Παγκοσμ-ιο-ποίηση και κορωνοϊός (του καθ. Π.Ι. Καραφωτιά)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ηταν αρκετός ένας άγνωστος ιός ν’ ανατρέψει, να ταρακουνήσει συθέμελα το παγκόσμιο σύστημα διαταράσσοντας τις διεθνείς σχέσεις με ήδη σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις και απρόβλεπτες μελλοντικά τέτοιες σε όλους τους τομείς ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Θυμίζει πόλεμο με πυρηνικά ή βιολογικά όπλα ή πυρηνικά ατυχήματα, προκαλώντας φόβο, τρόμο, πανικό, σύγχυση, κατάθλιψη, εσωτερικό εμφύλιο.

Έναν πόλεμο αόρατο, ασύμμετρο, άνισο, μη υπαγόμενο σε διεθνείς συνθήκες ή Οργανισμούς, που κατόρθωσε χωρίς πυροβολισμό να εκπορθήσει τα εθνικά κάστρα, να διαρρήξει σε ένα βαθμό τον κοινωνικό ιστό και να προκαλέσει νέα Βαβέλ και χάος αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Και εκείνο που δεν είχαν πετύχει προηγούμενοι ιοί, είναι να προκαλέσει έκρηξη και στα θρησκευτικά πιστεύω των ανθρώπων.

ΠΟΙΑ EINΑI Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΗΜΕΡΑ;

Εφιαλτική. Χιλιάδες νεκροί, που πηγαίνουν στην άλλη διάσταση χωρίς έναν τελευταίο αποχαιρετισμό, μόνον το χτύπημα της καμπάνας όπου και αν υπάρχει, και το ράγισμα της καρδιάς συγγενών και φίλων από μακριά.

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα σε νοσοκομεία, πολλοί διασωληνωμένοι ή απομονωμένοι, σαν τους λεπρούς, στα σπίτια τους-ευτυχώς πολλοί τυχεροί επιστρέφουν σε καραντίνα. Πέρα από τις φοβερές ψυχολογικές συνέπειες, τη συνεχή επώδυνη ανησυχία και κατάθλιψη.

Αρκεί να παρατηρήσει κάποιος τους ανθρώπους, όσους τολμούν να περπατήσουν για οποιονδήποτε λόγο στους σχεδόν έρημους δρόμους, πως αντιμετωπίζουν τους άλλους, με φόβο, «εχθρικά».

Ο φόβος κακός αλλά και καλός σύμβουλος! Οι δε μάσκες δίνουν και παίρνουν θυμίζοντας έργα επιστημονικής φαντασίας ή, τέλος, τρομοκράτες ή προβοκάτορες.

Ακόμη, επίσης καίριο, οι σοβαρές επιπτώσεις σε εκατομμύρια ανθρώπων από την οικονομική κρίση που ο ιός προκάλεσε, που θυμίζει πολέμους και ξένη στρατιωτική κατοχή. Μια παγκόσμια κοινωνία υπό κατάρρευση σαν γυάλινος πύργος.

ΠΟΙΟΣ Ή ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ;

To καίριο ερώτημα είναι: Πως ο νέος αυτός και τρομερός εχθρός βρήκε τις πύλες των κρατών ανοιχτές χωρίς τα υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας να τον αντιληφθούν;

Που ήσαν οι αρμόδιοι παγκόσμιοι Οργανισμοί, που κάποιοι είναι θύματα σκόπιμης υπονόμευσης από αδιαφανή κερδοσκοπικά κυκλώματα; Που βρίσκονταν τα συστήματα πρόληψης;

Αλλά, που να αφήσει χαραμάδα ελπίδας το παγκόσμιο «σύστημα» υλιστικής παραφροσύνης, διαφθοράς, εξουσιομανίας, κερδομανίας, αλαζονείας. Συνάμα, τα διεθνή οπλοστάσια αυξάνονται, πληθύνονται και «κατακυριεύουν» τη Γη και το έξω διάστημα, σπαταλώντας τρισεκατομμύρια δολάρια. Και ο Πλανήτης Γη INFERNO!

Κι όμως, ένα περίπου 5% των εφιαλτικών αυτών κονδυλίων θα ήταν αρκετό να εξαφανίσει την πείνα και τη φτώχεια σε όλη την οικουμένη ώστε άνθρωποι να μην είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε τραγικές επιλογές τρώγοντας ακόμη και νυχτερίδες ή επικίνδυνα ερπετά.

Και η Γη θα μπορούσε να γίνει παράδεισος. Αλλά, όχι. Τι θα γίνουν οι άλλοι «παράδεισοι» διαφόρων θρησκευτικών δοξασιών που επιτήδειοι έχουν επινοήσει για να εκμεταλλεύονται τους λαούς και να τους οδηγούν σε μαζικές αυτοκτονίες, ή ομαδικές τέτοιες μορφής Τζιχαντιστών κ.ά., προάγοντας συνάμα το φανατισμό (την «πανούκλα της ψυχής» κατά τον Βολταίρο) και δογματισμό (αιτία πολέμων σύμφωνα με τον Αμερικανό Καθηγητή WilliamSumner).

Καταδικασμένη, συνεπώς, η Γη. Οι κατά τον Δημοσθένη «παραξίαν ευτυχούντες», που ηδονίζονται με την καταστροφή των πολλών, μετρώντας τα ματωμένα, ανήθικα υπερκέρδη τους από την πώληση όπλων κ.ά. ενώ η αξία των ανθρώπων μηδενική, κατάντησαν τη Γη ένα απέραντο ΑΝΘΡΩΠΟΡΥΧΕΙΟ. Οποία Υβρις!

Ποιος είναι τελικά ο ιός, ποιανού «θεού-τέρατος» είναι κατασκεύασμα που κατόρθωσε να «υποδουλώσει» την οικουμένη φθάνοντας στο σημείο να πρυτανεύει το : «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»;

Ηταν αποτέλεσμα άγνοιας ή να ανεχθούμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας; Ένα ακόμη αποτέλεσμα των «κατορθωμάτων» του ιού είναι πως έγινε πλέον συνείδηση, γενικά, ότι στο σημερινό «κατακλυσμό» δεν υπάρχουν «κιβωτοί» σωτηρίας ούτε για τους «εκλεκτούς» του «θεού» ή τους «Ολύμπιους».

Ο κορωναϊός υπήρξε μια ισχυρότατη «γροθιά»-προειδοποίηση στον εφησυχασμό, στην αδιαφορία, στον ατομοκεντρισμό, στο ναρκισσισμό, στην αλαζονεία.

Επίσης, ένα ακόμη «επίτευγμα» του ιού είναι ότι ενώ η παγκοσμιοποίηση «καταργεί» τα σύνορα, ο ιός «κατάργησε» την παγκοσμιοποίηση ενισχύοντας τα εθνικά σύνορα!

Ευτυχώς, όμως, που ο ανθρωπισμός, το «άλας της Γης» άντεξε και θαυμάζουμε την αυτοθυσία συνανθρώπων ιδιαίτερα γιατρών, νοσηλευτών και εθελοντών, που αντιστέκονται, και με γενναιότητα, αυταπάρνηση και αλληλεγγύη, προσφέρουν και σώζουν! Οι μόνοι ανθρωπογενείς «κιβωτοί»!

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ;

Ισως να ισχύσει -τραγικά βέβαια- το αρχαίο σοφιστικό «Ουδέν κακόν Αμιγές Καλού». Αραγε θα συνέλθουν όλοι από την υλιστική νάρκη και ηγέτες και λαοί θα χαράξουν μια νέα πορεία με σημαία: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ, ΕΙΡΗΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΥΗΜΕΡΙΑ;

Οι «εξουσιαστές» θα μεταλλάξουν την αλαζονεία και εξουσιομανία σε παγκόσμια δημοκρατική συναντίληψη και συνέγνοια ή υποκριτικά θα διαιωνίσουν τη θεσμοθετημένη θεωρία του «απαραίτητου εχθρού» και το σημερινό φαύλο κύκλο συγκρούσεων και εκμετάλλευσης των συνανθρώπων;

Θα υπάρξει ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο» που θα εφαρμόζουν όλοι ανελλιπώς ή θα υπερισχύσει o Δαρβινισμός και «η επικράτηση του ισχυρότερου»;

Η η νέα υπερ-τεχνολογική κουλτούρα θα μεταλλάζει τους ανθρώπους σε ρομπότ; Ακόμη, μήπως πρέπει, με φρίκη, να στοχαστούμε και το αδιανόητο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ένας παρόμοιος ιός να προσβάλει τον ανθρώπινο εγκέφαλο;

Οσο για το θρησκευτικό «συμβόλαιο», θα λήξει κάποτε ο πολυχαστικός τραγέλαφος, ο φανατικός δογματικός κατακερματισμός και η αντιπαράθεση που συμβάλλει αρνητικά στην παγκόσμια ειρήνη και αδερφοσύνη; Θα εστιάσουν οι θρησκευτικοί ηγέτες την προσοχή τους στην ουσία και όχι στην τυπολατρία; Αν δε κάποιοι πιστεύουν ότι είναι οι «εκλεκτοί» του Θεού και μόνον αυτοί πρέπει να κυβερνήσουν και να πάνε στον«παράδεισο», όποιος κι αν είναι αυτός, τότε σίγουρα θα οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε νέα Βαβυλωνία και νέο «Αρμαγεδδώνα».

Γιατί, αν είναι πράγματι «εκλεκτοί» του Θεού (αναφερόμαστε ιδιαίτερα σε Χριστιανούς ή θρησκευτικά συγγενείς τους) γιατί δεν πράττουν ανάλογα με τις εντολές του;

Μήπως το φραγγέλιο στο Ναό του Σολομώντα θυμίζει κάτι και πρέπει να μας προβληματίζει;

Με όλα τα τραγικά περιστατικά σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις πολεμικές συγκρούσεις, τον ασύδοτο ανταγωνισμό, τις επιδημικές ασθένειες κ.λπ., αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει την αξία τους μπροστά τα προνόμια και συμφέροντα κάποιων «ανώτερης φυλής».

Σε αυτό έχει συμβάλλει η απουσία ολιστικής παιδείας που να διδάσκει τον ανθρωπισμό, τη γνήσια δημοκρατία, την ειρήνη, τη λογική ελευθερία, τα σωστά δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις, τη διαφάνεια, το μέτρο και -το κυριότερο-την αξιοκρατία γιατί χωρίς αυτήν δεν ευοδώνονται οι παραπάνω αξίες.

Μπορεί -και υπάρχει βάσιμη ελπίδα- ο κορωναϊός να εξουδετερωθεί. Όμως, ο κορωναϊός του πολιτικού και θρησκευτικού φανατισμού και μισαλλοδοξίας θα εξουδετερωθεί ή θα επανακάμψει δριμύτερος μετά το τέλος του ιού διαποτίζοντας και ντοπάροντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο με αδιανόητα αποτελέσματα;

Ορισμένα φοβερά μηνύματα στη διάρκεια της κρίσης διαψεύδουν την όποια αισιοδοξία, τις όποιες ψευδαισθήσεις. Π.χ. οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις τρομοκρατών Τζιχαντιστών κ.ά., οι συνεχιζόμενες απειλές και προκλήσεις κρατών, μεσούσης της κρίσης, (π.χ. η Τουρκία εναντίον Ελλάδας και Κύπρου ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η δημοσιευθείσα ευχή -τρομερό- Τούρκου δημοσιογράφου «ο κορωναϊός να πλήξει την Ελλάδα»), οι εξωπραγματικές δηλώσεις ισχυρών ηγετών, η έξαρση της εγκληματικότητας, η κερδοσκοπική πολιτική ορισμένων επιχειρήσεων που επενδύουν απάνθρωπα στην κρίση, ο έξαλλος φανατισμός θρησκευτικών παραγόντων που θυμίζουν Μεσαίωνα και Ιερή Εξέταση, η αδιαφορία σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης κ.ά.

Ωστόσο, χρήσιμο θα ήταν να ξαναγίνουν κάποιες προτάσεις, που κατά καιρούς, διεθνώς, έχουν γίνει από ειδικούς, αλλά, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα.

ΣΤΟ «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ»

Το Προοίμιο της ΟΥΝΕΣΚΟ αναφέρει ότι: «Εφόσον οι πόλεμοι αρχίζουν στο νου των ανθρώπων, εκεί πρέπει να οικοδομήσουμε τις άμυνες της ειρήνης». Αυτό αναδεικνύει την αξία και σημασία της παιδείας.

Δυστυχώς, όμως, η παιδεία σε παγκόσμιο επίπεδο δεν λειτουργεί ενιαία, αλλά διαφορετικά, πολλές φορές διχαστικά ανάλογα με τα θρησκευτικά και πολιτικά συστήματα που επικρατούν και τις σκοπιμότητες που υπηρετούν.

Γι’ αυτό υπάρχει ο σημερινός τραγέλαφος, που σε ορισμένες προκαλεί φοβερά προβλήματα (τρομοκρατία, Τζιχαντιστές κ.λπ.). Συνεπώς, εκείνο που χρειάζεται είναι στα πλαίσια του ΟΗΕ, να αρχίσει σοβαρός διάλογος που να υπαγορεύεται από τις δημοκρατικές ηγεσίες των κρατών-μελών και όχι από φανατισμένα, δογματικά και κερδοσκοπικά κυκλώματα που επενδύουν στις συγκρούσεις και στο «διαίρει και βασίλευε» ή διαίρει και εκμεταλλεύσου, και υπονομεύουν τον ΟΗΕ.

Να σεβασθούν όλα τα κράτη -και το κυριότερο- να εφαρμόζουν την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επιδεικνύοντας ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα, ώστε όλα τα συστήματα να συνυπάρχουν με αρμονία και ειρήνη.

Ας ενισχύσουν όλα τα κράτη-μέλη τον ΟΗΕ θεσμικά και οικονομικά ώστε με τις 30 Οργανώσεις του να επιλύσει-και μπορεί-όλα τα προβλήματα στον κόσμο.

Τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ να αποφασίσουν-επιτέλους-να σταματήσουν οι εξοπλισμοί και να απαγορεύσουν τον πόλεμο, τον όποιο πόλεμο, όπως τόλμησαν να προτείνουν στην ΚτΕ το 1928 οι Υπουργοί των Εξωτερικών ΗΠΑ και Γαλλίας Kelloggκαι Briand, αλλά δεν εγκρίθηκε γιατί στο μεταξύ οι εταιρίες παραγωγής και εμπορίας όπλων είχαν καταστεί «κράτος εν κράτει».

Το ίδιο συνέβη αργότερα και στον ΟΗΕ. Αν εγκριθεί μια τέτοια απόφαση, τα τρισεκατομμύρια που σπαταλούνται σε εξοπλισμούς, να διατεθούν για την επίλυση όλων των καίριων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Όμως, προφανώς, κάποιοι, παθολογικά αντικοινωνικοί, παίζουν τον τραγικό ρόλο των «Αρχόντων των Δαχτυλιδιών» και προτιμούν να μεταλλάσσουν τις μάζες σε ΟΡΚ, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι υποκαθιστούν τον όποιον «θεό» τους και ότι θα ζουν αιώνια στον δικό τους «παράδεισο» με όλα τα υλικά αγαθά. Οποία ψευδαίσθηση!

Οπωσδήποτε, στο σημερινό φαύλο κύκλο έχουν συμβάλλει καθοριστικά ΜΜΕ κ.ά. που προβάλλουν και προάγουν τη βία μεταλλάσσοντας ανθρώπουςσε ανθρωπόμορφα «θηρία».

Το αποτέλεσμα γνωστό! Αραγε, υπάρχει κίνδυνος να επανέλθει ο Καϊνισμός;

Πριν, όμως, προαχθεί η παγκόσμια παιδεία, πράγμα που απαιτεί χρόνο, πρέπει να καταργηθεί το σκανδαλώδες προνόμιο της «αρνησικυρίας», το περιβόητο βέτο, ώστε να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας και όχι ορισμένα κράτη να θέλουν να απολαμβάνουν αποκλειστικά προνόμια σε βάρος των πολλών.

Τελικά, έχει γίνει συνείδηση των επαϊόντων ότι αν ο πλανήτης Γη καταστραφεί δεν θα φταίει η τρύπα του όζοντος, αλλά η «τρύπα» στην ανθρώπινη συνείδηση.

Κάποια στοχαστικά ρητά ίσως μπορούν να βοηθήσουν όσους θέλουν να δουν την πραγματικότητα χωρίς παρωπίδες και να αντισταθούν.

Ο σπουδαίος Γάλλος Φιλόσοφος AlexisdeTocqueville είχε πει πως ο άνθρωπος αναζητεί την ισότητα στην ελευθερία κι αν δεν τη βρει εκεί, την αναζητεί στη δουλεία. Ορα ολοκληρωτικά και ψευδο-δημοκρατικά καθεστώτα.

Ο δε ανεπανάληπτος δικός μας Σοφοκλής είχε πει το περίφημο: «Πολλά τα δεινά, κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει». Επίσης, οι αρχαίοι Λατίνοι είπαν: «Tempus Edax Homo Edakior” (Σε ελεύθερη απόδοση «ο μεν χρόνος είναι παμφάγος, ο δε άνθρωπος παμφαγότερος, δηλ. άπληστος, ηλίθιος) και επίσης: “Quintilla Prudentia Orbis” (Με πόσο λίγη φρόνηση κυβερνάται ο κόσμος).

Τέλος, ένα αισιόδοξο του αείμνηστου Προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ, «Το μόνο πράγμα που να φοβόμαστε είναι ό ίδιος ο φόβος». Και, οπωσδήποτε, η πίστη μας στο Θεό!

Τέλος, ένας στίχος άγνωστου Ελληνα ποιητή ίσως εμπνεύσει: «Τι αλίμονο αν αιφνίδια στη χαρά σου ξεχαστείς και πεις «αχ ανάσανα», αν όλος ο κόσμος δεν μάθει να ανασαίνει μαζί σου».

Π.Ι.Καραφωτιάς


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.