Ο χρόνος τελειώνει – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες άλλωστε, «αξιοποιώντας» τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε. – ΝΑΤΟ) και την αμερικανική «πατρωνία» επενδύει σε μια πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας.

Όπως οι προηγούμενες, έτσι και η σημερινή κυβέρνηση έχει ακούσει πολλά λόγια συμπαράστασης από την Ε.Ε. και υποστήριξης από τους Αμερικανούς φίλους.

Τα λόγια αυτά ωστόσο που, μεταξύ μας, ουδέποτε διατυπώθηκαν τζάμπα, δεν ήταν αρκετά ώστε, μέχρι αυτήν την ώρα να εμποδίσουν την παρουσία του «Oruc Reis» στις ακτές του Καστελλόριζου. Για κάτι τέτοιο ζητούν από την Ελλάδα να κάνει κάποια ακόμη κίνηση καλής θέλησης…

Μια τέτοια ελληνική κίνηση καλής θέλησης συζητείται αυτές ακριβώς τις μέρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις απαιτήσεις της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών, στην υπονόμευση, σε τελική ανάλυση, των ελληνικών στρατιωτικών – αμυντικών δυνατοτήτων.

Εκεί, λοιπόν στο ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχθηκε μια συζήτηση η οποία περιορίζει τις δυνατότητες άμυνας της χώρας απέναντι σε μια χώρα η οποία με τον πιο επίσημο τρόπο έχει διατυπώσει απειλή πολέμου, την οποία την επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία.

Παρά την καλή θέληση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές απαιτήσεις και την υπακοή της στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές νουθεσίες, το κέρδος είναι ανύπαρκτο.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Γερμανοί εξακολουθούν να ζητούν από την Ελλάδα αυτό που ουσιαστικά ζητάει και η Τουρκία. Δηλαδή να γίνουν συνομιλίες οι οποίες δεν μπορεί να έχουν αντικείμενο μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως λέει η Ελλάδα.

Διότι συζητώντας για την υφαλοκρηπίδα θα πρέπει προηγουμένως να διευκρινιστεί σε ποιον ανήκει το κάθε νησί ή και βράχος που βρίσκεται στην περιοχή οριοθέτησης.

Με άλλα λόγια, οι γκρίζες ζώνες, που την ύπαρξή τους αποδέχτηκε η κυβέρνηση Σημίτη μετά τα Ίμια σαν αντίτιμο για την διαμεσολάβηση των Αμερικανών, βρίσκονται στο τραπέζι και των σημερινών διερευνητικών συνομιλιών, όποτε αυτές ξεκινήσουν…

Ο χρόνος τελειώνει. Η τουρκική απάντηση στις ελληνικές υπεκφυγές για έναν διάλογο με μόνο αντικείμενο την υφαλοκρηπίδα ήταν η επανεμφάνιση του «Oruc Reis» και του στολίσκου των πολεμικών που το συνοδεύουν ακόμη πιο κοντά στη Ρόδο και το Καστελλόριζο.

Και μπορεί οι εταίροι να «καταδικάζουν» και οι Αμερικανοί να «εξοργίζονται» με τις τουρκικές αποσταθεροποιητικές ενέργειες, αλλά κανείς τους δεν βρίσκεται εκεί όπου παραβιάζονται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Και αυτά τα δικαιώματα δεν μπορεί να τα προστατέψει κανείς άλλος παρά μόνο αυτός που διακηρύσσει ότι τα έχει και τα ασκεί.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται να σπεύσει σε συνομιλίες όσο το «Oruc Reis» βρίσκεται σε περιοχές που περιλαμβάνονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση τον «άπειρο» χρόνο για μια διαβούλευση αποκλειστικά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Άλλωστε για την Τουρκία αυτή η συζήτηση έχει εξαντληθεί στους προηγούμενους 60 γύρους συνομιλιών.

Η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αδιέξοδο το οποίο, όσο παραμένει, πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο σύρραξης. Αντί, λοιπόν να περιμένει την επιβολή αιματηρών κυρώσεων στην Τουρκία από την Ε.Ε, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, μήπως θα έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία να επιστρέψει το «μπαλάκι» στην Τουρκία προσθέτοντας νέα δεδομένα στο διπλωματικό τραπέζι; Όπως για παράδειγμα την επέκταση των χωρικών υδάτων σε Κρήτη και Καστελλόριζο; Λέμε, Μήπως;

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.