Περί μεταλλαγμένων ιών (του Πέτρου Γ. Βότση)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Οι ιοί αποτελούν τις πιο απλές μορφές ζωής στη φύση. Είναι αναγκαστικά ενδοκυτταρικά παράσιτα, αφού δε διαθέτουν δικούς τους μηχανισμούς μεταβολισμού και αναπαραγωγής, δηλαδή δε συνιστούν κύτταρα.

Η άμυνα τους για την επιβίωση τους και συνεπώς για τη διαιώνιση τους είναι οι μεταλλάξεις που προκύπτουν από τυχαίες μεταβολές του γενετικού τους υλικού (DNA για τους δεσοξυϊούς ή RNA για τους ριβοϊούς) κατά την αντιγραφή και οι οποίες είναι τόσο πιο πιθανές όσο περισσότερες είναι οι διαιρέσεις του γενετικού τους υλικού που συντελείται κατά τον πολλαπλασιασμό τους.

Σκεφτείτε κατά την επιδημία και πολύ περισσότερο κατά την πανδημία πόσα εκατομμύρια παράγονται! Έτσι εμείς όταν καταπολεμάμε ένα στέλεχος ιών (εμβόλια, αντι-ιικά φάρμακα) τα μεταλλαγμένα στελέχη επιβιώνουν. Οι μεταλλάξεις με άλλα λόγια είναι τα υπερόπλα των ιών.

Τα σπονδυλόζωα διαθέτουν μηχανισμούς άμυνας, που είναι τα αντισώματα, δηλαδή εξειδικευμένες πρωτεΐνες οι οποίες εξουδετερώνουν τους εισβολείς ιούς.

Οι ιοί απαντούν με τις μεταλλάξεις και καταφέρνουν να διαιωνίζονται, αφού τα αντισώματα που έχουν προκυψει για το αρχικό στέλεχος δεν “ταιριάζουν’ για το μεταλλαγμένο.

Σέτινα 23.2.2021

Πέτρος Γ. Βότσης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.