Πιστεύεις στα φαντάσματα;

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

’Is all that we see or seem but a dream within a dream?’’ – Edgar Allan Poe

Έχεις μεταφυσικές αγωνίες; Πιστεύεις στους εξωγήινους, στα φαντάσματα; Ειδικά στα τελευταία..

Γιατί, τελικά, τι είναι τα φαντάσματα; Οι φόβοι και οι αγωνίες που κρύβονται στο υποσυνείδητό μας και ξεσπούν τις ώρες εκείνες που δε τις βλέπει κανείς;

Άνθρωποι που επιστρέφουν ξανά στη ζωή για να εκδικηθούν όπως ο Patrick Swayze στο Ghost και οι ναυτικοί από την Ομίχλη του Κάρπεντερ;

Τι είναι τα φαντάσματα; Προλήψεις που επιβίωσαν μέσα από λαϊκούς μύθους και μεταφέρθηκαν αυτούσιοι από γενιά σε γενιά; Ο φόβος για το άγνωστο, το περίεργο, το ανεξήγητο; Η επιθυμία μας να θέλουμε να δώσουμε και μία διαφορετική έκφανση στο γήινο προσωπείο μας και επιθυμούμε με κάποιο τρόπο να επιστρέψουμε ξανά στη Γη μετά το βιολογικό τέλος;

Οι μύθοι για τα φαντάσματα υπάρχουν και επιβιώνουν μέσα στις εποχές, διαχρονικά. Αφορούν άυλες οντότητες που είναι ντυμένες λευκά, ανήκουν συνήθως σε άτομα που έχουν αποβιώσει και επιστρέφουν με αυτό τον τρόπο ξανά στη γήινη ζωή.

Διαχρονικά, οι ιστορίες με φαντάσματα τραβάνε πάντοτε το ενδιαφέρον και αποτελούν το κυρίως θέμα πολλών βιβλίων, ταινιών, ποιημάτων. Πάντοτε το ανθρώπινο μυαλό αγαπάει και έλκεται από το μυστήριο, το Άγνωστο, από αυτό που σπάει τα δεσμά της λογικής, σε καλεί να βγεις έξω από τη γήινη μέριμνα και να δεις την Ύπαρξή σου με μεγαλύτερο βάθος και εμβάθυνση.

Φαντάσματα και Επιστήμη

Τα φαντάσματα υπάρχουν άραγε ή όχι; Η ίδια η Επιστήμη δεν έχει απαντήσει καταφατικά, καθώς η δική της φιλοσοφία είναι να αντιμετωπίζει τη γυμνή αλήθεια με το όπλο της Λογικής και όχι των υπερφυσικών αγωνιών και οραμάτων. Από εκείνους που ισχυρίζονται πως είδαν μία περίεργη μορφή να περνά μέσα από το τζάμι, μέχρι εκείνους που πιστεύουν πως είδαν το φάντασμα του Michael Jackson, πάντοτε αυτές οι ιστορίες εξάπτουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων που λατρεύουν το μυστήριο, το Υπερφυσικό, αυτό που ξεπερνά την ορατή μας σάρκα και επιθυμεί να μας δει με μία διαφορετική διάσταση.

Τα φαντάσματα φαντάζουν ως ένα μήνυμα από τον άγνωστο και υπερβατικό κόσμο που εμείς δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει. Είναι η γοητεία του Αγνώστου και του υπερβατικού, διότι ο άνθρωπος δε θέλει να μείνει προσκολλημένος στην επιφάνεια των πραγμάτων; Επιθυμεί να δει την οντότητά του να βρίσκεται και σε άλλες διαστάσεις που δεν μπορούν εύκολα να τις συλλάβουν τα γήινα μάτια.

Χριστιανισμός με ύπαρξη φαντασμάτων

Θεολογικά και από Χριστιανικής άποψης, η ψυχή του ανθρώπου επιβιώνει και μετά το θάνατο. Ωστόσο, ο άνθρωπος δε μετενσαρκώνεται, αλλά βιώνει το διαχωρισμό του σώματος με την ψυχή, μέχρι να παραλάβει ξανά το σώμα του στη Δευτέρα Παρουσία.

Χριστιανικά λοιπόν, δε γίνεται αποδεκτή η πεποίθηση πως υπάρχουν οντότητες που επιστρέφουν έστω και με τέτοια μορφή και περιφέρονται σε δρόμους και εγκαταλελειμμένα σπίτια. Ο Βουδισμός πιστεύει στην επιστροφή μετά το θάνατο, αλλά με διαφορετικές μορφές (πχ, σε φυτό και σε ζώο), όχι σε μία οντότητα ντυμένη στα λευκά που δεν μπορεί το ανθρώπινο μάτι να παρατηρήσει εύκολα.

Ενδέχεται, τα φαντάσματα να μην υπάρχουν με την έννοια της υπερφυσικής οντότητας. Μπορεί να συμβολίζουν αυτό το Άγνωστο στο οποίο φοβόμαστε να πάμε, τον κρυφό μας εαυτό που η μάσκα του καθωσπρεπισμού δεν του επιτρέπει να αναδυθεί στο φως.

Τα φαντάσματα, όμως, δε θα σταματήσουν να υπάρχουν. Θα τροφοδοτούν την ανθρώπινη σκέψη διότι και εκείνη θέλει να ζει το μυστήριο και το Άγνωστο. Πάντοτε θα διαβάζουμε για υπερβατικές εμπειρίες, καθώς ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ύλη, αλλά και ψυχή η οποία έχει ανάγκη ένα ανώτερο βίωμα που θα αναδείξει την πολυδιάστατη υπόσταση του ανθρώπου.

Πιστεύεις στα φαντάσματα; Ίσως και να θέλω να πιστεύω..

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη – Δημοσιογράφος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.