Πατριώτες και προδότες… (του Γιάννη Χριστάκη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Στη Βίγλα οι πατριώτες, στην Πρέσπα οι… Αυτός ήταν ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Φωνή της Φλώρινας” του Σωτήρη Βόσδου. Το κείμενο ξεχείλιζε διχασμό και κομματικό πατριωτισμό (εμείς οι Ελληναράδες είμαστε πρωταθλητές σε αυτό το κουσούρι).

Από τη μια πλευρά οι “πατριώτες” που συγκρούονταν με την “Κυβερνητική” Αστυνομία στο Πισοδέρι και από την άλλη οι προδότες του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραφαν στην Πρέσπα την περιβόητη συμφωνία με τα ΣΚΟΠΙΑ. Στο τέλος το κείμενο καταλήγει με την εξής πατριωτική ευαισθησία:

“Η περιοχή μας παραμένει σε αναταραχή και εγρήγορση. Η δήλωση του βουλευτή Φλώρινας Κώστα Σέλτσα σε ξένο τηλεοπτικό σταθμό μιλώντας με το τοπικό ιδίωμα έχει προκαλέσει σχόλια σε όλη την Ελλάδα και τη Νέα Δημοκρατία να υποβάλλει ερώτηση στη Κυβέρνηση. Επίσης οι δηλώσεις του τ. υπουργού Γιώργου Λιάνη, ότι το 80% των
Φλωρινιωτών αποδέχεται τη συμφωνία, προκάλεσαν την έκδοση ανακοίνωσης της τοπικής Νέας Δημοκρατίας ενώ και ο ίδιος έτυχε επικριτικών σχολίων, τα πιο έντονα από παλιούς υποστηρικτές του.”

Θεωρώ ανοησία και προσβολή το να κρίνονται οι πράξεις του Σέλτσα ανησυχητικές για την Ελλάδα, είτε χορεύει, είτε μιλάει την ντοπιολαλιά. Και εμείς οι Βλάχοι, βλάχικα μιλάμε με του Βλάχους των Σκοπίων. Αν μας το απαγόρευαν θα γινόμασταν “Τούρκοι”.

Όσο για την άποψη που εξέφρασε ο τ. υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που ενόχλησε τους “Ελληναράδες”, θα τους θυμίσω τα όσα έχουν ειπωθεί από τον τότε παντοδύναμο ευκαιριακό πολιτικό του Ελληνικού Κοινοβουλίου Γ.Λιάνη, σε προεκλογικές ομιλίες:

“Είμαι ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ, εγγόνι ανθρώπων που πέθαναν με τη νοσταλγία της πατρίδας έξω από τα σύνορα μας. Γι’αυτό και είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε παρόμοια θέματα και σας βεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις σαν Γιώργος Λιάνης, για τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων που μένουν ακόμη έξω από την Ελλάδα…”

Γιώργος Λιάνης από το βιβλίο του Ανδρέα Παπανδρέου “Ο Τελευταίος Αρχηγός”:

“Γιώργο, έκανα όλο αυτό το ταξίδι, γιατί οφείλω και σε σένα πολλά πράγματα. Δεν έχω έρθει άλλωστε στη Φλώρινα ποτέ κι έχω πολλά να μάθω”. Δε χρειάζεται να πω πόσο αποφασιστικής σημασίας ήταν αυτή η κίνηση σε σχέση με
το δικό μου πολιτικό μέλλον στην περιοχή. Ούτε χρειάζεται να πω για την ομιλία του στο “Ξενία” όπου μίλησε για την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων από τα Σκόπια, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στον κόσμο, αλλά μίλησε και για απόδοση περιουσιών, κάτι που ίσως ήταν πολύ πρόωρο.

Ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέο,τα έλεγε αυτά το 1989. Ενώ το 1982 επί πρωθυπουργίας του, με τον νόμο Γεννηματά-Σκουλαρίκη, είχαν απαγορεύσει την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων!

Το εθνικό αυτό θέμα, οι Ελληνικές κυβερνήσεις το αντιμετώπιζαν πάντα με τα μούτρα χωμένα στην άμμο. Οι ψευτοϋποσχέσεις είχαν τον ψηφοθηρικό τους σκοπό, εδώ στη Φλώρινα. Κορόιδευαν για δικό τους όφελος, πονεμένους ανθρώπους, από μια πονεμένη ιστορία.

Όμως όλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε βάρος της Ελλάδας. Έτσι φτιάχτηκαν οι Γκρουέφσκηδες. Τότε οι Νεοδημοκράτες δεν ένοιωσαν πατριωτική ευαισθησία. Τότε η εφημερίδα Φωνή της Φλώρινας δεν είχε φωνή. Τότε δεν υπήρχαν πατριώτες; Σήμερα που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχειλίζει η Ελλάδα από “πατριώτες” και “προδότες”. Ότι καλύτερο για τους εχθρούς μας.

ΥΓ: Στην ίδια εφημερίδα διαβάσαμε και την επιστολή του Φλωρινιώτη Πανεπιστημιακού Περικλή Μήτκα, όπου κατέθεσε την συναισθηματική του φόρτιση και πικρία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Πικρία, διότι όπως ο ίδιος ο Μήτκας ομολογεί: “Τα πατριωτικά βαρίδια ακόμη με παρασέρνουν…”. Στο τέλος επικρατεί ο ρεαλισμός με τις παρακάτω φράσεις: “Ούτε η αισιόδοξη ανάγνωση που αναφέρεται στα κείμενα και τις επιφυλάξεις που “κατορθώσαμε” να επιβάλλουμε με αναπαύει, ούτε οι ακραίες και φανατικές αντιρρήσεις με βρίσκουν σύμφωνο… … Η ιστορική αποτίμηση αυτών των στιγμών θα κρίνει όπως συνήθως τις πράξεις των πολιτικών προσώπων.”

Η επιστολή του Περικλή μας συγκινεί, διότι όλοι οι Έλληνες έχουμε πατριωτικά βαρίδια, που ακόμη μας παρασέρνουν.

Φλώρινα 3 Ιουλίου 2018

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *