Ο σιδεράς και οι λύκοι (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - Σημείωμα“Φέρε μου μια σκούπα να στην κάνω αεροπλάνο, φέρε μου ένα κάρο να στο κάνω τρένο…” ΚΑΥΧΗΣΙΑΡΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Αγόρασε ο σιδεράς ένα παλιοντούφεκο που όταν φτιάχτηκε από τον κατασκευαστή του λεγότανε σισανέ και στην εποχή του σιδερά μονόκανο κυνηγετικό. “Θα το φτιάξω να φυσάει κι ας έχει τα χάλια του τώρα…” δήλωνε με μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Και πράγματι ο σιδεράς μας το μαστόρεψε, το δοκίμασε κι ένα πρωί του Φλεβάρη ετοιμάστηκε για κυνήγι και είπε στη γυναίκα του:

– Γυναίκα ετοίμασε ότι χρειάζεται, σήμερα θα φάμε λαγό.
– Είσαι τόσο σίγουρος ότι θα βρεις λαγό και ότι θα τον χτυπήσεις με αυτό το όπλο; Του είπε η γυναίκα του και αυτός απάντησε:
– Εγώ με το βοσκοράβδι τους σκότωνα και τώρα που’φτιαξα αυτό το διαμάντι θα μου ξεφύγει λαγός; Είπε, κι έδειξε το νέο του όπλο με καμάρι… Η γυναίκα του του απάντησε:
– Και που θα πας ευλογημένε; Χιόνι έχει έξω δεν το βλέπεις;
– Τόσο το καλύτερο για μένα γιατί με το χιόνι φαίνονται τ’αχνάρια τους και γρήγορα θα τους ξετρυπώσω, απάντησε ο σιδεράς.

Κίνησε λοιπόν και ψάχνοντας τον λαγό βρέθηκε αρκετά ψηλά στο βουνό αλλά τίποτα δεν βρήκε… Ξαφνικά βρέθηκε κοντά σε μια μικρή αγέλη λύκων. Όπως είπα ήταν Φλεβάρης που είναι ο μήνας αναπαραγωγής για τους λύκους και πολλοί αρσενικοί ακολουθούσαν μια θηλυκιά και την διεκδικούσαν με αιματηρές μάχες μεταξύ τους.

Κατέβασε ο σιδεράς μας το σισανέ από τον ώμο και σημάδεψε. Πάτησε τη σκανδάλη, όμως το μόνο που ακούστηκε ήταν ο ξερός ήχος που έκανε το κοκοράκι καθώς έπεφτε… Ξανασήκωσε ο σιδεράς το κοκοράκι, ξαναδοκίμασε, τίποτα… Το όπλο είχε αφλογιστία.

Οι λύκοι όχι μόνο δεν τρόμαξαν καθώς τον είδαν αλλά άρχισαν να κινούνται κατά πάνω του. Τι να κάνει; Δίπλα του ήταν μια βελανιδιά και χωρίς να το σκεφτεί και πολύ σκαρφάλωσε πάνω της. Οι λύκοι μαζεύτηκαν από κάτω και μερικοί ορθόνωνταν στα πίσω πόδια ενώ άλλοι έβαζαν τα μπροστινά τους πόδια στον κορμό του δέντρου και προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν. Ο σιδεράς πάνω στη βελανιδιά δοκίμασε να πυροβολήσει, ξαναδοκίμασε μα το τουφέκι δε “φυσούσε”. Οι λύκοι από κάτω περιτριγύριζαν τη θηλυκιά και μερικοί αρπάζονταν για τα καλά μεταξύ τους.

Η ώρα περνούσε και οι λύκοι απομακρύνονταν για λίγο και ξαναγύριζαν στη βελανιδιά που πάνω της καρδιοχτυπούσε ο σιδεράς. Όλες τις κινήσεις της αγέλης των λύκων της καθόριζε η λύκαινα. Ευτυχώς μετά από αρκετές ώρες η λύκαινα αποφάσισε να φύγει. Ο σιδεράς κάπως ανάσανε, όμως πάλι δεν τολμούσε να κατέβει από το δέντρο! Ήταν σίγουρος πως οι λύκοι ήταν κάπου κοντά και πως να κατέβαινε μ’ένα τουφέκι στο χέρι που ήταν άχρηστο;

Ήταν όμως τυχερός γιατί άκουσε αρκετά κοντά ένα ομαδικό γαύγισμα σκυλιών. Δεν πέρασε πολύ ώρα και έφτασε ένα κοπάδι από πρόβατα με αρκετά γερά τσομπανόσκυλα. Να’σου και ο βοσκός κάτω από τη βελανιδιά…

– Τι κάνεις εκεί πάνω άνθρωπε μου; Ρώτησε ο βοσκός και ο σιδεράς απάντησε:
– Μου επιτέθηκαν λύκοι, το τουφέκι μου έπαθε αφλογιστία κι ανέβηκα εδώ πάνω να φυλαχτώ.
– Κατέβα και μη φοβάσαι. Τους αντάμωσα κι εγώ εδώ λίγο παραπέρα και τους πήραν στο κυνήγι τα σκυλιά μου και τώρα βρίσκονται πολύ μακριά, είπε ο βοσκός…

Κατέβηκε ο σιδεράς που είχε ξεπαγιάσει εκεί πάνω στη βελανιδιά κι έφυγε για το σπίτι του. “Δεν μπορώ να καταλάβω, τι έπαθε το ρημάδι και το πρόσεξα τόσο πολύ στην επισκευή του”, μονολογούσε ο σιδεράς καθώς βάδιζε για το χωριό.

– Καλώς τον κυνηγό μας! Το κρεμμύδι είναι έτοιμο, γδάρε τον λαγό και είμαι έτοιμη για το στιφάδο, είπε η γυναίκα του.
– Μην παίζεις με τον τρόμο μου που πήρα, κόντεψαν να με κατασπαράξουν οι λύκοι, είπε ο σιδεράς και της διηγήθηκε το πάθημα του..

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *