Παραπολιτικά (21/9/2022)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Σε απευθείας πανεθνική μετάδοση ήταν η προειδοποιητική αλλά καίριας σημασίας βολή που απηύθυνε στους δήμους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην καθιερωμένη ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσφορία του και καταλόγισε ευθέως στους δήμους ανεπάρκεια, αναποτελεσματικότητα και ολιγωρία. Συγκεκριμένα τους επέκρινε ότι καθυστερούν να αξιοποιήσουν αι να μετουσιώσουν σ΄έργα τις αυξημένες χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν από το κράτος για τον σκοπό αυτό. Εάν λάβουμε υπόψη μας τις απορροφήσεις από το ΕΣΠΑ έχει απόλυτο δίκιο ο πρωθυπουργός. Τα ευρώπουλα είναι έξω από το σπίτι μας αλλά εμείς δεν ανοίγουμε την πόρτα για να μπουν μέσα γιατί δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε.


Ένα απρόοπτο έχει προκύψει με τις ομάδες ποδοσφαίρου στην χώρα μας, κυρίως στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Βάσει των νέω αποφάσεων του υπουργείου όλοι οι σύλλογοι της χώρας σε όλα τα αθλήματα θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο ερασιτεχνικών σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού κάτι που απαιτεί, στις περισσότερες περιπτώσεις αλλαγή του καταστατικού του σωματείου. Επειδή στην περιοχή μας αλλά και σε άλλες περιοχές, πολλά σωματεία δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο, δεν μπορούν να εκδώσουν άδεια αγώνων και άδεια χρήσης αγωνιστικών χώρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ΕΠΣ Φλώρινας να αναβάλλει όλους τους αγώνες Α’ & Β’ Κατηγορίας μέχρι νεωτέρας και να ζητήσει από τα σωματεία να αλλάξουν το καταστατικό τους ώστε να εναρμονιστούν με τον νέο νόμο. Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση της ΕΠΣ Φλώρινας: “Κύριε Πρόεδρε, Σας γνωρίζουμε τι η τροποποίηση των καταστατικών των σωματείων σας, συμφωνα με τον νέο Νόμο πρέπει να γίνει μέχρι τις 31-12-2022, διότι δεν θα έχετε δικαίωμα να εγγραφείτε στο Μητρώο της Γ.Γ.Α. με αποτέλεσμα την οριστική διαγραφή σας από τη Γ.Γ.Α. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες. Για το Δ.Σ. της ΕΠΣ Φλώρινας”.


Επειδή το φετινό καλοκαίρι βρισκόμουν καθημερινά στην τοπική κοινότητα Δροσοπηγής συναντούσα πολλούς επισκέπτες οι οποίοι ερχόμενοι είτε από Καστοριά είτε από Φλώρινα, με προορισμό το Νυμφαίο. Σχεδόν όλοι ρωτούσαν εάν είναι ανοιχτό το οδικό δίκτυο Υδρούσα-Νυμφαίο. Πριν κάμποσους μήνες, ο δρόμος ήταν κλειστός λόγω μεγάλης κατολίσθησης εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Πέρασε ένα καλοκαίρι και η ζημιά δεν έχει αποκατασταθεί, ο δρόμος όμως, έστω και καθυστερημένα δόθηκε σε λει- τουργία χωρίς να έχει επισκευαστεί η ζημιά απλά έγινε μια μικρή παράκαμψη. Μέχρι σήμερα δεν έχω ακούσει εάν έχει δρομολογηθεί λύση του προβλήματος και επειδή υπάρχει ερώτηματου περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Στρατάκη προς τη Περιφέρεια, περιμένω με ενδιαφέρον την απάντηση.


Την προηγούμενη εβδομάδα, παραχώρησε συνέντευξη τύπου η κα. Γεωργία Ζεμπιλιάδου μαζί με τους περιφερειακούς συμβούλους Στρατάκη και Χριστοφορίδη. Έγινε αναφορά σε τρία μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Π.Ε. Φλώρινας. Το ένα πρόβλημα αφορούσε στο φυσικό αέριο και από που θα το προμηθευτεί ο Δήμος Φλώρινας για να τροφοδοτήσει το δίκτυο. Το άλλο θέμα αφορούσε τις “Ζώνες Καινοτομίας”, ειλικρινά δεν γνωρίζω πολλά για αυτό και το τρίτο θέμα ήταν το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μελέτη του οδικού άξονα Φλώρινας – Βίγλας – Πισοδερίου. Μάλλον θα πρέπει να κάνουμε ευχέλαιο γιατί τα έργα που έχουν σχέση με οδικούς άξονες στην Π.Ε. Φλώρινας δυστυχώς βαλτώνουν και δεν προχωρούν. Εγώ εύχομαι ο θεός να μας δώσει χρόνια ζωής για να διασχίσουμε στο μέλλον το κομμάτι του κάθετου άξονα Φλώρινα – Πτολεμαΐδα.


Διαβάσαμε ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των μελετών για τα μεγάλα αρδευτικά έργα στον Δήμο Αμυνταίου. Επειδή θα δαπανηθούν κάμποσα εκατομμύρια, εύχομαι να μην έχουν οι μελέτες αυτές την ίδια τύχη με τον οδικό άξονα Φλώρινα – Πισοδέρι και στο τέλο χαθούν για μια ακόμη φορά τα ευρώπουλα… Και επειδή μιλάμε για μελέτες και έργα εκατομμυρίων ευρώ, που δυστυχώς στην περιοχή μας δεν προχώρησαν, εγώ θα θυμίσω τα 18 εκ. ευρώ που θάψαμε στον αγωγό μεταφοράς του ζεστού νερού από τον ΑΗΣ Μελίτης προς Φλώρινα για το έργο της τηλεθέρμανσης.


Πάντως μπορεί τα δικά μας έργα για τους οδικούς άξονες να βαλτώνουν, η σήραγγα Κλεισούρας ωστόσο, από ότι μαθαίνουμε, προχωράει κανονικά. Κατά τα άλλα οι δικοί μας άρχοντες πανηγυρίζουν με τις εξαγγελίες των υπουργών για αυτά που ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ (!!!)


Κλείνω με μια είδηση που αφορά στο ορυχείο της Αχλάδας. Την περασμένη Δευτέρα βρέθηκα στο τελωνείο της Νίκης και αντίκρυσα μια τεράστια ουρά φορτηγών αυτοκινήτων να περιμένουν για να εισέλθουν στη γειτονική χώρα. Όταν ρώτησα τι μεταφέρουν, η απάντηση με άφησε άφωνο. Ήταν φορτωμένα με λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας (!). Εδώ υπάρχει ένα θετικό, ότι με την εξόρυξη του λιγνίτη οι εταιρεία ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ απασχολεί εργαζόμενους από την περιοχή μας και ένα αρνητικό, ότι η μεταφορά του λιγνίτη γίνεται με φορτηγά από το Μοναστήρι. Αυτά πρέπει να τα δουν σοβαρά οι τοπικοί μας άρχοντες, αν θέλουν να μιλάμε για ανάπτυξη…

Ο ΗΧΩβόλος

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *