Ο Πολίτης… “Εχθρός” του Κράτους – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

“Η κυρία Θ. είναι μια κυρία εκεί γύρω στα εβδομήντα της χρόνια. Η κ. Θ. είχε πέντε παιδιά και ζούσε με αυτά στη Θεσσαλονίκη, σε ένα αυθαίρετο σπιτάκι, στις παρυφές της πόλης. Συνήθως, η πρώτη κατοικία εκεί είναι ένα καλύβι χτισμένο όπως-όπως, με διάφορες προσθήκες που έγιναν αργότερα, σιγάσιγά. Η κ. Θ. είχε μια κόρη ανάπηρη που έπαιρνε ένα επίδομα της τάξης των 320 ευρώ.

Τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά της ήταν άνεργα και έπρεπε να ζήσουν με τη σύνταξη χηρείας της μάνας τους, που ανερχόταν σε 800 ευρώ. Κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό, το κάθε άτομο, με μια δίκαιη μοιρασιά, έπρεπε να ζήσει με 133 ευρώ τον μήνα. Και έτσι μπορούσαν να έχουν το καθημερινό τους, με περίσκεψη βέβαια. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Η κ. Θ., όμως, αγαπημένοι μου, είχε ένα πρόβλημα. Χρώσταγε στην εφορία περίπου 2.000 ευρώ και προκαλούσε με αυτήν τη φοροδιαφυγή της πολύ μεγάλη ζημιά στο Δημόσιο! Γι’ αυτόν τον λόγο, αυτό εδώ το κράτος, προσπάθησε να προστατεύσει τον εαυτό του. Τι έκανε; Κατάσχεσε τον ακατάσχετο λογαριασμό της κ. Θ. και ίσως το επόμενο βήμα να είναι η κατάσχεση του αυθαιρέτου, πράγμα που σημαίνει πως το αυθαίρετο, αφού περιέλθει στα χέρια του κράτους, αυτομάτως θα νομιμοποιηθεί. Αλλά για άλλον ιδιοκτήτη. Αυτόν που θα αγοράσει μπιρ παρά το κατασχεμένο αυθαίρετο. Όλα κι όλα! Το κράτος δεν μπορεί να πουλάει αυθαίρετα.”

Αυτό, αγαπημένοι μου, σημαίνει να ζεις σε ένα κράτος ευνομίας. Οι παραπάνω γραμμές δεν είναι γέννημα φαντασίας. Είναι μια σύνοψη της είδησης που διάβασα τις προάλλες σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης και αφορά την κ. Θεοπίστη από τις Συκιές. Πόσες παρόμοιες περιπτώσεις να έχουμε άραγε, αγαπημένοι μου; Άγνωστο.

Η Στατιστική Υπηρεσία, από ό,τι γνωρίζω, δεν μας έχει δώσει κανένα στοιχείο. Ούτε έχω υπόψη μου κάποια πανεπιστημιακή έρευνα. Ό,τι ξέρουμε είναι από δημοσιογραφικές έρευνες ή από το περιβάλλον μας. Τώρα τα χρέη των πτωχών προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες τα διαχειρίζονται απρόσωπες εισπρακτικές εταιρείες και ο μόνος εγκέφαλος που διαθέτουν είναι αυτός του κομπιούτερ. Άνθρωπος δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και δεν του απευθύνονται ποτέ. Υπάρχουν μόνο αριθμοί και λογιστικές πράξεις.

Τι κι αν αυτό σημαίνει την καταστροφή μιας οικογένειας. Για τον υπολογιστή δεν σημαίνει τίποτα. Αυτός τη δουλειά του έκανε, όπως τον είχαν προγραμματίσει τα αφεντικά του. Άσχετα αν δημιουργούνται ανθρώπινες τραγωδίες. Ο υπολογιστής δεν διαθέτει αισθήματα. Αλλά μήπως διαθέτουν τα αφεντικά του; Μια κυβέρνηση με στοιχειώδη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να είχε μια άλλη προσέγγιση.

Να εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, να δει ποιες είναι οι οικονομικές δυνατότητες του κάθε οφειλέτη και να ρυθμιστεί το χρέος με δόσεις που ο ίδιος να μπορεί να πληρώσει ή να το παγώσει μέχρι να έρθουν εκείνες οι μέρες της ανάπτυξης που όλοι υπόσχονται.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, αγαπημένοι μου, η σημερινή πολιτική είναι χειρότερη από εκείνη την εποχή που οι άνθρωποι γίνονταν σκλάβοι για τα χρέη τους. Ο ιδιοκτήτης του σκλάβου τουλάχιστον πρόσεχε σε κάποιον βαθμό την περιουσία του. Τον τάιζε, τον πότιζε, τον κοίμιζε. Στην αρχαία Αθήνα, μάλιστα, ο δούλος είχε ίδιο μισθό με τον ελεύθερο πολίτη.

Τώρα, ο φτωχός χρεωμένος η μόνη προοπτική που έχει είναι ο δρόμος και η πείνα. Αλλά ας αφήσουμε του φτωχούς στη μοίρα τους και ας πάμε και σε μια άλλη μεγάλη κατηγορία ανθρώπων. Αυτών που είχαν πολλά όνειρα αλλά αναγκάστηκαν να τα στραγγαλίσουν γιατί χώθηκαν σε μια δουλίτσα που δεν τους ενδιέφερε μεν αλλά είχε καλό μισθό και άριστες προοπτικές.

Έπνιξαν τα ταλέντα τους και τις επιθυμίες τους, θυσιάζοντας την απόλαυση της ζωής. Θα κάνω αργότερα όσα αγαπώ, σκέφτηκαν. Υπολόγισαν πως σε κάποια χρόνια θα έχουν αρκετά λεφτά για να κάνουν αυτό που θέλουν και να ξαναβρούν τον χαμένο εαυτό τους. Παράλληλα, βέβαια, έκαναν οικογένεια και παιδιά.

Ε, δεν χρειαζόταν η οικογένεια ένα καλό σπίτι; Χρειαζόταν. Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν το εξοχικό τους, να ξεκουράζονται το καλοκαίρι; Πρέπει. Δύο αυτοκίνητα δεν είναι απαραίτητα; Είναι. Γιατί όχι και ένα μικρό σκαφάκι, έτσι για βόλτες στην παραλία; Όμως και κάποια ταξιδάκια στο εξωτερικό είναι αναγκαία. Ανοίγει το μάτι, διευρύνεται το πνεύμα, αποκτάς άλλον αέρα. Χώρια που μπαίνεις και στο μάτι του κολλητού και του γείτονα.

Ας είναι καλά η τράπεζα που παρακαλάει να σε δανείσει. Και χωρίς να το καταλάβουν βρέθηκαν μεσήλικες, να έχουν μεταθέσει τα όνειρά τους και τις επιθυμίες τους για μετά τη σύνταξη. Μα θα μου πείτε, αγαπημένοι μου, σήμερα στα εξήντα πέντε του ο άνθρωπος είναι ακόμα νέος. Είναι ο νέος της εποχής, που θα έλεγε και ο Ζαμπέτας, αν ζούσε.

Όμως, φευ, αντιλαμβάνονται πως τώρα με την κρίση τίποτα δεν ήταν δικό τους. Τα πάντα τα χρωστούσαν στις τράπεζες και με την ανάπηρη σύνταξή τους αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Και μετά ήρθαν οι κατασχέσεις. Και όσο και αν στη διάρκεια της ζωής τους έγιναν ένα με το σύστημα και το υπεράσπισαν, το σύστημα αποδείχτηκε αμείλικτο. Δεν υπήρξε έλεος γι’ αυτούς.

Να μην πούμε τίποτα για τους μαγαζάτορες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Και ούτε βέβαια για τους αγρότες και τις πάλαι ποτέ επιδοτήσεις τους, που πίστεψαν πως ήταν η καλύτερη καλλιέργεια και η πιο αποδοτική. Μια συνηθισμένη έκφραση του Νεοέλληνα είναι «έπεσα από τα σύννεφα». Μήπως όμως αυτό εκφράζει έναν βαθύτερο ψυχισμό που δείχνει ότι ο Νεοέλληνας ανακαλύπτει την πραγματικότητα, μόνο όταν γειώνεται βίαια ύστερα από κάποιο σοκ;

Αλλά πάλι δεν βάζει μυαλό και δεν βγάζει τα κατάλληλα συμπεράσματα. Και προτιμάει να απογειωθεί ξανά και να επιστρέψει στην πρώτη του κατοικία, στα σύννεφα, όπου προς το παρόν οι κατασχέσεις δεν έχουν φτάσει. Πάντα βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις. Είναι εκείνοι που ξέρουν πού πατούν. Δυστυχώς είναι λίγοι.

Και αυτοί που τους ακούν είναι ακόμα λιγότεροι. Είναι αυτοί που κάτι έχουν καταλάβει από την εμπειρία τους, οπαδοί της λαϊκής ρήσης «παθός μαθός», και ψάχνονται ειλικρινά και με αγωνία. Μόνο από αυτούς τους λίγους, αγαπημένοι μου, έχουμε κάτι να μάθουμε.

Με αγάπη εύα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *