Παραπολιτικά (5/12/2018)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Με το άναμμα του δέντρου στην κεντρική πλατεία της πόλης ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στα πλαίσια του «Πολιτιστικού Χειμώνα 2018» του Δήμου Φλώρινας. Το άναμμα εφέτος δεν ήταν ένα άναμμα ότι κι ότι. Ήταν ένα άναμμα εντυπωσιακό, πανηγυρικό, φαντασμαγορικό κ.τ.λ., κ.τ.λ., και το έκανε έτσι η παρουσία της γνωστής και επιτυχημένης αοιδού Τάμτας.

Θεωρώ ότι η επιλογή της Τάμτα για το άναμμα ήταν πολύ πετυχημένη. Αυτό εξ άλλου φάνηκε και από το πλήθος της νεολαίας, και όχι μόνο, που στην κυριολεξία κατέκλυσε την πλατεία. Βέβαια, δεν πρωτοτυπήσαμε και ήρθαμε δεύτεροι και καταϊδρωμένοι και σε αυτόν το τομέα, αφού όλες σχεδόν οι πόλεις τη Ελλάδος έχουν τη γιορτινή αοιδό τους που ανάβει το δέντρο και ενίοτε βάζει και φωτιά στα μπατζάκια τους.

Εκείνο που προβληματίζει τους συνδημότες είναι το κόστος της εκδήλωσης και γι’ αυτό θα πρέπει οι αρμόδιοι να κάνουν, καλού κακού, έναν απολογισμό στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να ενημερωθούν οι πολίτες. Το ράδιο αρβύλα λέει ότι για ένα τσικ που έκανε η συμπαθής και χαριτωμένη Τάμτα με τα αβρά της τα χεράκια για να ανάψει το συρματοπλεγμένο και ταλαίπωρο δέντρο της πλατείας καθώς και για μία ώρα προγράμματος, πήρε, λένε, 17.000 ζεστά, κολλαριστά ευρωπουλάκια! Και, εντάξει, η Τάμτα τη δουλειά της έκανε και την έκανε και πολύ καλά, απ’ ότι μου μετέφεραν κάτι ενθουσιασμένα πιτσιρίκια που μένουν στην οικοδομή. Όμως, ο λαός πρέπει να γνωρίζει.

Δεν μπορώ να μην σχολιάσω δύο σημεία από την ομιλία του Δημάρχου Φλώρινας στην εν λόγω εκδήλωση του ανάμματος του δέντρου. Τα όσα είπε θύμιζαν κάτι από παλιές γνώστες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Δήμαρχε, έλεος! Ακούσαμε ότι υλοποιούνται μεγάλα έργα στην πόλη της Φλώρινας και στις τοπικές κοινότητες! Το τελευταίο σαρανταοκτάωρο, ψάχνω απεγνωσμένα, ως συγχρόνως Διογένης με το φανάρι, να βρω έστω και ένα έργο που να υλοποιείται και το μόνο που βρήκα ήταν τον δρόμο έκτρωμα, περιμετρικά του Σακουλέβα. Και δεν είμαι ο μοναδικός που ψάχνω. Και άλλοι συνδημότες μου, όπως ο φίλος μου ο Γιάννης, μπήκαν σε αυτόν τον κόπο αλλά τζίφος. Μήπως κ. Δήμαρχε, κατά λάθος, διαβάζατε τις εξαγγελίες που κάνατε στις προηγούμενες προεκλογικές σας αναμετρήσεις;

Το δεύτερο που θέλω να σχολιάσω, είναι η αναφορά που κάνατε στο έργο αυτής της περιβόητης τηλεθέρμανσης, που έχει στοιχειώσει πια. Γιατί τηλεθέρμανση ακούμε και τηλεθέρμανση δεν βλέπουμε. Κανονικά, θα περίμενα να ζητήσετε τόσες συγγνώμες από τους Δημότες της Φλώρινας, όσες φορές κάνατε τα εγκαίνια του έργου. Ένα έργο που, κατά τις δικές σας αλλοτινές προεκλογικές υποσχέσεις και όχι μόνο, θα τελείωνε 31 -12-2015 και μετά θα τελείωνε το ‘18 και μετά το ’20. Αφού, σύμφωνα με τη νέα σας υπόσχεση, η ταλαίπωρη η τηλεθέρμανση θα ξεκινήσει δυναμικά την Άνοιξη του ’19, εμείς και πάλι θα το παίξουμε… Πυθίες και θα κάνουμε τις δικές μας προβλέψεις, οι
οποίες μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί. Προβλέπουμε, λοιπόν, ότι το πολύτιμο για τους Φλωρινιώτες έργο -και ίσως είναι η μοναδική περίπτωση για την οποία θα αισθανθούμε ευτυχείς αν διαψευσθούμε- θα αρχίσει να ευοδώνεται το 2025! Να δούμε βέβαια μέχρι τότε ποιο θα είναι το κόστος για το κάθε Φλωρινιώτικο νοικοκυριό, αφού ο ΑΗΣ Μελίτης θα είναι πια στα χέρια ιδιωτών.

Το κακό είναι, κ. Δήμαρχε, ότι οι γλαφρές σας υποσχέσεις έφτασαν μέχρι την Αθήνα, παρασύροντας ακόμα και τον
υπουργό, κ. Φάμελο, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της αντιπολίτευσης κ. Γιάννη Αντωνιάδη, απάντησε, πάνω κάτω, τα εξής: « Εσείς εκεί επάνω μην ανησυχείτε γιατί όπου να ‘ναι τελειώνει το έργο της τηλεθέρμανσης και θα έχετε φτηνή και καλή θέρμανση…» Ήθελα να ήξερα, τι κάνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές; Δεν τον ενημερώνουν τον κ. Φάμελο για να έχει μια σαφή εικόνα ο άνθρωπος για το πώς έχουν τα πράγματα; Με το να εξωραΐζουν καταστάσεις και να παραπληροφορούν τους εκεί κάτω, που δεν έχουν ιδέα για την κατάσταση εδώ πάνω, δεν λύνουν τα προβλήματα που σε αυτόν τον δόλιο τον τόπο είναι πολλά. Μάλλον τα πολλαπλασιάζουν.

Ούτε να ειρωνευτείς δεν μπορείς. Αυτή η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Λάρισας, που έκλεισε στη φυλακή με ποινή δέκα ετών καθαρίστρια παιδικού σταθμού, η οποία για να εργαστεί, «βάσει νόμου», «προβίβασε» τον εαυτό της από την πέμπτη δημοτικού στην έκτη (έτσι όριζε ο νόμος• κάποιος βέβαια τον συνέταξε και κάποιος τον ενέκρινε, αλλά τώρα… ψύλλοι στ’ άχυρα), αυτή η απόφαση, λοιπόν, είναι εκείθεν των ορίων της ειρωνείας. Μένεις άφωνος και φτάνει το μυαλό σου στο αδιαχώρητο. Το λεγόμενο αδιανόητο!

Πολλά γράφτηκαν και πάμπολλα διακινήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το θέμα, ούτως ή άλλως, και σοβαρό είναι και το είδος του προσφέρεται για να βγάλει κανείς ακόμα και τα «απωθημένα» του, απέναντι σε μια δικαιοσύνη που δεν έχει και τη φήμη της τυφλής θεάς των αρχαίων. Τουλάχιστον ως προς το ουσιαστικό (και το ουσιώδες!), γιατί τον επιθετικό προσδιορισμό («τυφλή») τον δικαιούται, ενίοτε μάλιστα σε βαθμό υπερθετικό.

Γι’ αυτήν την «τύφλα» λοιπόν της δικαιοσύνης (των δικαστών), ώστε να είναι περισσότερο άνθρωποι και λιγότερο δικαστές («δικαστές, προπαντός, άνθρωποι», λέει το αγγλικό δίκαιο, «αν ξέρουν και νομικά, κακό δεν κάνει»!), η ελληνική πολιτεία μερίμνησε και το 1994 (κάλλιο αργά…) ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Με αποστολή: «…να εμπνεύσει στους σπουδαστές και στους επιμορφούμενους δικαστές και εισαγγελείς υψηλό φρόνημα, ανεξαρτησία γνώμης (…), πίστη στις αρχές της δημοκρατίας και ελευθερίας (…), κριτική ικανότητα κατά την προσέγγιση όχι μόνο του δικαίου αλλά και των φαινομένων εν γένει της κοινωνίας… κ.λπ.».

Τότε, στο ιδρυτικό της σχολής, προβλεπόταν οι σπουδαστές και επιμορφούμενοι να περνούν κι ένα διάστημα υπό συνθήκες κανονικής… φυλάκισης. Το «εδάφιον», βέβαια, απεσύρθη «νύκτωρ», κατόπιν πιέσεων «μένεα πνεόντων» δικαστικών
λειτουργών…

Ο ηχωβόλος


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.