Πατριωτικό νταβατζιλίκι… – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Σανός: Θερισμένο και αποξηραμένο χόρτο, το οποίο χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή κατά τη χειμερινή περίοδο. Η αποξήρανση του χόρτου αποσκοπεί στη συντήρησή του. Τα φυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σανού είναι κυρίως πόες της οικογένειας των αγρωστωδών και της οικογένειας των ψυχανθών.

Εκτός από τον παραπάνω σανό που προορίζεται ως τροφή των ζώων, υπάρχει και ένα άλλο περίεργο είδος, ο «εθνικός» σανός, που καλλιεργείται επί 26 χρόνια και στη συσκευασία του γράφει «μακεδονικός». Αυτός ο σανός, έθρεψε κάμποσες γενιές πολιτικάντηδων και τυχοδιωκτών και, ω ου θαύματος, πουλάει ακόμα.

Αυτόν τον σανό, τον πότισε στην αρχή εκείνο το γεροντικό δάκρυ που έτρεξε από τα μάτια του Καραμανλή του παλιού, το οποίο «τόση ζημιά έκανε», όπως έλεγε ο Μητσοτάκης ο παλιός. Στη συνέχεια, ο εθνικός σανός μεγάλωσε γιατί τον πότισε ο καιροσκοπισμός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Παπανδρέου, ως γνωστόν, ήταν μανούλα στο να καβαλάει το ρεύμα και να το μανιπιουλάρει μέχρι την κάλπη. Μετά, το σύνθημά του «το όνομά μας είναι η ψυχή μας!» ξεψύχησε, αφού κοτσάραμε δίπλα στο όνομα ένα «πρώην», για να ικανοποιήσουμε τον εθνικό μας εγωισμό.

Και ενώ ακούγαμε όλους τους άλλους να το λένε (σκέτο) Μακεδονία, μέσα στην ψευτοευμάρεια των καιρών δεν κουνιόταν φύλλο… Εν τω μεταξύ, πρόλαβαν κι έκαναν καριέρα ουκ ολίγοι μακεδονομάχοι. Προσέξτε, μακεδονομάχοι με μικρό το αρχικό γράμμα, για να μην προσβάλλουμε τους πραγματικούς που πολέμησαν πριν από
έναν και πλέον αιώνα.

Μεταξύ των μακεδονομάχων με μικρό μ, κορυφαίος ο Σαμαράς. O οποίος Σαμαράς σήμερα -τι απύθμενο θράσος- επικαλείται τον πατριωτισμό του Καραμανλή και του Ανδρέα, τους οποίους το 1994 αποκαλούσε «κατάκοπες ηγεσίες» και τους καλούσε να φύγουν από την πολιτική, αφού «δεν μπορούν πια να προσφέρουν στον τόπο…».

Λίγοι θα θυμούνται ότι ο τότε εκπρόσωπος του Ανδρέα Παπανδρέου τον είχε χαρακτηρίσει «αγενή και πολιτικά προπετή». Ποιος ήταν αυτός ο εκπρόσωπος; Ναι, ναι, καλά θυμάστε, ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος!

Θα αναρωτηθεί κανείς, έχουν κάποια σημασία αυτά σήμερα; Έχουν, πώς δεν έχουν. Για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, διότι η καλλιέργεια εκείνου του εθνικού σανού συνεχίζεται και, χάρη σ’ αυτόν, παλιοί και νεότεροι μακεδονομάχοι κάνουν καριέρα. Δεύτερον, διότι αυτόν τον εθνικό σανό τον ποτίζουν, ως μη όφειλαν, νεότεροι πολιτικοί, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο στρουθοκαμηλισμός του οποίου χτυπάει ταβάνι.

Αναρωτιέμαι τι θα λέει αύριο, όταν μια άλλη (δική του ή συνεργασίας) κυβέρνηση κληθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία. Πώς θα συγκρατήσει τότε ο Κυριάκος τους μακεδονομάχους του;

Τρίτον, διότι οι ευκαιρίες δεν είναι καθημερινό φαινόμενο στην πολιτική. Δεν μας λαχαίνουν κάθε μέρα. Στη γειτονική χώρα υπάρχει σήμερα μια κυβέρνηση που δεν παίζει το εθνικιστικό χαρτί όπως το έκανε η προηγούμενη του Γκρούεφσκι. Φέρεται λογικά, κάνει υποχωρήσεις αδιανόητες έως πριν από λίγα χρόνια. Οι εκεί εθνικιστές έχουν σκυλιάσει, σε αγαστό συγχρονισμό με τους δικούς μας.

Τι ζητούν όσοι προτρέπουν τον Παυλόπουλο να παρέμβει για να ανατρέψει τη συμφωνία; Θέλουν να τον κάνουν Ιβάνοφ;

Κι επειδή κάτι ακούγεται για «παρέμβαση» του Καραμανλή (του νεότερου εννοείται) κατά της συμφωνίας, καλό είναι όλοι να θυμηθούν πού μας οδήγησε η δική του λογική, εκείνη του «άστο γι’ αργότερα». Μας οδήγησε στη χρεοκοπία!

Γι’ αυτό, οι νουνεχείς άνθρωποι σε όλα τα κόμματα -και ειδικά σε όσα έχουν κυβερνήσει- έχουν υποχρέωση να μιλήσουν. Δεν δικαιούνται να κρύβονται και να σιωπούν. Να μη φοβούνται ότι θα τους κολλήσουν τη ρετσινιά του φιλο-ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ αν βγουν και πουν ότι η συμφωνία είναι καλή και πρέπει να προχωρήσει. Διότι είναι η αλήθεια. Οι υπερπατριώτες ψηφοφόροι είναι καπαρωμένοι από άλλους.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δώσει εδώ και τέσσερα χρόνια πάρα πολλές ευκαιρίες για να της γίνει σκληρή αντιπολίτευση. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα συνεχίσει να προσφέρει. Στο Mακεδονικό όμως κάνει το σωστό. Γι’ αυτό η συμφωνία πρέπει να υποστηριχθεί από όσους αντιτίθενται στην καλλιέργεια του «εθνικού» μας σανού και δεν θέλουν να νικήσει ξανά το «πατριωτικό» νταβατζιλίκι. Διότι και τα δύο είναι άκρως επικίνδυνα…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *