Παραπολιτικά (10/1/2018)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

«Όλοι μου έλεγαν ότι είναι ένα πολύ καλό παιδί. Ένας καλός μου φίλος απαντούσε: Εάν είναι καλό παιδί, που όλοι το ξέρουμε, να πάει στην εκκλησία! Γιατί για Δήμαρχος δεν κάνει…». Αναφέρομαι σε διάλογο που έγινε για τον Δήμαρχο Πρεσπών και τη γενικότερη συμπεριφορά του απέναντι στους δημοσιογράφους της Φλώρινας. Αφορμή στάθηκε η τελευταία του παρουσία σε τηλεοπτικό σταθμό της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι γεγονός ότι όλες του οι δημόσιες παρουσίες γίνονται στο συγκεκριμένο κανάλι, με τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο. Φυσικά, με το αζημίωτο. Πληροφορούμαι ότι, αρκετές φορές, ο δημοσιογράφος βρέθηκε στην Πρέσπα και… καλοπέρασε! Βέβαια, οι δημοσιογράφοι της Φλώρινας ουδέποτε ζητήσαμε γεύματα ως ανταλλάγματα, γιατί το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η σωστή ενημέρωση και αυτό δυστυχώς μέχρι σήμερα ο Δήμαρχος Πρεσπών το αγνοεί. Δεν ξέρω εάν στην Πρέσπα εκπέμπει ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός ή εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι που οδηγούν τον Δήμαρχο Πρεσπών στο να επιλέγει ως μέσο ενημέρωσης μόνο το συγκεκριμένο κανάλι. Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντως ο δάσκαλός μου, μου έλεγε ότι βγάζεις μια κόκκινη κάρτα και είσαι ήσυχος.

«Λόγω της έλλειψης μόνιμου παιδιάτρου, σταμάτησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, και οι γέννες στο Νοσοκομείο, αν και υπάρχουν γυναικολόγοι, με αποτέλεσμα οι έγκυες γυναίκες να πηγαίνουν στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα για να γεννήσουν. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλές έγκυες γυναίκες της περιοχής αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Μπίτολα των Σκοπίων για να γεννήσουν…» Πρόκειται για απόσπασμα από άρθρο της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” που αναφέρεται στο κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας. Φυσικά, ο αρθρογράφος δεν γνώριζε ότι και νωρίτερα η παιδιατρική κλινική υπολειτουργούσε και γέννες είχαμε και τότε στη γείτονα χώρα.

Διάβασα σε ιστότοπο της Κοζάνης ότι στο τέλος του μήνα, η κ. Ζεμπελιάδου πρόκειται να κάνει συγκέντρωση στελεχών για να επιβεβαιώσει την κάθοδό της στις επόμενες περιφερειακές εκλογές. Στόχος της φυσικά η ανεύρεση νέων ανθρώπων για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό της. Εάν μαζί με την επιθυμία της να πάρει τη Σχολή Καλών Τεχνών στην Κοζάνη επιδιώκει να πάρει, στο σύνολό του, το Πανεπιστήμιο, είμαι σίγουρος ότι στη Φλώρινα δύσκολα θα βρει νέους υποψήφιους με όραμα.

Τρίτη 9 Ιανουαρίου, ώρα 10:00 π.μ., βρέθηκα στο χωριό μου και μάλιστα έξω από το δημοτικό σχολείο. Συνάντησα παιδιά να φεύγουν από το σχολείο και τα ρώτησα γιατί την κοπανάνε. Μου απάντησαν: «Δυστυχώς, δεν έχουμε θέρμανση!». Ακούγοντας την απάντηση ένας συγχωριανός μου, πετάχτηκε και με βροντερή φωνή επεσήμανε το εξής: «Χιλιάδες ευρώπουλα ο Δήμος διαθέτει για το τραινάκι. Για θέρμανση όμως φταίει η κυβέρνηση που δεν υπάρχουν λεφτά.» Λέτε να έχει δίκιο;

Παρακολούθησα τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι Μωμόεροι, μέλη των ποντιακών συλλόγων Λεβαίας και Μανιακίου, στις Τοπικές Κοινότητες Λιμνοχωρίου, Βαλτονέρων και Αναργύρων. Θα συγχαρώ δημόσια τα παιδιά που, ανήμερα των Θεοφανείων, προσέφεραν κάτι ξεχωριστό στους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων, ειδικότερα των πληττόμενων. Όπως μου είπαν κάτοικοι των Αναργύρων, Μωμόεροι στο χωριό τους είχαν να εμφανιστούν εξηνταπέντε (65) ολόκληρα χρόνια! Έχω ξαναγράψει και στο παρελθόν ότι εκδηλώσεις οι οποίες προκύπτουν από εθελοντική παρουσία, είναι πάντα ότι καλύτερο σε μία περίοδο κρίσης, όπως φυσικά γινόταν και χρόνια πολλά πριν σε όλες τις μεγάλες γιορτές, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, Πάσχα.

Παραμένω στην εθελοντική προσφορά, για να επισημάνω ότι τα μέλη του συλλόγου “Μελιτέα” Μελίτης αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Και αυτό το απέδειξαν σε ακόμα μία εκδήλωση. Ο πρωτοχρονιάτικος χορός που διοργάνωσαν την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η
αίθουσα του κέντρου ήταν κατάμεστη με τον κόσμο να παραμένει στο κέντρο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες! Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά! Συνεχίστε έτσι.

Και επειδή μιλήσαμε για έθιμα, στεναχωρέθηκα πολύ γιατί σε πολλές Τοπικές Κοινότητες δεν πραγματοποιήθηκαν τα “Μπαμπάρια” ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, εκτός από την Κοινότητα Αλώνων. Εύχομαι του χρόνου να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο γιατί πραγματικά έλειψαν από την περιοχή.

Ο ηχωβόλος

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *