Παραπολιτικά (26/10/2022)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Φαντάζομαι αυτό που εμένα με ενοχλεί σε μεγάλο βαθμό, να ισχύει και για το σύνολο σχεδόν των Φλωρινιωτών. Μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις για την ηγεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπως εμφανίστηκε, ήταν η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της σήραγγας Κλεισούρας. Από τότε που ανέλαβε η σημερινή περιφερειακή αρχή, είχε ως πρώτο στόχο την κατασκευή αυτού του έργου. Αναρωτιέμαι γιατί; Ποιους θα εξυπηρετεί και θα δοθούν περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ; Όσοι επιλέγουν την Καστοριά έχουν έναν καταπληκτικό δρόμο Σιάτιστα- Καστοριά. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που επιλέγουν να ταξιδέψουν στην Αλβανία. Επομένως το κομμάτι αυτό της Κλεισούρας θα εξυπηρετεί μόνο τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας οι οποίοι θα επιλέξουν να πιούν το καφεδάκι τους στις παραλίες της λίμνης της Καστοριάς. Ο Υπουργός κ. Παπαδόπουλος δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης: «Με τη κατασκευή της σήραγ- γας υλοποιείται ένα όνειρο των κατοίκων της περιοχής». Κύριε υπουργέ, πότε επιτέλους το όνειρο των κατοίκων της περιοχής της Φλώρινας, να αποκτήσουν κάθετο άξονα, θα γίνει πραγματικότητα; Με τα ευρώπουλα που δίνονται για τη σήραγγα θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν καταπληκτικό δρόμο που θα συνέδεε το Αμμοχώρι με το Ξινό Νερό. Φλωρινιώτες, πότε θα ξυπνήσουμε;


Εδώ και 20 περίπου μέρες είχαμε την καταστροφή στην παραγωγή φασολιών στην Πρέσπα. Έχουν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις για να αποφασίσουν το αυτονόητο. Αφού έγιναν οι εκτιμήσεις από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΑ γιατί συνεχίζουμε να πιέζουμε τους υπουργούς για το αυτονόητο; Για να μη φύγουν οι κάτοικοι από την περιοχή της Πρέσπας, θα πρέπει άμεσα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για να μπορέσουν οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν και τη επόμενη χρονιά. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος και όχι να συζητάμε για το αν πρέπει να αποζημιωθούν ή όχι και πότε.


Μπορεί να παρατηρείται το φαινόμενο της μεγάλης καθυστέρησης στη ξύλευση και τη διάθεση των ξύλων στους κατοίκους των ορεινών περιοχών της Π.Ε. Φλώρινας, ο καιρός όμως βοηθάει έτσι ώστε, ακόμα και καθυστερημένα, να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της θέρμανσης, ειδικότερα τώρα με τις αυξήσεις σε όλα τα είδη καυσίμων. Δεν ξέρω αν τα κυβερνητικά στελέχη στη Φλώρινα πανηγυρίζουν που στα ξύλα η αύξηση σε ένα μήνα ξεπέρασε το 30%. Δε μιλάω για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, εκεί οι αυξήσεις είναι υπερβολικά μεγάλες.


Ένα από τα θέματα που απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα στην περιοχή μας, ήταν και αυτό που αφορούσε στις συλλήψεις στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής. Μετά την απολογία τους οι 14 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και με χρηματικές εγγυήσεις. Μου έλεγε κάτοικος της Κρυσταλλοπηγής ότι μετά από αυτό το περιστατικό το χωριό θα σβήσει, γιατί οι οικογένειες που εμπλέκονται στις παράνομες συναλλαγές ήταν αυτοί που ζούσαν στο χωριό και έδιναν ξεχωριστή ζωντάνια. Αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις της δικαιοσύνης για να δούμε ποιο θα είναι και το αποτέλεσμα όλης αυτής της ιστορίας, ειδικά βέβαια για τις οικογένειες που εμπλέκονται. Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας, οι παράνομες συναλλαγές αγγίζουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.


Ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Π.Ε. Φλώρινας

Η Π.Ε Φλώρινας στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια ολοκλή- ρωσε μια σειρά παρεμβάσεων στην κτιριακή υποδομή του Διοικητηρίου που περιλάμβανε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή του κτιρίου συνολικής ισχύος / δυναμικότητας 36kW, την εγκατάσταση συστοιχίας αντλιών θερμότητας συνολικής ισχύος / δυναμικότητας 300kW, την αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού με ενεργειακούς τεχνολογίας LED, την τοποθέτηση θερμοστατικών διακοπτών στα θερμαντικά σώματα και την εγκατάσταση συστήματος BEMs. Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμουστο κτίριο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Φλώρινας, αναβαθμίζοντας το ενεργειακά και καθιστώντας το πιο «πράσινο». Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία σύνδεσης των φωτοβολταϊκών με το δίκτυο και η ενέργεια που θα παράγεται θα καλύπτει μέρος των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου (Διοικητήριο). Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, ΕΣΠΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό μελέτης 234.768,17 ευρώ με ΦΠΑ. Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στοχεύουν στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία με πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Πραγματικά αυτά αναφέρει σε δελτίο τύπου η διοίκηση της Π.Ε. Φλώρινας. Κατά την άποψη μου πρόκειται για ένα έργο που πραγματικά τα ευρώπουλα πιάνουν τόπο.

Ο ΗΧΩβόλος

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *