Παρέμβαση στη Βουλή του βουλευτή Φλώρινας ΝΔ Γιάννη Αντωνιάδη για το θέμα της ΔΕΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση για το θέμα της ΔΕΗ, του βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ κ. Γιάννη Αντωνιάδη, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (29/8/2019). Ακολουθεί και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας:

29/8/2019 Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρέμβαση βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη για το θέμα της ΔΕΗ.

Καταρχάς, προσπαθώ και εγώ να ξεκαθαρίσω τι γίνεται με τη Δ.Ε.Η.. Είναι τελικά άρρωστη η Δ.Ε.Η., όπως λέει ο κ. Σκουρλέτης ή είναι τελικά μια επιχείρηση, η οποία ανθεί, όπως λέει ο κ. Φάμελλος;

Ας μας το ξεκαθαρίσουν, άλλα λέει ο ένας άλλα λέει ο άλλος.

Περίμενα στην πρώτη τοποθέτηση και στην πρώτη συνεδρίαση να υπάρχει μια γενναία αυτοκριτική γύρω από την αλλοπρόσαλλη πολιτική, η οποία ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Άλλη πολιτική είχε ο κ. Λαφαζάνης, άλλη πολιτική είχε ο κ. Σκουρλέτης και άλλη πολιτική είχε ο κ. Σταθάκης.

Επειδή μας είπαν, ότι η Δ.Ε.Η. είναι μια επιχείρηση η οποία ανθεί, ερωτώ, λοιπόν, τον συγκεκριμένο συνάδελφο, ο οποίος, το είπε, γνωρίζει, ότι από το 2014 έχει να δώσει η Δ.Ε.Η. ένα ευρώ για αναπτυξιακό πόρο στις πληγείσες περιοχές Φλώρινας, Κοζάνης και Μεγαλόπολης; 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 120 εκατ., δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ. Αυτό και αν δεν είναι σκάνδαλο, απέναντι στην κοινωνία των πολιτών.

Γνωρίζει, ο κύριος συνάδελφος, ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι μικροί ιδιοκτήτες φορτηγών, που έχουν ένα φορτηγό και βγάζουν ένα μεροκάματο, πληρώνονται με καθυστέρηση έξι και οκτώ μηνών, γιατί η Δ.Ε.Η. δεν έχει να δώσει χρήματα;

Γνωρίζει, ότι δεν έχουν πληρώσει τις μετεγκαταστάσεις και τις μεταθέτουν από χρόνο σε χρόνο εδώ και τόσο καιρό; Μήπως θέλει να του αναφέρω, δηλώσεις του δικού τους διοικητή, του κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος, επί σειρά ετών αναφέρει, ότι δεν υπάρχει σάλιο;

Εδώ, θέλω να αναφέρω, κάτι που και ο Υπουργός δεν έχει αναφέρει και ήταν πολύ ήπιος στην κριτική του, δεν είναι μόνο 5 δις τα χρέη της Δ.Ε.Η. στα ομολογιακά δάνεια και όλα τα άλλα, υπάρχουν και 2,5 δις για τις αποκαταστάσεις. Εάν σήμερα, με κάποιο μαγικό κλειδί, η Δ.Ε.Η. έφευγε, αυτά, για να αποκατασταθούν όλα τα ορυχεία και όλα τα τσιμέντα, θέλουν άλλα 2,5 δις. Και αυτό, το ξέρουμε εμείς, οι περιοχές οι οποίες το παράγουν αυτό.

Βεβαίως και περιμένουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό, για να συζητήσουμε όλοι με τον καινούργιο διευθύνοντα σύμβουλο, τον οποίο, του ευχόμαστε και καλή θητεία και καλή συνεργασία, γιατί καταγόμαστε από περιοχές, οι οποίες παράγουν το ρεύμα.

Εδώ, θέλω να καταγγείλω κάτι, τη διεθνή υποκρισία του συστήματος. Ο μέγας ρυπαντής οι Ηνωμένες πολιτείες, ο μέγας ρυπαντής Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Τουρκία και το πρόβλημά μας είναι, αν ρυπαίνει μία μονάδα ή δύο μονάδες του Αμυνταίου και της Καρδιάς, οι οποίες πρέπει να κλείσουν πάραυτα.

Είναι μη συγκρίσιμα μεγέθη, ρυπαίνουμε όλο τον πλανήτη, όλοι σφυρίζουν αδιάφορα, γιατί δεν τολμούν να αρθρώσουν λέξη και η αυστηρή Ε.Ε., κάνει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αυτές τις μικρές μονάδες, οι οποίες, επαναλαμβάνω, είναι δεκαδικά τα στοιχεία σε σχέση με το ενεργειακό νήμα όλου του πλανήτη, να κλείνουν, γιατί εμείς σεβόμαστε το περιβάλλον και έτσι πρέπει να είναι, αλλά πρώτα να πειθαρχήσουν οι μεγάλοι ρυπαντές.

Πρέπει να μας πει και ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος, ποιο θα είναι, στο στρατηγικό σχεδιασμό, το ενεργειακό μείγμα στο καύσιμο, για να ξέρουμε και τι θα γίνει.

Όσον αφορά για τα μέτρα, ποτέ τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα, αλλά είναι απαραίτητα. Εφόσον όλοι συμφωνούμε, ότι η Δ.Ε.Η. πρέπει να υπάρχει και υπηρετεί την εθνική οικονομία και την ενεργειακή επάρκεια, πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα. Τα μέτρα αυτά δεν είναι ευχάριστα, είναι απαραίτητα, είναι δίκαια κατανεμημένα.

Και βεβαίως, εδώ, πρέπει να αναφέρουμε, για άλλη μια φορά, τη μεγάλη προσφορά των εργαζομένων, τους οποίους ευχαριστούμε και τους ευχαριστούμε και για την κατανόηση και τη συνεισφορά που έχουν και αυτοί στα βάρη, όπως και όλη η κοινωνία και η Δ.Ε.Η. και οι ανταγωνιστές και οι πάντες, για να μπορέσουν να πληρώνονται.

Πρέπει να αναφέρουμε και το άλλο, ότι δεν μειώνεται ούτε ένα ευρώ από τους μισθούς. Κατοχυρώνουμε τους μισθούς, κατοχυρώνουμε τη λειτουργία της Δ.Ε.Η. για τα επόμενα 3-4 χρόνια και όταν θα δούμε και τον ενεργειακό σχεδιασμό, θα μιλήσουμε για τα άλλα.

Έρχομαι τώρα σε αυτό που ανέφερε ο κ. Υπουργός, ότι ναι, εμείς μιλάμε για απόσυρση των μονάδων. Η απόσυρση των μονάδων, αγαπητοί συνάδελφοι, από πίσω δεν κρύβει χώματα και τσιμέντα, κρύβει χιλιάδες ζωές πολιτών και εργαζομένων, οι οποίοι, άλλοι από αυτούς, την επόμενη μέρα δεν θα έχουν δουλειά και σε άλλους θα αλλάξει ο βίος τους.

Το είπε η Αντιπολίτευση, ευτυχώς, για μας και προς τον κ. Στάση και προς τον κ. Χατζηδάκη, ότι ναι, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα, θα υπάρξει η ανάλογη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες, είναι οι μόνες οι οποίες δεν έχουν αποζημιωθεί.

Γιατί αυτός ο πόρος τον οποίο λέμε, κ. Στάση, ξέρετε πόσος είναι; Από τα 130 δις περίπου που έχουν παραχθεί, οι περιοχές αυτές δεν έχουν πάρει ούτε το 1% ούτε το 0,5%, πήραν το μισό του μισού, 0,2%, ελάχιστα.

Ξέρετε, ότι το ρεύμα, για να πάει από τη Φλώρινα στην Αθήνα, από 3 λεπτά την κιλοβατώρα, φτάνει στην Αθήνα 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Ο Αθηναίος, όμως, πληρώνει ίδια τιμή ρεύματος με τον φλωρινιώτη, άρα, επιδοτείται σε όλη τη χώρα, εκτός από τους τρεις νομούς που παράγετε.

Γνωρίζετε ότι η Δ.Ε.Η. και όλοι εμείς πρωτίστως οι παραγωγοί, πληρώνουμε 700 εκατομμύρια ευρώ σε πετρέλαιο για τη Ρόδο, τη Μύκονο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Σαντορίνη, που το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλότατο και ποιος το πληρώνει;

Η φτωχή Φλώρινα, που τα παιδιά μας όλα πήγαν στην Γερμανία και διεκδικούμε τι; Δεν διεκδικούμε τη συμπόνια, διεκδικούμε αυτά τα χρήματα από τα δισεκατομμύρια, τα οποία έχουμε χάσει. Δικαίως χρηματοδοτούμε τα νησιά. Διεκδικούμε αυτά τα οποία χάσαμε, γιατί κύριε Στάσση ξέρετε τι άλλο χάσαμε;

Επειδή παράγεται εκεί το ηλεκτρικό ρεύμα, φαινόμαστε περιοχές πλούσιες, ο πλούτος αυτός διαχέεται σε όλη την Ελλάδα και όταν έρχεται η ώρα του ΕΣΠΑ, αντί να πάρουμε 500 εκατ. ευρώ, παίρνουμε 380 εκατ. ευρώ. Όταν έρχονται οι θέσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, αντί να πάρει 5.000 η Φλώρινα, παίρνει 2.500, όταν αντίστοιχη πόλη στην Ήπειρο παίρνει 5.000.

Ο αναπτυξιακός νόμος επιδοτεί τον επενδυτή μέσα στη Θεσσαλονίκη, στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο δίπλα, με 40 μονάδες και στη Φλώρινα 30 μονάδες και έπρεπε να είναι το αντίθετο. Το ίδιο ισχύει για τα αγροτικά αναπτυξιακά και αυτό γίνεται επί δεκαετίες και αντί η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, ήρθε η ώρα που σήμερα η Δ.Ε.Η. πτωχεύει, κλείνει τις Μονάδες και αυτοί οι κάτοικοι ποτέ θα αποζημιωθούν;

Θέλουμε το δικαίωμα στην εργασία και δύο- τρία αντισταθμιστικά, τα οποία θα απαλύνουν την αδικία ετών. Θα μπορούσα να σας πω και άλλα. Ξέρετε, ότι μια ιδιωτική εταιρεία από αυτές που βγάζουν ορυκτά και άνθρακα πληρώνει 6%, η Δ.Ε.Η. δεν πληρώνει τίποτα από τον πλούτο που παίρνει, γιατί θεωρείται κρατική εταιρία, από την ιδιωτική εταιρεία παίρνει 3% του Δημόσιο, 3% οι δήμοι και για όλα αυτά τα δισεκατομμύρια του πλούτου τα οποία τα έχασε η περιοχή, είναι κάτω από τα πόδια μας, δεν έχουμε πάρει τίποτα.

Με αυτά τα ολίγα εύχομαι καλή θητεία, ελπίζω ότι θα πάμε καλά, θέλουμε τη Δ.Ε.Η. ισχυρή, θέλουμε τους εργαζόμενους υγιείς να μπορούν να δουλεύουν μέσα και είμαστε εδώ να συνεργαστούμε και καλώ σε συνεργασία όλα τα Κόμματα, για να βοηθήσουμε αυτή την επιχείρηση να ορθοποδήσει προς όφελος όλης Ελλάδος.

Ευχαριστώ πολύ.

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.