Περί ευθύνης και άλλων δεινών… συνέχεια – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Δύο διαστάσεις έχουν οι υποθέσεις των καταγγελιών για βιασμούς: Μια πολιτική και μία ποινική. Οι εμπλεκόμενοι, δυστυχώς, πολιτικοί, κατηγορούμενοι και δικηγόροι- με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, επιδιώκουν είτε να αποσείσουν τις ευθύνες που έχουν είτε να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες με απαξίωση των μαρτύρων και επικοινωνιακά σόου.

Η πεισματική άρνηση της υπουργού Πολιτισμού να αναλάβει την ευθύνη για την υπόθεση Λιγνάδη έχει στιγματίσει την πολιτική πλευρά της υπόθεσης. Ο πρωθυπουργός, δυστυχώς, με ένα σκεπτικό που δεν μπορεί να εξηγηθεί, τής πρόσφερε κάλυψη. Ο Λιγνάδης διορίστηκε σε υψηλή θέση από την κυρία Μενδώνη. Επομένως, αυτή έχει την πολιτική ευθύνη. Είναι αδιανόητο και πέραν πάσης δεοντολογίας να χρησιμοποιούν το επιχείρημα «δεν ήξερε» για δράση του.

Μεταξύ μας αν ήξερε, τώρα δεν θα συζητούσαμε για πολιτική ευθύνη, γιατί η κ. Μενδώνη θα ήταν αντιμέτωπη με τον εισαγγελέα. Το «δεν ήξερα», στην πολιτική, έχει μόνο ηθική διάσταση και κανείς δεν την κατηγόρησε γι’ αυτήν.

Στην πολιτική όμως, υπάρχει η αντικειμενική πολιτική ευθύνη, και τα πολιτικά πρόσωπα, όταν υφιστάμενοί τους κατηγορηθούν, είναι υποχρεωμένα να την αναλάβουν. Αν η υπουργός Πολιτισμού είχε κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να παραιτηθεί, η υπόθεση θα είχε κλείσει πολιτικά και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Και είναι απορίας άξιον που ο πρωθυπουργός κλείνει τα μάτια στο προφανές.

Στην ποινική διάσταση της υπόθεσης πρωταγωνιστούν αρνητικά οι δικηγόροι και ιδιαιτέρως εκείνος του Λιγνάδη. Είναι κατανοητό ότι ο δικηγόρος έχει υποχρέωση και, φυσικά, δικαίωμα να χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό μέσο, για να υπερασπιστεί τον κατηγορούμενο. Δικαιολογούνται ακόμα και οι υπερβολές.

Όμως, ο συνήγορος υπεράσπισης του Λιγνάδη φαίνεται έχει μετατρέψει το υπερασπιστικό καθήκον σε επικοινωνιακό σόου, με πλήθος δημόσιων παρεμβάσεων, κατά τις οποίες στρέφεται τη μία εναντίον πολιτικών, την άλλη εναντίον επιχειρηματιών, την τρίτη εναντίον συνδικαλιστών. Ακόμα και η (θεμιτή) προσπάθεια να αποδυναμωθούν οι ισχυρισμοί μηνυτών και μαρτύρων συνοδεύτηκαν από ανοίκειους χαρακτηρισμούς («επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι»), που παραπέμπουν σε απεχθείς λογικές.

Στην αρχή ο κ. Κούγιας ανακάλυψε ότι ο Λιγνάδης είναι θύμα πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων, που ήθελαν να πλήξουν την κυρία Μενδώνη, η οποία «ξεκλείδωσε» την επένδυση στο Ελληνικό, και να ρίξουν την κυβέρνηση. Η επιχειρματολογία του αυτή ήταν τόσο αστεία που στη συνέχεια την άλλαξε: Τα βάσανα του Λιγνάδη οφείλονταν σε συνωμοσία, που εξυφάνθηκε στο συνδικαλιστικό του σωματείο (ΣΕΗ).

Λίγο μετά τα έβαλε με συναδέλφους του, επειδή- όπως είπε έγραψαν τις μηνύσεις ενατίον του Λιγνάδη. Λες και το απολογητικό υπόμνημα του Λιγνάδη το έγραψαν εξωγήινοι. Κάπου μέσα σε όλα αυτά και αφού είχε μιλήσει αμέτρητες φορές σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές άρχισαν να του φταίνει οι παρουσιαστές, επειδή τόλμησαν να πουν κάτι που δεν του άρεσε.

Δεν είμαστε εμείς που θα πούμε σε οποιονδήποτε δικηγόρο πώς θα κάνει τη δουλειά του και πως θα υπερασπιστεί τον πελάτη του. Ακόμα και αν πρόκειται για τον Κούγια ο οποίος τα όσα λέει μέρα παρά μέρα, κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους. Πλέον τα στόματα έχουν ανοίξει και είναι μάλλον μάταιος κόπος να προσπαθήσει να τα κλείσει με τη μέθοδο των απειλών και της δημόσιας απαξίωσης.

Η υπόθεση Λιγνάδη, έτσι όπως έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής, είναι πολύ σοβαρή. Η κυβέρνηση με το να μην αναλάβει την ευθύνη έκανε το λάθος, που εξελίσσεται σε σφάλμα. Και ο υπερασπιστής επιχειρεί να απαλύνει όσα απεχθή καταλογίζονται στον πελάτη του με επικοινωνιακές πιρουέτες και απαξιωτικές ατάκες για άλλους.

Η συμπεριφορά αυτή δεν συνάδει ούτε με την πολιτική ούτε με την επαγγελματική δεοντολογία. Όμως, το χειρότερο είναι ότι επιχειρεί να μπολιάσει την κοινή γνώμη με τη λογική «δεν έγινε και τίποτα» και «για όλα φταίνε οι άλλοι».

Υπάρχει μια ρήση που λέει: Αν ποτέ δεν αναγνωρίζουμε το λάθος μας, τότε δεν μπορούμε να αναλάβουμε και την ευθύνη για αυτό. Και αν δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη, τότε θα είμαστε αιωνίως θύματά του.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.