Περί παιδείας μερικά (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Είδα φωτογραφία του Κώστα Καραμανλή (στην Ηχώ). Αξύριστος και ελαφρώς αγριεμένος. Ελπίζω να μην ανησυχεί ο Μητσοτάκης…

Ο Ερντογάν, ο νέος Σουλτάνος, πήγε στην Αγία Σοφιά και ψάλλανε κομμάτια από το κοράνι. Κορωνοϊός που τους χρειάζεται…

Ο επιδημιολόγος κ Τσιόρδας, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στους πρόσφυγες και τους Ρομά λέγοντας ότι πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε όπως τους υπόλοιπους Έλληνες. Σίγουρα δεν άρεσε σε μερικούς εθνικιστές και ρατσιστές. Αν ψήφιζα Ν.Δ. θα τον σταύρωνα στις εκλογές.

Κάτι από δω κάτι από ‘κει φωνούλες για εκλογές μοιράζονται οι επιτελείς του Κυριάκου. Οι υπέρμαχοι για εκλογές καταλαβαίνουμε τι του λένε. Τώρα έχεις μεγάλη αποδοχή λόγω της καλής διαχείρισης της πανδημίας, υπερτερείς στις δημοσκοπήσεις έναντι του Τσίπρα και η οικονομία μπορεί να πάει χειρότερα. Παρακαλώ τον Πρωθυπουργό να με προσλάβει σύμβουλο, αμισθί και θα του πρότεινα να μην πάει σε εκλογές, διότι ο ελληνικός λαός θα θεωρούσε ατόπημα τις εκλογές εν μέσω πανδημίας. Θα ήταν εκμετάλλευση αυτής της τραγικής κατάστασης. Εξάλλου οι δημοσκοπήσεις δεν οδηγούν πάντα σε νίκη. Την απόφαση θα την πάρει ο Πρωθυπουργός και η ευθύνη θα είναι δική του. Στοιχηματίζω ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Αν γίνουν θα ψηφίζω Ν.Δ., για να τιμωρηθώ. Μυστικά και ψέματα…

Θα ψηφιστεί στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για την παιδεία. Επειδή έκανα 34 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δε θυμάμαι πόσα νομοσχέδια άλλαξαν για την παιδεία. Κάθε κυβέρνηση δικό της νομοσχέδιο. Λάστιχο η παιδεία. Τι πιο κρίσιμο για έναν λαό από την παιδεία. Τώρα η ώρα της κ. Κεραμέως. Δεν γνωρίζω όλο το νομοσχέδιο. Θα σταθώ σε δυο θέματα που τα άκουσα στις τηλεοράσεις και τα θεωρώ σημαντικά.

Ένα είναι οι αποβολές. Θα επιτρέπονται οι αποβολές 3 ή 4 ημερών. Άποψη αυστηρή και αντιπαιδαγωγική. Ο εκπαιδευτικός καλείται σε περιπτώσεις αποκλίνουσας συμπεριφοράς να πλησιάσει τον μαθητή, να συζητήσει μαζί του, να τον νουθετήσει και όχι να τον στιγματίσει καταφεύγοντας στην εύκολη λύση της αποβολής. Προσωπικά δεν απέβαλα ποτέ ούτε έναν μαθητή ή μαθήτρια. Παιδιά που έχουν διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον εκδηλώνουν επιθετικότητα και νευρικότητα. Αυτό είναι καθήκον των εκπαιδευτικών να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Σε κάθε περίπτωση αυτή η ρύθμιση μας πάει χρόνια πίσω και δεν ταιριάζει σε κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερη. Αυτή η ρύθμιση θυμίζει ένα αντιδημοκρατικό κλίμα που προβλεπόταν και αποβολή από όλα τα σχολεία της χώρας.

Το δεύτερο είναι ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών: κοσμία-κοσμιωτάτη. Κ. Κεραμέως πώς να το χαρακτηρίσουμε… Είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Και αυτό είναι απολύτως τιμωρητικό, αντιπαιδαγωγικό, χωρίς να προσφέρει τίποτα. Ποιος δικαιούται να χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των μαθητών χωρίς πρώτα να έχει προσπαθήσει να επέμβει παιδαγωγικά, για να διορθώσει αποκλίνουσες συμπεριφορές.

Το νομοσχέδιο δεν μπορεί να μην έχει και θετικές ρυθμίσεις. Θετικά είναι ότι αυξάνονται οι ώρες των Αγγλικών στα δημοτικά. Εισάγεται επίσης η διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο. Εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις των παιδαγωγών. Όσοι διαφωνούν, ισχυρίζονται ότι αυτό δεν είναι σωστό διότι θα δυσκολεύει τη μάθηση της μητρικής (ελληνικής) γλώσσας. Οι συμφωνούντες ισχυρίζονται ότι τα παιδάκια μπορούν να αφομοιώνουν και δεύτερη γλώσσα. Προσωπικά συντάσσομαι με την πρώτη άποψη. Όπότε δεν υπάρχει πιθανότητα να με προσλάβει σύμβουλο η κ. Κεραμέως…

Γερμ. Θαν.

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.