Πίρι Πίρι (Ρηγίνος)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Πίρι   Πίρι (πιπέρι  στα Σουαχίλι, εις διπλούν)

Ορέχτηκα να φάω φασόλια γίγαντες Πρεσπών στον φούρνο και όπως λένε οι Φλωρινιώτες «μου τρώγεται». Θέλω να ξέρω από την προηγούμενη, τι θα μαγειρέψουμε για αύριο, στα πλαίσια της οικιακής οικονομίας προσαρμοσμένης ανάλογα με τις δυνατότητες που έχεις, δεν είναι κακό.

Έτσι προϊδεάζεσαι από βραδύς και υποσυνείδητα ξεκινάει η κεφαλική-ψυχική φάση της πέψης, με την έκκριση σάλιου και γαστρικών υγρών.

Βλέπεις στον ύπνο σου τα φασόλια να χοροπηδούν στην σάλτσα, βουτάς φρέσκο ψωμί μέσα συνοδευόμενο με μπουγιουρντί (ψημένη φέτα με ντομάτα και καφτερή πιπεριά). Κόκκινο κρασί σβήνει την κάψα σου και δροσερό νερό Αμυνταίου από την βρύση.

Αυτή την εποχή πίνουμε και μούστο, έτσι για να ζηλεύουν οι φίλοι από την Φλώρινα, ειδικά ο Γιάννης Χριστάκης που όλο μου ψάχνει ξινόμαυρο, ο βλάχος.

Αφιερωμένο που αλλού σε βλάχους, αφού δεν προγραμματίζουν από την προηγούμενη τι θα φάνε, όπως λάχει. Ίσως εξηγείται γονιδιακά επειδή συνέχεια μετακινούνταν.

Οι διατροφικές συνήθειες είναι σεβαστές και είναι ένα χαρακτηριστικό πολιτισμικό γνώρισμα του κάθε τόπου. Σαν να λέω σε Ελλαδίτες να φάνε κολοκάσι καπαμά με γλιστρίδα και κόλιαντρο φρέσκο ή στους Κρητικούς τσουκνίδες βραστές!

2-10-2019

Ρηγίνος


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.