Παρελθόν “Παρόν” και Μέλλον

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ο ανθρώπινος νους κινείται σε ένα σχεδιάγραμμα μιας ευθείας γραμμής που εγκλωβίζεται σε μια πληθώρα γεγονότων που βίωσε και βιώνει, τα οποία σίγουρα δεν μπορούν να αλλάξουν.

Αυτά που μπορούν όμως να αλλάξουν είναι τα συναισθήματα μας για τα γεγονότα αυτά, στο “τώρα”. Στόχος μας δεν είναι να βρισκόμαστε σε δύο χρόνους – δύο κόσμους, ούτε να μισούμε ούτε να πολεμάμε τις πληγές μας αλλα να επιδιώκουμε τη φροντίδα και την επούλωση τους με την συνειδητότητα που αρμόζει, ώστε να μη μένουμε πίσω σκεπτόμενοι για το χθες και προβληματισμένοι για το αύριο χάνοντας έτσι το παρόν. Σκοπός της ζωής μας να είναι το βίωμα το “πραγματικού” μας εαυτού.

Αυτό βέβαια για να πάρει μορφή ολοκλήρωσης με σάρκα και οστά επιβάλλεται να ζούμε το σήμερα, το τώρα, το παρόν, γιατί η μόνη αλήθεια είναι αυτό που συμβαίνει στο “τώρα”, εφόσον το παρελθόν είναι ανύπαρκτο και το μέλλον άγνωστο και αβέβαιο.

Και για να υπάρχει ανθρώπινη αρμονία και ισορροπία θα πρέπει να διαλυθούν οι μηχανισμοί του νου οι οποίοι τον οδηγούν, σε συνεχόμενες σκέψεις, αναμνήσεις, σε σκιές του παρελθόντος, σε προσδοκίες του μέλλοντος, σε θορύβους αρνητικότητας, σε ψυχολογικούς χρόνους και φυσικά σε πόνους.

Διότι η αξία και η δυναμική που περικλείει μέσα του το παρόν, είναι το μόνο που μπορεί να μας απελευθερώσει από σκέψεις, φόβους και αμφιβολίες.

Το παρελθόν αποτελεί τον δάσκαλο του παρόντος και τον οδηγό του μέλλοντος και η “αλήθεια μας” βρίσκεται μέσα στο “παρόν” που χτίζεται κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο.

Το παρελθόν και το μέλλον φαντάζουν σαν δύο διαφορετικά έργα όπου αν επιλέξουμε να τα παρακολουθήσουμε συγχρόνως, θα χάσουμε την ουσία της στιγμής. Γι’ αυτό ας ζήσουμε το σήμερα, ας ονειρευτούμε το αύριο και ας μάθουμε μέσα από το χθες.

Ερασμία Ιωαννίδου

Γράφει η Ιωαννίδου Ερασμία – Οικονομικός σύμβουλος-Κειμενογράφος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.