Ο φόνος για τα σύνορα του χωριού… (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - ΣημείωμαΠολλοί ήταν οι καυγάδες που ξεσπούσαν μεταξύ των Σετινιωτών και των Αχλαδιωτών για το που είναι τα σύνορα που χώριζαν το κτήμα του ενός χωριού από το άλλο, κατά τη δεκαετία του 1930. Οι καβγάδες ήταν κυρίως για τα βοσκοτόπια. Και να’ταν μόνο οι καβγάδες τότε το πρόβλημα θα ήταν μικρό, έλα όμως που αρπάζονταν πιο πολύ οι βοσκοί μεταξύ τους και μάτωναν όχι μόνο οι μύτες τους αλλά και τα κεφάλια τους.

Πολλές φορές καταλήγανε στα δικαστήρια, όχι για να καθορίσουν τα όρια αλλά για ποινικά αδικήματα όπως σωματικές βλάβες και μερικές φορές ανήκεστες.

Οι Κοινοτάρχες των δυο χωριών απευθύνθηκαν στο Νομάρχη για να ενεργοποιήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς της πολιτείας που θα καθόριζαν και θα μονιμοποιούσαν τα σύνορα.

Ειδοποιήθηκαν ότι θα έρχονταν επιτροπή ειδικών και θα όριζε τα σύνορα. Αυτό θα γινόταν παρουσία των δυο Κοινοταρχών των δυο κοινοτήτων κι όσων από τους κατοίκους είχαν ενδιαφέρον ή προσωπικό συμφέρον, δηλαδή είχαν χωράφια κατά μήκος της αμφισβητούμενης περιοχής. Θα γινόταν κάτι σαν διοικητικό δικαστήριο.

Ήρθαν λοιπόν τα μέλη της επιτροπής, οι κοινοτάρχες και αρκετοί κάτοικοι και του ενός και του άλλου χωριού.

Μερικοί από τους κατοίκους προτού ξεκινήσει η διαδικασία είχαν έντονες διαφωνίες.
– Ξέρεις αυτό το χωράφι τίνος είναι; Ρώτησε ένας Σετινιώτης κάποιον Αχλαδιώτη.
– Ναι είναι αχλαδιώτικο, είπε ένας Αχλαδιώτης και ονόμασε τον ιδιοκτήτη.
– Από αυτό το πλευρό να κοιμάσαι. Δεν είναιβρε αθεόφοβε του Τράικου που είναι Σετινιώτης;
– Δεν τα ξέρεις καλά τα πράγματα. Μάθε λοιπόν ότι ο Τράικος το έχει πουλήσει εδώ και δυο τρία χρόνια σ’έναν Αχλαδιώτη.
– Και άλλαξαν έτσι τα σύνορα των χωριών; Αν το πουλούσε σε Μελιτιώτη θα άλλαζαν τα σύνορα της Μελίτης;

Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε ένας Αχλαδιώτης, που όμως ήταν από τη Σέτινα και είχε πάει σώγαμπρος στην Αχλάδα. Τον ρωτάει ένας εύσωμος και καθώς φαινόταν από τον τρόπο που μιλούσε και τον τόνο της φωνής του, αψύς.
– Τίνος είναι βρε Χρήστο αυτό το χωράφι;
– Το χωράφι αυτό είναι του αχλαδιώτικο και μάλιστα του Ντίνε, είπε ο Αχλαδιώτης.
– Δε ντρέπεσαι βρε γάιδαρε; Πήγες σώγαμπρος κι έφτυσες το γάλα της μάνας σου και μας αρνήθηκες όλους μας στη Σέτινα. Ξέχασες που γεννήθηκες και που μεγάλωσες; Δεν είναι αυτό το χωράφι του Τάλου;
– Εγώ αυτό ξέρω αυτό λέω, απάντησε ο Αχλαδιώτης.
– Κι εγώ ξέρω αυτό, είπε ο αψύς μπάρμπας και βούτηξε από τον λαιμό τον Αχλαδιώτη και τον σώριασε κάτω. Μη βρίσκοντας με τι να τον χτυπήσει, έβγαλε το τσαρούχι του κι άρχισε με αυτό να τον χτυπάει. Πέσανε οι άλλοι πάνω του και τον σταμάτησαν.

Ο δαρμένος τρόμαξε και το έβαλε στα πόδια για να απομακρυνθεί. Ο αψύς Σετινιώτης τότε, πήρε μια πέτρα και την αμόλησε προς τον φευγάτο Αχλαδιώτη που είχε γυρισμένη την πλάτη. Η πέτρα τον πέτυχε στην πλάτη και τον έριξε κάτω στο έδαφος μπρούμυτα.
– Άντε γειά σου, έφυγες νωρίς να σ’αποχαιρετήσουμε, είπε ο αψύς Σετινιώτης.

Μερικοί ξεκίνησαν να βοηθήσουν τον πεσμένο, όμως πριν το κάνουν, ο Αχλαδιώτης σηκώθηκε και έφυγε με βήμα ταχύ, όχι όμως σταθερό, και χάθηκε στον κατήφορο.

Ο προϊστάμενος της επιτροπής που είχε οριστεί τους εξήγησε ότι τα όρια θα είναι μια νοητή γραμμή. Οι ιδιοκτησίες δε θα αλλάξουν. Ενδέχεται Αχλαδιώτης να έχει χωράφια στο κτήμα της Σέτινας και Σετινιώτης στο κτήμα της Αχλάδας. Συμφώνησαν όλοι σ’αυτά και ορίστηκε ως κύριος άξονας των συνόρων μια χαράδρα αριστερά από το ποτάμι, καθώς κοιτάζουμε το Καϊμάκτσαλαν, μια μικρή χαράδρα δεξιά από το ποτάμι κι όπου δεν υπήρχε χαράδρα ορίστηκαν ορισμένα σημεία.

Συμφώνησαν όλοι, υπογράψανε ένα πρακτικό καθορισμού των συνόρων, τόσο οι Κοινοτάρχες όσο και τα μέλη της επιτροπής.

Ο δαρμένος Αχλαδιώτης απ’όσα λένε οι γηραιότεροι, μετά από αυτό το επεισόδιο έπεσε στο κρεβάτι και δεν ξανασηκώθηκε. Σε λιγότερο από έναν χρόνο πέθανε. Δεν έγινε νεκροψία -σιγά μη γινόταν νεκροψία την εποχή εκείνη- κι έτσι δεν ξέρουμε αν πέθανε από τις σωματικές βλάβες που του προκάλεσε ο Σετινιώτης ή από άλλη αιτία.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *