ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ ;;;; (ΥπερΗΧΩγράφημα)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η 18η  του οκτώβρη του 1981 είναι  μια ημερομηνία ορόσημο στην πολιτική ζωή της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα κόμμα έξω από τα παραδοσιακά, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου  κατάφερε να φτάσει στην εξουσία και να εδραιωθεί εκεί   για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Από τότε,  μέχρι σήμερα έχουν περάσει 40 ακριβώς χρόνια. 

Ας πάμε λίγο πίσω να δούμε τι μας λέει η ιστορία: Στην Ελλάδα μετά την Κατοχή και τον εμφύλιο, επικράτησαν οι νικητές. Φυσιολογική εξέλιξη, θα πείτε. Ναι, αλλά το ’50, το ’60, και το ’70, στις πρώτες δηλαδή μεταπολεμικές δεκαετίες αυτό σήμαινε ότι στην χώρα είχε εγκαθιδρυθεί ένα καθεστώς αυταρχικό, άλλοτε κοινοβουλευτικό άλλοτε όχι, που εκφραζόταν κάθε φορά από κόμμα της Δεξιάς. Η άλλη πλευρά της σελήνης,-και δεν εννοώ  μόνον την Αριστερά, αλλά και τους ανθρώπους  του Κέντρου, που θεωρήθηκαν  «συνοδοιπόροι» της- δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Ακόμα και όταν το κέντρο κατάφερε να επικρατήσει εκλογικά, όπως 1964, με την  «Ένωση Κέντρου» του Γεωργίου Παπανδρέου,  δεν μπόρεσε ποτέ να ασκήσει πραγματική εξουσία. Γιατί; Γιατί την πραγματική εξουσία την είχαν μόνιμα άλλα κέντρα όπως το Παλάτι, το βαθύ Κράτος (Στρατός, Αστυνομία, Διοίκηση), και όλα αυτά κάτω από την υψηλή επίβλεψη των Αμερικανών. Και μετά τον Απρίλη του ’67 ήρθε η χούντα. 

Στις 18 Οκτωβρίου 1981, λοιπόν είχαμε την πρώτη μεγάλη ανατροπή στη μεταπολεμική Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που  δεν ήταν όμως  συνέχεια της Ένωσης Κέντρου του πατέρα του του Γεωργίου Παπανδρέου, κατάφερε να ανέβει στην εξουσία αποσπώντας  ποσοστό 48,07%. 

Μεγάλα στρώματα του πληθυσμού βγήκαν από την πολιτική αφάνεια και την οικονομική καχεξία. Για πρώτη φορά τότε εφαρμόστηκαν μεταρρυθμίσεις, πολιτικές και κοινωνικές, τέτοιες που ουδέποτε είχε διανοηθεί η ελληνική κοινωνία: Αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση, και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. καταργείται η Ελληνική Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων και συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, αποστρατικοποιείται η ΥΕΝΕΔ και μετονομάζεται σε ΕΡΤ 2, συστήνεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, θεσπίζονται διάφορα επιδόματα, αναγνωρίζεται και αποζημιώνεται το εργατικό ατύχημα, επεκτείνεται η πενθήμερη εργασία, ενώ μειώνονται οι ώρες εργασίας σε 40, επεκτείνεται η δυνατότητα άδειας με αποδοχές, καθιερώνεται η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (Α.Τ.Α.) του μισθού, ψήφος στα 18, ισότητα των φύλλων, πολιτικός γάμος, θεσμοθέτηση του ΕΣΥ κ.α. Τα φτωχότερα στρώματα πήραν βαθιά ανάσα. 

Για αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη κυβερνητική τετραετία του ΠΑΣΟΚ (1981-1985) αξιολογείται σχεδόν σε όλες τις έρευνες ως η σημαντικότερη της Μεταπολίτευσης και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο «θεός» της άλλης μισής Ελλάδας, ως ο καλύτερος πρωθυπουργός της ίδιας περιόδου. 

Όμως η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981 και όσα ακολούθησαν ανήκουν πλέον στην Ιστορία. Το δημιούργημα του Ανδρέα Παπανδρέου άντεξε, ως μεγάλο κόμμα, για τρεις δεκαετίες με άλλους δύο αρχηγούς: τον Κώστα Σημίτη  και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Από τότε μπήκε στον κύκλο της φθοράς, καθώς χρεώθηκε την χρεοκοπία (στην οποία είχε οδηγήσει τη χώρα η προηγηθείσα κυβέρνηση Καραμανλή), με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου. Συγκυβέρνησε με την Ν.Δ. τον αιώνιο αντίπαλο». Κινδύνεψε με κοινοβουλευτική εξαφάνιση το 2015 με αρχηγό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν το ποσοστό της έπεσε στο 4,68% και τέλος έφτασε στο 8%, το 2019, με άλλο όνομα, ΚΙΝΑΛ (Κίνημα Αλλαγής) υπό την αρχηγία της Φώφης Γεννηματά.

Η αναγκαστική αποχώρηση από την ηγεσία  της κυρίας Γεννηματά μετέτρεψε το ΚΙΝΑΛ σε πολύφερνη νύφη και έφερε στην επιφάνεια πολλούς «μνηστήρες», έξι μέχρι στιγμής. Επανέφερε δε στο προσκήνιο τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου

Αν πάρουμε υπ’ όψιν δεδομένα, παλαιότερα και σημερινά, η 18η Οκτωβρίου 1981, ημερομηνία σταθμός για την πολιτική ζωή της μεταπολεμικής Ελλάδας, είναι μια ημερμηνία που στο εγγύς μέλλον δεν φαίνεται να μπορεί επαναληφθεί. Ο Μαρξ έλεγε: «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα».

Όσοι λοιπόν από τους «μνηστήρες» φαντασιώνονται κάποια επανάληψη, ας έχουν υπόψη τους την παραπάνω ρήση.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *