Ο Χρόνος (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Θανάσης ΓερμανίδηςΤι είναι ο Χρόνος; Έχει αρχή και τέλος; Έχει υλική υπόσταση; Μπορούμε να τον πιάσουμε, να τον αισθανθούμε, να γευτούμε, να οσφριστούμε, να δούμε τον χρόνο; Τίποτα από τα παραπάνω. Δεν προσδιορίζεται η έννοια του χρόνου… Δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Είναι χωρίς χρόνο. Ειναι δηλαδή άχρονος.

Στη κλασική φυσική που διδάσκεται σε Γυμνάσια και Λύκεια, ορίζεται για λόγους διδακτικούς (και κατανόησης) ο χρόνος ως “η χρονική διάρκεια μεταξύ δύο τουλάχιστον ‘χρονικών’ στιγμών”.

Για παράδειγμα, ένα κινητό ση μείο κινείται μεταξύ δυο σημείων Α και Β και διαγράφει μια τροχιά (οποιαδήποτε μορφής) και η κίνηση αυτή έχει αρχή (Α) και τέλος (Β). Έχει συνεπώς χρονική διάρκεια.

Για λόγους επίσης διδακτικούς, λέμε ότι η κίνηση είχε διάρκεια 20 δευτερόλεπτα (sec). Κάποιος περιμένει το αστικό π.χ. 12:00 ακριβώς. Αντιλαμβάνεται τον χρόνο αναμονής μέχρι να έρθει το αστικό στις 12:15. Για λόγους καθαρά πρακτικούς και χρησιμότητας (και για να συνεννοούμαστε) διαιρούμε τον χρόνο σε έτη, μήνες, ημέρες, ώρες, λεπτά, δευτερόλεπτα κλπ.

Όταν είμαστε μαζεμένοι σε μια οικογενειακή συγκέντρωση, για να γιορτάσουμε τον ερχομό του νέου χρόνου στις 12:00 τα μεσάνυχτα (συν ελάχιστα κάτι), νομίζουμε ότι φεύγει το 2018 και μπαίνουμε στο 2019. Νομίζουμε ότι αλλάζει ο χρόνος… Δεν αλλάζει τίποτα, γιατί ο χρόνος δεν χωρίζεται. Είναι διαρκής και ενιαίος. Δεν μπορούμε να τον κόψουμε.

Καλό είναι που γιορτάζουμε, τρώμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες και τζουμπερίγκες (σλάβικο), πίνουμε κρασί, μοιράζουμε φιλιά και ευχές.

Αρκετά σας ζάλισα. Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη και υπομονή. Όσοι “κερδίσετε” το νόμισμα (φλουρί) σας συστήνω να το επενδύσετε στο χρηματιστήριο όπως εκείνες τις καλές (!!) μέρες…

Γερμ.Θαν.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *