Πατρίκιοι και πληβείοι… – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η πλέον ανθεκτική, η πιο ισχυρή Δημοκρατία στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους είναι η Δημοκρατία που θεμελιώθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου της μεταπολίτευσης. Έτσι λέμε. Και έτσι είναι. Το λέμε και το πιστεύουμε πως αυτή η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από κάποια εκτροπή. Όμως συμβαίνει το εξής: Αντί να βελτιώνουμε αυτήν τη Δημοκρατία, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να την οδηγήσουμε στον εκφυλισμό.

Τα σημάδια του εκφυλισμού είναι εμφανή και ευδιάκριτα: Εκφυλισμός της δημοκρατίας, για παράδειγμα, είναι η κάθε είδους αυταρχική διακυβέρνηση, είναι η υποβάθμιση της Βουλής, είναι η γραφειοκρατία, η προσήλωση στους τύπους και η απομάκρυνση από την ουσία, είναι η πολυνομία, η απόσπαση των αρχών του κράτους από την κοινωνία και τις ανάγκες της, η κατάχρηση κάθε εξουσίας.

Είναι γεγονός πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Δημοκρατία προέρχεται συνήθως από αυτούς που έχουν ταχθεί να την υπηρετούν. Από τους πολιτικούς, δηλαδή, και τα κόμματα, όταν δεν εννοούν να καταλάβουν ότι και για αυτούς υπάρχουν όρια.

Εκφυλισμός της δημοκρατίας είναι η αλαζονεία των κυβερνώντων και η αντιπολίτευση που γίνεται μόνο για την αντιπολίτευση. Εκφυλισμός είναι το κυνήγι της εξουσίας χωρίς αρχές και φραγμούς. Εκφυλισμός της Δημοκρατίας είναι η ασύδοτη ασυλία των πολιτικών. Είναι εκείνη η συμπεριφορά που, με νομική ή χωρίς νομική κάλυψη, τους καθιστά διαφορετικούς από τους πολίτες και τους εξασφαλίζει ειδική μεταχείριση.

Πριν από μερικές ημέρες, η Δικαιοσύνη ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κων/νου Σημίτη. Μερικούς μήνες νωρίτερα, δημοσιοποιήθηκε ότι, από την έρευνα που κάνει η Δικαιοσύνη, προκύπτει πως στην υπόθεση “Novartis” εμπλέκεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι πρώην πρωθυπουργοί αντέδρασαν με τρόπο ο οποίος ξεπερνά την αντίδραση του πολίτη που αισθάνεται ότι ελέγχεται άδικα από τους δικαστές. Και στις δύο περιπτώσεις οι πρώην πρωθυπουργοί είχαν πρωτοφανή στήριξη από τα κόμματα στα οποία ανήκουν. Και στις δύο περιπτώσεις ξεσηκώθηκε τεράστιος θόρυβος ότι πρόκειται για πολιτικές διώξεις.

Πριν από λίγο καιρό ακούσαμε στα Μ.Μ.Ε. πως η κ. Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε τον κ. Σημίτη για να υποστηρίξει το επιχείρημα περί πολιτικών διώξεων. Αλλά όταν η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ελέγξει τους πολιτικούς όπως ελέγχει τους πολίτες, όταν κάθε δικαστικός έλεγχος στους πολιτικούς θεωρείται πολιτική δίωξη, τότε αυτό λέγεται εκφυλισμός της δημοκρατίας. Εκτός και αν στη χώρα μας δεν έχουμε Δημοκρατία αλλά αριστοκρατία με πατρίκιους και πληβείους…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *