Ποιός θα σου πει το φύλο σου; Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΗΧΏ Φλώρινας στις 11 Οκτωβρίου 2017.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση καλούνται να αποδείξουν ότι ζούμε σε ένα κοσμικό κράτος του 21ου αιώνα που εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και όχι τις εμμονές των ιεραρχών. Το Άγιον Όρος δεν δικαιούται να έχει παράπονα από τον Αλέξη Τσίπρα. Θα πέσει φωτιά να τους κάψει. Αν μη τι άλλο, διατήρησε τα σκανδαλώδη φορολογικά προνόμια που απολαμβάνουν οι μονές της αθωνικής Πολιτείας. Και εγγυήθηκε ότι το μοναστήρι θα είναι πάντα καλά.

Ομοίως και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έχει κανέναν λόγο να κάνει μούτρα στον Πρωθυπουργό. Ολόκληρο Φίλη του έταξε και με ταπείνωση υποχώρησε ως προς το μάθημα των Θρησκευτικών. Αλλά και στα επιμέρους, στα κοσμικής φύσεως ζητήματα, ο Αλέξης Τσίπρας πάντα έσκυβε και φιλούσε το χέρι του Αρχιεπισκόπου.

Το Άγιον Όρος πρώτα διεμήνυσε στον Τσίπρα ότι είναι, περίπου, ανεπιθύμητος. Στη συνέχεια, η μοναστική κοινότητα και η Εκκλησία της Ελλάδος εξέδωσαν ανακοινώσεις ποτισμένες με οργή για το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τον νομικό επαναπροσδιορισμό του φύλου. Η δε Εκκλησία της Ελλάδος, κάλεσε εξωδίκως τον Γιάννη Ραγκούση να κατονομάσει τους ομοφυλόφιλους Μητροπολίτες οι οποίοι, κατά δήλωσή του, βρίσκονται στους κόλπους της ιεραρχίας.

Καλό αυτό, επιτρέπει να ανθίσει ένα γελάκι, πριν επιστρέψουμε στα σοβαρά θέματα. Υποθέτω ότι στα βασικά θα συμφωνήσουμε όλοι: η Εκκλησία της Ελλάδος και το Άγιον Όρος δεν έχουν καμία απολύτως θεσμική αρμοδιότητα παρέμβασης στη σχετική συζήτηση. Ασφαλώς και έχουν το δικαίωμα της άποψης, όπως εγώ και εσείς, ωστόσο το κοσμικό κράτος δεν δύναται να υφίσταται έλεγχο από αναχρονιστικές απόψεις και ιδέες δύο χιλιάδων ετών.

Οι αρχές της χριστινιακής ηθικής έχουν σίγουρα πνευματικό και υπαρξιακό ενδιαφέρον, πλην όμως δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση με τη θεσμική αναγκαιότητα σε ένα κοσμικό κράτος του 21ου αιώνα. Θα πείτε ότι η Ελλάδα δεν είναι ακριβώς κοσμικό κράτος. Ακόμα κι έτσι όμως, οφείλει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Τσίπρας στριμώχτηκε και μάλλον την έχει άσχημα. Είναι, βλέπετε, ένα νομοσχέδιο το οποίο είτε το ψηφίζεις στο σύνολό του, είτε το αποσύρεις. Δεν υπάρχει μέση λύση και γραμμή υποχώρησης πέρα από τη μετακίνηση του ηλικιακού ορίου από τα 15 στα 17 έτη.

Ωστόσο, εδώ δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνει μόνο ο Τσίπρας, είναι και οι άλλοι της αντιπολίτευσης. Ας δούμε πόσο φιλελεύθεροι και πόσο προοδευτικοί είναι. Θα κλείσουν τα αυτιά στους ψαλμούς και τη μύτη στο λιβάνι; Θεωρούμε ότι είναι ευκαιρία και υποχρέωσή τους να το κάνουν…

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.