Πίσω από τις λέξεις – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο ελβετικό περιοδικό Monocle.

Ερώτηση δημοσιογράφου: «Πρωθυπουργέ, σε τι κατάσταση βρισκόταν η Ελλάδα όταν αναλάβατε την εξουσία;».

Απάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη: «Αναλάβαμε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019, υπό συνθήκες πολύ διαφορετικές από το υφιστάμενο πλαίσιο. Αλλά ουσιαστικά αυτό που συνέβη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης ήταν η εκκωφαντική ήττα ενός συγκεκριμένου είδους λαϊκισμού που ευδοκίμησε στον τόπο μας μεταξύ 2015 και 2019. Εκείνα τα χρόνια κυβερνούσε την Ελλάδα μια κυβέρνηση με κυρίαρχο ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο εξελέγη με μια λαϊκίστικη πλατφόρμα και ένωσε τις δυνάμεις του με ένα ακροδεξιό κόμμα. Ήταν δύσκολες μέρες για την Ελλάδα, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας. Φτάσαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2015. Οι τράπεζές μας έκλεισαν. Ο λαός μας υποβλήθηκε σε αχρείαστες κακουχίες, ενώ η ανάπτυξη εκείνα τα χρόνια υστέρησε σημαντικά».

Εκτός θέματος ο πρωθυπουργός. Άλλο τον ρωτάνε, για άλλο μιλάει.

Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι πως οι συνομιλητές δεν αισθάνονται την ανάγκη να επιμείνουν και να του ζητήσουν να απαντήσει επί της ουσίας. Τέλος πάντων! Θέλω όμως να σταθώ σε μερικά σημεία. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «Εκκωφαντική ήττα». Ε, δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις «εκωφαντική ήττα» την υποχώρηση ενός κόμματος από το 35,4% στο 31,5%. Είναι ήττα, αλλά αξιοπρεπής.

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης περίμενε τη συντριβή «των προσωρινών ενοικιαστών του Μαξίμου» γιατί αυτό του ψιθύριζαν στο αυτί οι επικεφαλής των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Εξομολογήθηκε την έκπληξή του, δυσάρεστη οπωσδήποτε, και στον αντίπαλό του τη μέρα που πήγε να παραλάβει. Ας είναι, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί.

Λέει λοιπόν σε ένα άλλο σημείο ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Φτάσαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2015». Μα, η χώρα είχε χρεοκοπήσει το 2010 και γι’ αυτό μπήκε στα μνημόνια. Τα κόμματα του συναινετικού δικομματισμού (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) που κυβερνούσαν μέχρι τότε είναι αθώα του αίματος; Η παράταξή του, που είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο 1ο μνημόνιο, όχι γιατί διαφωνούσε με τους στόχους, αλλά με το μίγμα, έφερε το 2ο μνημόνιο παρέα με την ελληνική Σοσιαλδημοκρατία και ψήφισε πανηγυρικά το 3ο μνημόνιο που ήρθε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης ξεχνάει ο κ. Μητσοτάκης, δεν τον ρωτούν βεβαίως οι συνομιλητές του, ότι τον Γενάρη του 2015 η… λαοπρόβλητη κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου παρέδωσε άδεια ταμεία; Ίσως είναι η μοναδική φορά την περίοδο της Μεταπολίτευσης που η φράση «άδεια ταμεία» ισχύει απολύτως.

Όπως ξεχνάει επίσης, ούτε γι’ αυτό τον ρωτούν οι συνομιλητές του, ότι αυτός το 2019 βρήκε ένα μαξιλάρι περίπου 30 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρέος σχετικά σουλουπωμένο, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλά επιτόκια δανεισμού από τις αγορές.

Δηλαδή, οι αριστεροί κατσαπλιάδες αποδείχτηκαν καλύτεροι νοικοκυραίοι από τους δεξιούς ευπατρίδες. Τέλος, ξεχνάει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο… λαϊκιστής Τσίπρας παρέδωσε κανονικά το πρωθυπουργικό γραφείο, κάτι που ο μεγαλοαστός Σαμαράς είχε αρνηθεί να κάνει.

Με τη μεζούρα του λαϊκισμού που κρατάει ο πρωθυπουργός, ποιος είναι περισσότερο λαϊκιστής; Λέει επίσης: «Ο λαός υποβλήθηκε σε αχρείαστες κακουχίες, ενώ η ανάπτυξη εκείνα τα χρόνια υστέρησε σημαντικά».

Για τις κακουχίες που υπέστη ο λαός από το 2010 μέχρι το 2015 ποιος ευθύνεται; Στις κυβερνήσεις στις οποίες το κόμμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ο βασικός κορμός… οφείλουμε… τις μεγάλες επιδόσεις στο ΑΕΠ (χάσαμε το 25%).

Οφείλουμε… τα φοβερά επιτεύγματα στην απασχόληση (η ανεργία ξεπέρασε το 27%). Οφείλουμε τα λαμπρά αποτελέσματα στη διαχείριση του δημόσιου χρέους (εκτοξεύτηκε στα ουράνια).

Με αυτές τις κυβερνήσεις είχαμε τη μαζική έξοδο από τη χώρα νέων επιστημόνων (περίπου 500.000) και το τσάκισμα της μεσαίας τάξης (πλήθος τα «ενοικιάζεται» και τα «πωλείται» στους τοίχους).

Ούτε λέξη επ’ αυτών από τον κ. πρωθυπουργό. Ούτε γι’ αυτά πάντως τον ρωτήσανε οι συνομιλητές του. Ξένοι είναι, μάλλον δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα και δεν φρόντισαν να τη μάθουν πριν πάρουν τη συνέντευξη.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.