Ο Χρυσοθήρας και ο Διάβολος – Π.Βότσης

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Βότσης Πέτρος - ΣημείωμαΕίχε σκάψει σε χίλια δυο μέρη και έψαχνε την τύχη του. Χρόνια το ‘κανε και η ελπίδα του αντί να μειωνεται πολλαπλασιαζόταν. Στον ύπνο και στον ξύπνιο του το θησαυρό σκεφτόταν, που τον είχε μοιράσει κιόλας σε φίλους, σε ιδρύματα και συγγενείς. Και με το διάβολο θα συμμαχούσε προκειμένου να βρει το θησαυρό. Τόσοι και τόσοι συχνά ακούμε πως βρήκαν θησαυρούς και στους περισσότερους η θέση του θησαυρού στον ύπνο τους φανερωνόταν.

Έτσι κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο προσευχόταν στο Θεό και τον παρακαλούσε να του φανερώσει τη θέση κάποιου θησαυρού. Βρισκόταν μια νύχτα στον βαθύ ύπνο όταν ένιωσε κάποιον να τον σκουντάει και να του λέει: «Ξύπνα, άνοιξε τα αμάτια σου». Ξύπνησε και είδε το διάβολο μπροστά του.

– Ξέρεις ποιος είμαι ;

– Από τα κέρατα και τα τραγίσια πόδια σου που βλέπω, πρέπει να είσαι ο διάβολος. Αλλά τι θέλεις από μένα;

– Προσεύχεσαι και τιμάς τον Θεό και εμένα με αγνοείς. Κάνε κάτι και για μένα κι εγώ θα σε βοηθήσω σ’ αυτό που τόσο πολύ επιθυμείς.

Την άλλη μέρα ο χρυσοθήρας μας πήγε στην εκκλησία, άναψε ένα κερί στον Θεό και δύο στο Διάβολο. Το βράδυ προσευχήθηκε και στον Θεό και στον Διάβολο.

Και νά πάλι στον βαθύ ύπνο κάποιος τον σκουντούσε. Ξύπνησε ο χρυσοθήρας και δίπλα του πάλι είδε το Διάβολο.

– Ξέρεις τώρα πια ποιος είμαι και όπως σου είχα υποσχεθεί θα σε βοηθήσω. Ακολούθησέ με.

Σηκώθηκε ο χρυσοθήρας, τον πήρε από το χέρι ο Διάβολος και τον οδήγησε σε μια διασταύρωση δρόμων, που ήξερε καλά ο χρυσοθήρας και του υπέδειξε ακριβώς το σημείο που θα έπρεπε να σκάψει για βρει ένα μεγάλο θησαρό.

– Εγώ κρατάω το λόγο μου, του είπε.

Ο χρυσοθήρας μάζεψε μερικές πέτρες και έφτιαξε μια στηλή.

– Τι κάνεις εκεί βρε άνθρωπε μου; Ρώτησε ο Διάβολος.

– Σημαδεύω το μέρος για να ‘ρθω αύριο να βγάλω το θησαυρό.

– Και έτσι σημαδεύεις το μέρος! Αυτό μπορεί να το αναγνωρίσει ο καθένας και ώσπου να ‘ρθεις εσύ εσύ, σίγουρα κάποιος άλλος θα τον ξεθάψει τον θησαυρό.

– Δίκιο έχεις. Πώς θα μπορούσα όμως να το σημαδέψω; Έχεις καμια ιδέα;

– Να αποπατήσεις κι έτσι όχι μόνο κανένας δεν θα καταλάβει, αλλά και αν κάτι υποψιαστούν πως έχεις σημαδέψει, μόλις βλέπουν τα αποπατήματά σου θα στρίβουν.

Σφίχτηκε ο χρυσοθήρας κι ένα μικρό βουναλάκι από τον … κόπο του δημιουργήθκε στην διασταύρωση των δρόμων. Έσκυψε να καμαρώσει ο δημιουργός τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του.

Καθώς όμως τον έπνιξε η μυρωδιά, ένιωσε ένα χέρι να τον σκουντάει με δύναμη στον ώμο κι άκουσε ι φωνή της γυναίκας του που με το ένα χέρι τον σκουντούσε και με το άλλο κρατούσε την μύτη της.

– Τι είναι αυτά χριστιανέ μου; Τα έκανες στο κρεβάτι; Ξαναμωράθηεκς στα γεράματά σου; Βρώμισες όλο το σπίτι.

Πετάχτηκε απ’ το κρεβλατι αλαφιασμένος και φεύγανε από τα εσώρουχά του τα βρώμικα αποπατήματα. Γέμισε κρεβάτι και κρεβατοκάμαρα από αυτά.

– Με ξεγέλασε ο σατανάς. Καταραμένος να ναι…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *