Παραπολιτικά (27/3/2019)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτ.Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, αμέσως μετά τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου στην Κοζάνη: “Φυσικά τα Ελληνόπουλα θα συνεχίσουν να τραγουδούν το Μακεδονία Ξακουστή και να διδάσκονται την ιστορία των προγόνων μας και του Παύλου Μελά στο σχολείο. Αυτό που δεν θα μπορούν να διαβάζουν οι γείτονές μας είναι η παραποίηση της Ελληνικής ιστορίας στα δικά τους βιβλία“. Είμαι κάποιας ηλικίας, αρκετών δεκάδων ετών, και σε όλες τις παρελάσεις πανελλαδικά αυτά τα χρόνια οι μπάντες ξεκινούσαν πάντα με το “Μακεδονία ξακουστή’. Απορώ γιατί φέτος αυτό που γινόταν τόσα χρόνια ήταν πρώτη είδηση σε μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, ότι δηλαδή οι παρελάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες άλλες πόλεις ξεκίνησαν με το “Μακεδονία ξακουστή”. Μήπως είμαστε λίγο παράλογοι;

Βρέθηκα στην αίθουσα “Θ. Αγγελόπουλος” στο πολιτιστικό κέντρο για την εκδήλωση που έγινε την Κυριακή το βράδυ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Ένας καλός μου φίλος, μόλις έφτασε στην εκδήλωση, λαχανιασμένος μου είπε: «Γιατί μας ταλαιπωρούν; Αυτή η εκδήλωση έπρεπε να γίνει στην αίθουσα θεάτρου του “Αριστοτέλη”». «Άντε ντε, γιατί μας ταλαιπωρούν;», του απάντησα. Λίγα λεπτά αργότερα έμαθα (και μου πέσαν τα μαλλιά) ότι το Δ.Σ. του “Αριστοτέλη” αρνήθηκε να παραχωρήσει την αίθουσα του συλλόγου για την εκδήλωση. Ακόμα δεν έχω μάθει τον λόγο και περιμένω δημόσια απάντηση από το Δ.Σ. του “Αριστοτέλη”, γιατί ένας σύλλογος με τέτοιο μέγεθος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργεί διχαστικά απέναντι στην τοπική κοινωνία…

Πληροφορήθηκα ότι πληρώθηκαν τα καθυστερούμενα στις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων, μετά από παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού παιδείας κ. Γαβρόγλου. Δικαιολογημένα η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών νομού Φλώρινας πρέπει να αισθάνεται περήφανη για τη συμμετοχή της στην επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος, γιατί την είχα ακούσει προσωπικά να απευθύνεται στον υπουργό και να του θέτει το πρόβλημα, όταν ο ίδιος πρόσφατα βρέθηκε στη Φλώρινα και συναντήθηκε με εκπροσώπους καθηγητών, φορέων και συλλόγων. Ο υπουργός την διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει προσωπικά το θέμα και άμεσα θα δοθεί λύση.

Ειλικρινά δεν περίμενα τόσο μεγάλη συμμετοχή υποψηφίων δημάρχων στους τρεις δήμους της Π.Ε. Φλώρινας. Ενώ αρχικά φάνηκε ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον, τις δυο τελευταίες μέρες είχαμε μια νέα υποψηφιότητα για τον δήμο Αμυνταίου (αυτή του Γιώργου Γιαννιτσόπουλου), οπότε οι υποψήφιοι γίνανε πέντε, ενώ είχαμε και μια νέα υποψηφιότητα για τον δήμο Πρεσπών (αυτή του Φώτη Νόνα), οπότε οι υποψήφιοι γίνανε τέσσερις, πολλές για δήμου τέτοιου μεγέθους. Κάτοικοι που ασχολούνται με τα κοινά της Πρέσπας μου λένε ότι τελικά θα μείνουν δύο για να διεκδικήσουν, γιατί δεν θα βρεθούν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ώστε να συμπληρωθούν οι συνδυασμοί. Οψόμεθα…

Ο ηχωβόλος


Στον ηχωβόλο του προηγούμενου φύλλου είχα γράψει το εξής σχόλιο: “Θα κλείσω σήμερα με κάτι που δεν έχω κάνει ποτέ στο παρελθόν. Θα είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που θα σχολιάσω συμπεριφορά συναδέλφων μου οι οποίοι, δυστυχώς, σνόμπαραν τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους του συνδυασμού «Ανατροπή – Δημιουργία» του υποψήφιου Περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη οι οποίοι, μετά την εκδήλωση για την παρουσίασή τους, ήθελαν να τους ευχαριστήσουν για την παρουσία τους εκεί, παραχωρώντας δείπνο. Δυστυχώς, ορισμένοι επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη. Εύχομαι να μην επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές στο μέλλον γιατί δεν μας τιμούν…

Λάβαμε της εξής απαντητική επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια. Τα συμπεράσματα δικά σας:

“Προς τον Διευθυντή της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΗΧΩ της Φλώρινας και του site echoflorina.gr

Αγαπητέ «ηχωβόλε», Απαντώντας στο σχόλιο σας στο φύλλο 520 της 20/3/2019 σας αναφέρουμε τα εξής: Δυστυχώς έχετε μια περίεργη αντίληψη για την δημοσιογραφική συμπεριφορά, που ξεφεύγει εντελώς από τη δεοντολογία μας. Κι όταν στηρίζεσαι σε ψευδή γεγονότα οδηγείσαι σε λαθεμένα συμπεράσματα, όπως κάνατε με το σχόλιο σας. Κι αυτό είναι το λυπηρό.

Να θυμίσουμε ότι η τηλεφωνική πρόσκληση από το γραφείο τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Στέφανου Μπίρου ήταν ότι «μετά την παρουσίαση των υποψηφίων θα ακολουθήσει τραπέζι για τους δημοσιογράφους και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους». Ένα φιλικό τραπέζι γνωριμίας είναι απαραίτητα κακό; Όχι.

Όταν όμως γίνεται από το πουθενά και έπειτα από 4.5 χρόνια σιωπής από την πλευρά του κ. Καρυπίδη είναι κάπως περίεργο. Οι δημοσιογράφοι δεν «σνόμπαραν» ποτέ κανέναν και για κανέναν λόγο.

Η διαδρομή μας όλα αυτά τα χρόνια είναι η μεγάλη απόδειξη. Ήμασταν παρόντες σε όλα τα γεγονότα, πολλές φορές και με προσωπικό κόστος. Όμως αγαπητέ «ηχωβόλε» πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν είμαστε «ιθαγενείς», για να μας μοιράζουν καθρεφτάκια.

Ο δείπνος ήταν εκ του πονηρού. Κι εξηγούμαστε. Ο κ. περιφερειάρχης μας αγνόησε τελείως σε όλη τη διάρκεια της θητείας του χωρίς να κάνει έστω και μια φιλική συνάντηση με τους δημοσιογράφους της ΠΕ Φλώρινας. Δεν μας έδωσε μία συνέντευξη τύπου. Μας «σνόμπαρε» κυριολεκτικά.

Και το τεράστιο αυτό ζήτημα το προσπερνάτε, λες και είναι παρωνυχίδα. Γίνατε άλαλος. Ανησυχήσατε όμως για την απουσία μας από το τραπέζι για λογαριασμό όλων αυτών που αναφέρετε στο σχόλιο σας.

Προστάτες αγαπητέ «ηχωβόλε» δεν χρειαζόμαστε. Μπορούμε να το κάνουμε οι ίδιοι. Ούτε και τιμητές μας μπορείτε να είστε. Προστατέψτε το δικό σας «σαρκίον» και άστε το δικό μας. Να είστε καλά με τη δική σας συνείδηση και αφήστε τους πολίτες να κρίνουν τη δική μας συμπεριφορά.

Ξαφνικά, ο κ. Καρυπίδης και οι περί αυτόν θυμηθήκανε ότι στην ΠΕ Φλώρινας υπάρχουν δημοσιογράφοι τους οποίους όπως αναφέρετε θέλανε οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και ο ίδιος να τους ευχαριστήσουν για την παρουσία τους στην εκδήλωση.

Είναι εντελώς αστήρικτο, ανεδαφικό και υπερβολή να λέτε ότι αξίζαμε κάποιας ευχαριστίας, όταν όλοι μας είχαμε μια απλή παρουσία. Αξίζει να επισημάνουμε την προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου των παρισταμένων δημοσιογράφων όταν ο κ. Καρυπίδης μας ζήτησε να θέσουμε ερωτήσεις και μάλιστα στο μέσον της εκδήλωσης.

Εμείς, σεβόμενοι τον χρόνο όλων αυτών που ήρθαν να δούνε και να χειροκροτήσουν τους υποψηφίους αλλά και τον ίδιο τον κ. Καρυπίδη, δεν κάναμε ερωτήσεις. Γιατί η δυσφορία, και δικαιολογημένα, των παρισταμένων θα ήταν μεγάλη και θα χαλούσε το καλό κλίμα που υπήρχε.

Αυτός ο κόσμος δεν ήταν δυνατόν να περιμένει άλλη μία ώρα τις δικές μας ερωτήσεις. Άλλωστε κι εσείς αποφύγατε να κάνετε ερωτήσεις. Όσο για τις ευχαριστίες μας αρκούσε μια ανακοίνωση. Δεν είμαστε πεινασμένοι για να μας τραπεζώνουν.”

Οι υπογράφοντες δημοσιογράφοι (κατ’ αλφαβητική σειρά)
Αριστείδου Εβελίνα,
Ευθυμίου Θωμάς,
Ηλιάδης Σπύρος,
Περιβολάρης Γιώργος,
Τριανταφυλλίδης Χαράλαμπος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.