Περί πολιτικής ευθύνης και άλλων δεινών – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το Ιερόν τέρας του Εθνικού μας θεάτρου συνελήφθη μετά τα τέρατα για τα οποία κατηγορείται ότι διέπραξε: «βιασμό ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση».

Η υπουργός (ακόμα…) Λίνα Μενδώνη γνώριζε αυτό που ερχόταν. Αλλά και αν δεν το γνώριζε, της το είπαν άλλοι από την κυβέρνηση, που το γνώριζαν.

Γι’ αυτό και η υπουργός έσπευσε (ή μάλλον της το επέβαλαν άλλοι) να δώσει συνέντευξη Τύπου και να αποκηρύξει τον Λιγνάδη, ως εξαπατητή και επικίνδυνο στοιχείο.

Η υπουργός (ακόμα…) Μενδώνη είχε, στη συνέντευξη αυτή, μια μεγάλη ευκαιρία. Παράλληλα με την αποκήρυξη του Λιγνάδη, να ζητήσει συγγνώμη, εκ μέρους της Πολιτείας, από τα θύματά του και, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, να υποβάλει την παραίτησή της. Δεν το έκανε, όμως. Υποκρίθηκε ότι δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει πολιτική ευθύνη. Κακό του κεφαλιού της.

Όμως, η κ. Μενδώνη ξέχασε (;) πως οι υπουργοί είναι μέλη συλλογικού οργάνου, του υπουργικού συμβουλίου και υπόκεινται στον έλεγχο του πρωθυπουργού, οπότε το θέμα δεν είναι προσωπικό της. Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει την ευθύνη να αποπέμψει έναν εκτεθειμένο υπουργό εφόσον αυτός δεν παραιτείται από μόνος του.

Μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να την καλύπτει.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Αριστοτελία Πελώνη μίλησε «για ατυχή επικοινωνιακό χειρισμό» από μέρους της Μενδώνη και δηλώνει την πλήρη υποστήριξή στο πρόσωπό της. Προφανώς θεωρεί ότι δεν έχει πολιτική ευθύνη για τον Λιγνάδη, επειδή δεν γνώριζε τη δράση του, που ήταν προγενέστερη του διορισμού του σε θέση ευθύνης στο Εθνικό Θέατρο.

Ο πρωθυπουργός-και όσοι τον συμβούλευσαν έτσι- κάνει λάθος.

Στην πολιτική δεν μετράει ο ισχυρισμός «δεν γνώριζα». Οι υπουργοί ευθύνονται για όσα κάνουν συνεργάτες και άλλοι υφιστάμενοί τους. Είναι η έννοια της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης.

Ιδού ο ορισμός της: . «H αντικειμενική πολιτική ευθύνη συνδέεται με το γεγονός πως κάποιος ασκεί την συγκεκριμένη πολιτική αρμοδιότητα και έχει εξ ορισμού και, ανεξαρτήτως των τυχόν πράξεων ή παραλείψεών του, εξ αντικειμένου ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στον τομέα της πολιτικής του αρμοδιότητας, όπως απολαμβάνει και το πολιτικό όφελος από τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στον ίδιο τομέα».

Αυτά δεν τα λέει φανατικός ΣΥΡΙΖΑίος ή κάποιος άλλος που αντιπολιτεύεται τη σημερινή κυβέρνηση. Τα έχει πει πριν από 16 χρόνια ο υπεράνω υποψίας, διαπρεπής Συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έγραψε τότε ένα άρθρο για την έννοια της πολιτικής ευθύνης, που σήμερα γίνεται πολύ επίκαιρο.

Ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος το λέει ξεκάθαρα ότι «η πολιτική ευθύνη είναι προφανές ότι μεταβιβάζεται ως το τελικό επίπεδό της, αυτό του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συλλογικά, εφόσον δεν εξατομικεύεται είτε θεσμικά είτε πολιτικά σε χαμηλότερο επίπεδο».

Με λίγα λόγια και απλά λέει ότι, αν ο πρωθυπουργός δεν καταλογίσει την πολιτική ευθύνη στον υπουργό, τότε την αναλαμβάνει ο ίδιος και η κυβέρνηση συλλογικά. Βεβαίως, ο Βενιζέλος τα έλεγε το 2004 για την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά δεν αλλάζει τίποτα ούτε για την σημερινή κυβέρνηση.

Αν ο κ. Μητσοτάκης «ακούσει» τον κ. Βενιζέλο, θα ζητήσει την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη ή θα την αποπέμψει. Αν δεν το κάνει, η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο.

Τον συμφέρει αυτό; Ξεκάθαρα όχι. Διότι, όπως απέδειξαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, το τσουνάμι των καταγγελιών ξεκίνησε και τώρα πια δεν μπορεί να ανακοπεί.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.