Περιμένοντας τους Βαρβάρους (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ (Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ)

«…Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν. Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα, και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν. Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.»

Οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν βαρβάρους όσους δε μιλούσαν τα αρχαία ελληνικά. Παράδειγμα οι Πέρσες. Οι Έλληνες δηλαδή έδιναν περισσότερη σημασία στη γλώσσα και όχι στην πολεμική βαρβαρότητα. Και σήμερα θεωρούν ορισμένοι ότι βάρβαροι είναι οι από Βορράν γείτονες – Αλβανοί – Σέρβοι – Βορειομακεδόνες – Βούλγαροι.

Και αυτό, διότι στο τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή» που τραγουδιέται ακόμα σε παρελάσεις από μαθητές και στρατιώτες, δεν διευκρινίζεται ποιους θεωρούμε ακόμη βαρβάρους.

Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 οριστικοποιήθηκαν τα σύνορα της Ελλάδας και των άλλων αντίπαλων Βαλκανικών λαών. Μεταγενέστερα, εκδηλώθηκαν με αιματηρό τρόπο βλέψεις των Βουλγάρων εναντίον της Μακεδονίας. Αναφέρομαι στην περίοδο της γερμανοϊταλικής Κατοχής. Πολλές εγκληματικές πράξεις από Γερμανούς και Βουλγάρους (π.χ. Δοξάτο Δράμας, από τους Βουλγάρους).

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών και των Βουλγάρων, τέλος 1944, σταμάτησαν να είναι «Βάρβαροι» οι Βούλγαροι και εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις μας, προς όφελος και των δύο λαών. Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο της κουμμουνιστικής Βουλγαρίας Τόντορ Ζίφκωφ.

Επειδή στο τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή» η λέξη «βάρβαροι» ενοχλούσε τον Ζίφκωφ, διαμαρτυρήθηκε στον Καραμανλή , ο οποίος έδωσε εντολή στον Υπουργό Εσωτερικών να πάψει να τραγουδιέται.

Περιορίστηκε, όμως συνεχίζεται να τραγουδιέται (όπως στη Φλώρινα φέτος, στις δυο παρελάσεις από στρατό και μαθητών λίγων σχολείων).

Βλέψεις και από Αλβανούς Τσάμηδες εναντίον περιοχών του Νομού Θεσπρωτίας. Οι Τσάμηδες ζούσαν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις περιοχές, ήταν συνεργάτες των Γερμανών και δολοφόνησαν ντόπιους κατοίκους καίγοντας χωριά.

Όταν αποχώρησαν οι Γερμανοί έφυγαν και αυτοί φοβούμενοι τα ελληνικά στρατοδικεία. Τώρα το θέμα έχει κλείσει παρ’ ότι επισήμως δεν ετέθη ποτέ.

Με την πρόσφατη Συμφωνία Πρεσπών που υπεγράφη από τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ, τελειώνει ομαλά μια διαμάχη δεκαετιών μεταξύ Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας για το Μακεδονικό πρόβλημα.

Η Συμφωνία χαρακτηρίστηκε από Έλληνες υπερπατριώτες – από ακραίους εθνικιστές, από συλλόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως «εθνικά επιζήμια», για την οποία θα έπρεπε να αισθανόμαστε αισχύνη.

Δυστυχώς στον χορό μπήκε και η Ελλαδική Εκκλησία μηδέ της τοπικής εξαιρουμένης. Η Εκκλησία δεν χωρίζει. Ενώνει. Δεν ανήκει στα καθήκοντά της η ανάμειξη σε πολιτικές διαμάχες.

Ο Μητσοτάκης και οι ακραίοι υπουργοί του, Αδωνις, Βορίδης κλπ. σφυροκόπησαν τον Τσίπρα όχι επειδή κατά βάθος διαφωνούσαν με τη Συμφωνία, αλλά βρήκαν ευκαιρία να ρίξουν την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας τόλμησε εκεί που κανένας πρωθυπουργός δεν τόλμησε μετά το 1974. Έτοιμο πιάτο στον Μητσοτάκη. Τώρα, η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ζάεφ και μάλιστα στη Μακεδονομάνα Θεσσαλονίκη, η μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια (σώφρονος), στα Σκόπια δεν αποτελούν αισχύνη.

Εγώ τα κρίνω θετικά. Απορώ όμως γιατί σημαίες – λάβαρα – εξαπτέρυγα διπλώθηκαν. Γιατί οι «καμπάνες» εσίγησαν; Πάντα ο Καβάφης διδάσκει με την ποίησή του.

Υ.Γ.1: «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα» είναι ο τίτλος του Βιβλίου του Χέμινγουεϊ. Κανείς δεν ξέρει για ποιον χτυπάει η καμπάνα και κυρίως πότε χτυπάει.

Υ.Γ.2: Το Μακεδονικό Ζήτημα έχει μακριά ουρά. Αρχίζει από το 1870 που δημιουργήθηκε η Βουλγαρική Εξαρχία μέχρι σήμερα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα με πολλές ιστορικές παραμέτρους και διαστάσεις με πολλές συγκρουόμενες εθνικές βλέψεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις το δίκιο «ανήκει» σε όλες τις εθνικότητες. Έχουν γραφεί πολλές εργασίες ιστορικές σε βιβλία από Έλληνες και ξένους μελετητές και βέβαια πολλά ιστορικά μυθιστορήματα. Προτείνω το βιβλίο του Henry Noel Brailsford (Βρετανός) με τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ»

Θανάσης Γερμανίδης

Θανάσης Γερμανίδης

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.