Πέστο με μια μαντινάδα – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η μαντινάδα αγαπημένοι μου, το γνωρίζετε άλλωστε, είναι εκείνος ο ξεχωριστός τρόπος με τον οποίο οι νέοι, οι γέροι και τα παιδιά της Κρήτης έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν κάθε στιγμή τη πληθώρα και τη διαφορετικότητα των συναισθημάτων τους. Πλέκοντας δίστιχα εκφράζουν τον πόνο, τη χαρά, την προσμονή, τη λαχτάρα, τον έρωτα, τον θυμό, τη ζήλια, την εκδίκηση, το πάθος, τη νοσταλγία. Δεν λείπουν οι σατυρικές, της ξενιτιάς, διδακτικές, πειρακτικές, του αρραβώνα και του γάμου, για θέματα της καθημερινότητας και φυσικά για τον θάνατο και την απώλεια αγαπημένων προσώπων. 

Οι κρητικοί λένε πως μαντινάδα είναι το απόσταγμα της ψυχής και το άρωμα της σκέψης. Αν είναι έτσι τότε η μαντινάδα την οποία απήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής από τα ανώγεια της Κρήτης δεν πρέπει να περάσει ασχολίαστη. 

«Άλλο να είσαι αετός / κι άλλο να τονε κάνεις, άλλο το να θωρείς κορφές / και άλλο να τις φτάνεις.»

Είναι γνωστό, αγαπημένοι μου, πως ο Κώστας Καραμανλής μιλάει σπάνια. Η αφωνία του μάλιστα που κρατάει δεκατρία ολόκληρα χρόνια, έχει καταλήξει να είναι αγαπημένο πολιτικό ανέκδοτο. Είναι γνωστό πως το 2009 μετά την ήττα του, παρέδωσε την πρωθυπουργία, αρκέστηκε στην εγγυημένη βουλευτική έδρα και μετά βυθίστηκε στη σιωπή. Την προηγούμενη Τετάρτη όμως, αποφάσισε να σπάσει την σιωπή του και βγήκε και μίλησε στα Ανώγεια, με αφορμή την τελετή μνήμης για τον μακαρίτη τον Γιάννη Κεφαλογιάννη. 

Μίλησε και μάλιστα τοποθετήθηκε ουσιαστικά εναντίον του πρωθυπουργού για το όντως πολύ σοβαρό θέμα των υποκλοπών από την την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την οποία από την πρώτη μέρα της ανάληψης της πρωθυπουργίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε κάτω από την απόλυτη εποπτεία του. Η ομιλία του αποτυπώθηκε πανηγυρικά στα πρωτοσέλιδα όλων σχεδόν των εφημερίδων. 

Λένε αγαπημένοι μου πως στην πολιτική το timing, η σωστή στιγμή δηλαδή, είναι το παν. Και ο Καραμανλής διάλεξε να μιλήσει τη συγκεκριμένη περίοδο που είναι η πιο δύσκολη στιγμή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με δεδομένο ότι η μαντινάδες εκφράζουν κάποιο μήνυμα, κάποιο μαντάτο, κάτι δηλαδή σαν χρησμό, έβαλα κάτω την μαντινάδα που είπε ο Καραμανλής στα Ανώγεια και προσπάθησα να την εξηγήσω. Να μαντεύσω βρε αδερφέ, σε ποιο απευθύνεται ή τι μήνυμα περικλείει;

 Για να είμαι ειλικρινής, αγαπημένοι μου, δε σκαμπάζω και πολλά από μαντινάδες αλλά κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του είναι πλέον υποχρεωμένος να μάθει πέντε στοιχειώδη πράγματα για τα χαριτωμένα αυτά δίστιχα, καθότι τα τελευταία χρόνια έχουν μεταβληθεί σε πολιτικά όπλα. Οποίος, πολιτικός κατεβαίνει στην λεβεντογέννα Κρήτη, αμολάει και από μία, που συμπυκνώνει το νόημα και το μήνυμα της ιστορικής του επίσκεψης.

Πρόσφατα, π.χ ακούσαμε την Ντόρα Μπακογιάννη, αδερφή του πρωθυπουργού να απαγγέλλει: «Αν είναι ο τράγος δυνατός, δεν τονε σταίνει (κρατά) η μάντρα. Ο άνδρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα.». Και πέφτουμε μετά εμείς οι δύστυχοι, σαν εντομολόγοι πάνω σε σπάνιο σκαθάρι, για να αντιληφθούμε τι ήθελε να πει ο ποιητής. Ποιος είναι ο τράγος και ποια η μάντρα, αγαπημένοι μου και ποιο είναι το βαθύτερο καίριο πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει η απαγγελία του; Τρέχα γύρευε. 

Να επανέλθω όμως στη μαντινάδα του Κώστα Καραμανλή. «Άλλο να είσαι αετός / κι άλλο να τονε κάνεις,/ άλλο το να θωρείς κορφές / και άλλο να τις φτάνεις.» Μάλιστα! Την ξαπλώνω κι εγώ, που λέτε, τη μαντινάδα στο κρεβάτι της ψυχανάλυσης και προσπαθώ να εισέλθω στα κατάβαθα της ψυχής της, για να αντιληφθώ τι εννοεί και σε ποιον απευθύνεται.

Να την είπε, άραγε, για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο πολιτικό μνημόσυνο του οποίου βρήκε βήμα για να καταπολεμήσει την χρόνια αφωνία του; Μπα, φαίνεται κάπως δύσκολο. Άλλωστε είμαι βέβαιη ότι αν ήθελε ο Κώστας Καραμανλής, να τιμήσει τον Γιάννη Κεφαλογιάννη είχε την ευκαιρία να διαλέξει ανάμεσα σε χιλιάδες άξιες μαντινάδες που υμνούν την προσφορά, την ακεραιότητα, τον πατριωτισμό ή την λεβεντιά του ανδρός. Αυτή που διάλεξε να πει, δεν ανήκει σ’ αυτή την συνομοταξία. Δεν είναι δοξαστική, δεν είναι τιμητική. Είναι μάλλον ειρωνική και απαξιωτική. Με τίποτα δεν την λες για να τιμήσεις ένα πρόσωπο. Αντίθετα την πετάς στα μούτρα κάποιου που ενώ είναι σπουργιτάκι παρουσιάζεται σαν αητός. Σε κάποιον που ενώ κοιτάζει τις βουνοκορφές απ’ τον καναπέ του, καυχιέται ότι είναι ο μέγας κατακτητής των ορέων. Σα να του λέει «τι μας λες και που πας ρε κακομοίρη; Δεν κοιτάς τα χάλια σου;» 

Άρα, τη μαντινάδα ο Καραμανλής δεν την είπε για τον Κεφαλογιάννη. Δεν θα ήταν πρέπον, δεν έχουμε λόγο να σκεφτούμε κάτι τέτοιο. Τότε για ποιον την είπε, αγαπημένοι μου; Μήπως έστειλε κάποιο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Δεν το αποκλείω διόλου γιατί όταν προηγουμένως τον είχε στολίσει δεόντως σέρνοντάς του, ευθέως και απροκάλυπτα τα εξ αμάξης, έπρεπε κάπως να καταλήξει. 

Μια υπαινικτική μαντινάδα, λοιπόν εναντίον του θα ήταν ότι πρέπει για να τον αποτελειώσει. Τέλος πάντων! Θολώνει κάπως το μήνυμα και με δυσκολεύει. Μήπως εν τέλει ο Καραμανλής εννοούσε ότι ο Μητσοτάκης «κάνει τον αετό» και «κοιτάζει τις κορφές», σε αντίθεση με αυτόν που τάχατες είναι αετός που κουρνιάζει στην κορφή του Ψηλορείτη; Τι να σας πω; Αυτή η αγωνία είναι που θα με φάει. Πάντως κρατήστε αυτό καλά στο μυαλό σας: 

Ο μόνος που δεν έχει μιλήσει ακόμα, είναι ο άλλος τέως πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς. Οπότε να ετοιμαζόμαστε. Ένα πράγμα μόνο με προβληματίζει. Έχουν μαντινάδες στην νότια Πελοπόννησο; Από ότι γνωρίζω δεν έχουν; Ενδέχεται, λοιπόν να δούμε τον Αντώνη να χορεύει κανέναν καλαματιανό κι άντε μετά, ξανά μανά, να βάλουμε κάτω τα χορευτικά του τσαλίμια για να ερμηνεύσουμε το κρυμμένο πολιτικό μήνυμα που θα εμπεριέχουν.

Με αγάπη εύα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *