Περιβαλλοντική πρόταση (Ρηγίνος)

Κοινοποιώντας δείχνεις το ενδιαφέρον σου...

Τους χειμερινούς μήνες το μόνο πράσινο που βλέπουμε στα βουνά είναι τα χαμηλής βλάστησης πανέμορφα κεδράκια, σπρέγγες όπως τα γνωρίζουν οι πολλοί, που κι αυτά δυστυχώς κόβονται παρανόμως και εγκληματικά για τις φωτιές των Χριστουγέννων ή για Χριστουγεννιάτικα δέντρα, ακόμα έχω δει βοσκούς να τα κόβουν άκουσον-άκουσον για τα ζώα τους!

Στον κάμπο ξεραΐλα – χώρια οι τρύπες του κάρβουνου – ούτε ένα πουλάκι δεν μπορεί να κουρνιάσει κάπου. Μια καλή ιδέα είναι να προταθεί στους αγρότες – με την πειθώ δυστυχώς δεν γίνεται τίποτε, να τους υποχρεώσουν καλύτερα – σε κάθε πέντε στρέμματα οποιασδήποτε καλλιέργειας να φυτεύεται ένα δέντρο αειθαλές όπως πεύκο, κυπαρίσσι, αριζόνα, λέιλαντ, έλατο, κέδρο.

Έτσι και ο κάμπος θα ομορφαίνει και τα πουλάκια θα ξεκουράζονται αλλά και οι άνθρωποι θα κάθονται στην σκιά τους να ξαποστάσουν. Το έχω συζητήσει με πολλούς, δεν έχουν πρόβλημα, μάλιστα μου είπαν φέρε μας να φυτέψουμε.

Στις άκρες των δρόμων (όπως ο δρόμος Μαυροβουνίου-Γιαννιτσών) μπορούν οι δήμοι και η περιφέρεια να φυτέψουν χαμηλής βλάστησης δέντρα-θάμνους ώστε αν πέσει κάποιο αυτοκίνητο, όχι μόνο δεν θα χτυπήσουν αλλά θα τους προστατεύσει αφού θα πέσουν στα μαλακά.

Σε κάποιες στροφές υπάρχουν θεόρατες λεύκες, εγκληματικά φυτεμένες όπως και τα εκκλησάκια που χτίζονται στις άκρες των δρόμων. Τέτοιοι θάμνοι ανθεκτικοί στις παγωνιές για την περιοχή της Δ. Μακεδονίας είναι το βιβούρνο, ο πυράκανθος, το χαμαικυπάρισσο, η μαόνια, και άλλα που τα γνωρίζουν καλύτερα οι γεωπόνοι και οι δασολόγοι.

Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και σωστής ενημέρωσης του κόσμου, αλλά και θέμα πολιτισμού-όχι μόνο να χορεύουμε στα πανηγύρια-. Πιστεύω υπάρχουν άνθρωποι με ανοιχτά μυαλά που μπορούν να συζητήσουν και να υιοθετήσουν την πρόταση αυτή με ελάχιστο κόστος.

Είναι και μια καλή ιδέα για όλη την Ευρώπη για να αντιμετωπιστεί το αχανές τοπίο των μονοκαλλιεργειών με τα συνοδά τους προβλήματα και το βασικότερο απορροφάται το CO2 που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

5-2-2020

Ρηγίνος Μέσσιος


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 913 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό8%

Terra Greca - Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων - Φλώρινα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *