Ποιος άνοιξε τον βούρκο; – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Κατά την επίσκεψή του στην Κατερίνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων και τα εξής : «Καθώς πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς τις εκλογές του 2023, δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο»

Μιας, λοιπόν και το παραμύθι έχει … βούρκο ας ασχοληθούμε λίγο με αυτόν: Από το 1993. τότε, που αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των πολιτικών αντιπάλων της, αλλά και υπουργών και στελεχών της ΝΔ, έχουν συμπληρωθεί 30 χρόνια.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι λίγο πολύ γνωστά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπεσε, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 1993 και ο πρώην πρωθυπουργός παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η δίκη όμως δεν έγινε ποτέ. Τη σταμάτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Πολλές κυβερνήσεις πέρασαν από τότε και πολλοί πρωθυπουργοί. Για την ακρίβεια έξι. Στο πέρασμα των χρόνων πιστέψαμε ότι το βρώμικο σπορ των υποκλοπών που είχε βυθίσει σε ένα σιχαμερό βούρκο την πολιτική ζωή του τόπου τις δεκαετίες του ’80,’90 είχε σταματήσει . Είχαμε διαγράψει από το λεξιλόγιό μας λέξεις όπως υποκλοπές, ΕΥΠ παρακολουθήσεις και τα συναφή .

Έλα όμως που τα ξαναθυμηθήκαμε στις 2 Αυγούστου 2020, όταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε ότι παρακολουθείται το τηλέφωνό του. Η καταγγελία δεν έτυχε της δημοσιότητας που της έπρεπε και σε λίγο σχεδόν κανείς δε μιλούσε για αυτήν. Δυο χρόνια αργότερα (26 Ιουλίου 2022) ο Νίκος Ανδρουλάκης βγήκε και κατήγγειλε απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του.

Κατέθεσε μάλιστα και μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο.

Η παρακολούθηση επιβεβαιώνεται λίγες μέρες αργότερα (5 Αυγούστου 2022) και ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την αποπομπή των Γρ. Δημητριάδη και Π. Κοντολέοντα. Μετά από 30 ολόκληρα χρόνια ο ασκός του Αιόλου ξανάνοιξε. Ο «βούρκος» άρχισε ξανά να σχηματίζεται.

Ο πρωθυπουργός στην περιοδεία του στην επαρχία ζήτησε «να μην ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή στο βούρκο».

Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς αναφέρεται στη δημοσίευση της λίστας των προσώπων, τα οποία, κατά τις καταγγελίες, έχουν πέσει θύμα παρακολούθησης, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι είναι «απίστευτο ψέμα».

Ας αφήσουμε το χρόνο και τα στοιχεία να δείξουν τι από τα δύο ισχύει και ας δούμε τι είναι ο «βούρκος» που καταγγέλλει ο πρωθυπουργός.

«Βούρκος» είναι να παρακολουθείται ευρωβουλευτής και υποψήφιος αρχηγός κόμματος και ο πρωθυπουργός να λέει ότι η παρακολούθηση ήταν «νόμιμη επισύνδεση».

«Βούρκος» είναι όταν η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μη διαλευκανθεί η υπόθεση.

«Βούρκος είναι όταν οι δράστες των παρακολουθήσεων (Κοντολέων, Δημητριάδης) αρνούνται να πουν το παραμικρό ακόμα και στις Επιτροπές (ΑΔΑΕ και της Βουλής), που έχουν την ευθύνη να ελέγξουν τυχόν παρανομίες της ΕΥΠ.

Αν οι δράστες επικαλούνται το «απόρρητο», πώς θα γίνει έλεγχος; Και αφού οι δράστες είναι πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, γιατί να μη σκεφθούμε ότι η σιωπή τους είναι κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού;

«Βούρκος» είναι να μην καλούνται, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στην Εξεταστική Επιτροπή οι υπεύθυνοι των εταιρειών που εμπορεύονται το παράνομο λογισμικό Predator. Και να χρειάζεται να εξαντλήσει η αντιπολίτευση όλα τα μέσα για να κληθούν με μεγάλη καθυστέρηση στην Επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας.

Ποια σοβαρή έρευνα έγινε στις εταιρείες αυτές; Όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν την ευκαιρία να καταστρέψουν τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία;

Για τον κ. Μητσοτάκη βούρκος είναι οι καταγγελίες ότι, με δική του εντολή, παρακολουθούνταν ακόμα και υπουργοί. Πράγματι, κάτι τέτοιο φαντάζει «αδιανόητο», όπως είπε ο Νίκος Δένδιας. Όμως, ο «βούρκος» δεν άνοιξε ούτε από τους αντιπάλους του πρωθυπουργού ούτε από τον «εχθρικό» του Τύπο.

Η ΕΥΠ τον άνοιξε. Αυτή η ΕΥΠ που είναι κάτω άμεση δική του εποπτεία. Η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη και τον Κουκάκη, γιατί να πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτοί οι δυο ήταν οι μόνοι που παρακολουθούνταν;

Αν, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θέλει να μην ξανακυλήσει η πολιτική ζωή σε «βούρκο» ανάλογο με τον προ 30ετίας, πρέπει να κάνει μια απλή κίνηση: να άρει το απόρρητο, όπως έχει ζητήσει και η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ώστε να μάθουμε πώς και γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Αν δεν γίνει αυτό, ο πρωθυπουργός δεν θα δικαιούται να μιλάει για «βούρκο» των άλλων. Η δική του η ΕΥΠ ήταν αυτή που άνοιξε τον «βούρκο» …

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *