Παραπολιτικά (11/11/2020)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Έκανα μια εξόρμηση, στα πλαίσια του ρεπορτάζ, στη πόλη της Φλώρινας το βράδυ της Δευτέρας. Η εικόνα ήταν απελπιστική. Μου θύμιζε εποχές του 1965 όταν πρωτοήρθα στην πόλη ως μαθητής γυμνασίου. Τότε μας απαγόρευαν να κυκλοφορούμε το βράδυ και η Φλώρινα ήταν μια πόλη φάντασμα. Αλλοίμονο στον μαθητή που κυκλοφορούσε χωρίς άδεια και τον εντόπιζε κάποιος καθηγητής έξω. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, την επόμενη μέρα η αποβολή ήταν δεδομένη. Σήμερα, όποιος τολμήσει να κυκλοφορήσει το βράδυ χωρίς την απαιτούμενη έγκριση, δεν πρόκειται να τιμωρηθεί με αποβολή αλλά με βαρβάτο πρόστιμο. Για να δούμε, μέχρι πότε θα ζούμε αυτό το μαρτύριο…

Μιας και αναφερόμαστε στις συνέπειες του κορωνοϊού, είχα αναφέρει και την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε για τις περιοχές που ήταν στο “κίτρινο” δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Μας την πέσανε οι εκδρομείς, μας την πέσανε και οι φοιτητές από Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Αθήνα και αυτή τη στιγμή η Φλώρινα είναι μεταξύ των πόλεων που πληθυσμιακά έχει τα περισσότερα κρούσματα. Πότε θα βάλουμε μυαλό;

Ακούμε την τελευταία εβδομάδα για πλημμύρες και καταστροφές στην Κρήτη. Ευτυχώς παρόμοια φαινόμενα δεν βιώνουμε. Αντίθετα ο καλός καιρός συνεχίζεται και τον Νοέμβριο, όπως συνέβη και με τον Οκτώβρη.

Έρχομαι τώρα σε ένα θέμα που μου έκανε φοβερή εντύπωση όταν το διάβασα. Πρόκειται για το δελτίο τύπου που εξέδωσε το πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας για την επιτυχή έκβαση του θέματος με το κτίριο της Αγίας Όλγας. Δυστυχώς, διαπιστώνω ότι οι συντάκτες του συγκεκριμένου δελτίου τύπου αγνοούν σημαντικά πράγματα. Κάποιοι αιρετοί, εδώ και δεκαπέντε χρόνια περίπου, δώσανε μάχες για να παραχωρηθεί το κτίριο της Αγίας Όλγας στη Σχολή Καλών Τεχνών και μάλιστα αυτοί που είχαν συντάξει τον φάκελλο διεκδίκησης της σχολής από τη Φλώρινα, χρησιμοποίησαν το κτίριο ως ένα από τα καλύτερα επιχειρήματα τους. Απορώ ειλικρινά, για την έπαρση αυτών που αγνόησαν την προσπάθεια όσων υπηρέτησαν την Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο. Αν διεκδικούσε τη σχολή, μόνο του το πανεπιστήμιο δεν θα έπαιρνε ούτε κολυμπηθρόξυλο. Περιμένω από τον Πρύτανη να παρέμβει και να αποκαταστήσει την τάξη γιατί με τέτοιες μεθόδους σε λίγους μήνες, το πανεπιστήμιο θα οδηγηθεί στην απομόνωση.

Με αυτά που ακούμε από την τηλεόραση, κοντεύουμε να ξεχάσουμε και τα λίγα Ελληνικά που ξέρουμε. Το σχόλιο που παραθέτω είναι του αγαπητού μας κ. Πέτρου Βότση: “Συνεχίζουν με ζηλευτή συνέπεια οι δημοσιογράφοι και εκφωνητές των ΜΜΕ, να μας δίνουν μαθήματα “αγγλικής” καθώς εισάγουν στην καθημερινότητα μας λέξεις όπως take away, delivery, lockdown. Μια τρανή απόδειξη, πως ο Δαυίδ των γλωσσών η “αγγλική” νίκησε τον Γολιάθ των γλωσσών, τα “ελληνικά” και ας κάνει αυστηρές παρατηρήσεις ο Μπαμπινιώτης. “Εύγε” στους δημοσιογράφους και εκφωνητές που με έπαρση εμφανίζονται ως γνώστες ξένων γλωσσών. Και αναρρωτιόμαστε εμείς οι γηραιότεροι… Μήπως και μερικές λέξεις των ελληνικών είναι απαγορευμένες; Παγκόσμια είναι γνωστό πως οι γλωσσολόγοι για να ονοματίσουν κάτι νέο στην επιστήμη και την τεχνολογία καταφεύγουν στην πλούσια ελληνική γλώσσα, ενώ οι ημέτεροι χρήστες της γλώσσας, πιθηκολογούν αγκλιστί”

Ο ΗΧΩβόλος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.