“Πολύς ντόρος για το τίποτα…” – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Είναι γνωστό σε όλους πως τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική είναι, λίγο – πολύ, δεδομένα. Ιδιαίτερα περιθώρια για κινήσεις που θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα δεν υπάρχουν.

Με αυτό σαν δεδομένο, το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη δεν είχε κανένα τέτοιο αποτέλεσμα, παρά τις επικοινωνιακές ενέσεις των ανθρώπων του περιβάλλοντός του.

Βέβαια, τη μόστρα του ταξιδιού τη χάλασε λίγο η «περιπέτεια» της -μη- συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, λόγω των εσωτερικών μπελάδων που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όμως και πάλι δεν περίμενε κανείς να αποκομίσει κάτι ιδιαίτερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άντε, το πολύ – πολύ, να εισέπραττε μια δήλωση του τύπου «η Ελλάδα είναι θαυμάσιος προορισμός για επενδύσεις». Όχι πως θα μας κακόπεφτε μια τέτοια δήλωση, αλλά κάτι τέτοιες τις έχουμε ακούσει και στο παρελθόν και από πολλούς προέδρους.

Το αποτέλεσμα; Tζίφος! Το αυτάκι των επενδυτών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν ίδρωσε καν και φυσικά δεν υπάκουσαν στα προεδρικά νεύματα. Με λίγα λόγια, είναι αυταπάτη να πιστεύει κάποιος ότι αυτοί θα λύσουν το επενδυτικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Παρά τον επικοινωνιακό ντόρο που προηγήθηκε του ταξιδιού του πρωθυπουργού, κανένας σώφρων πολίτης δεν πίστευε πως η συνάντηση με τον Τραμπ, πέρα από τον όποιο συμβολισμό, θα είχε να αποφέρει κάτι χειροπιαστό.

Η συμφωνία για την επέκταση «των αμερικανικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων» στην Ελλάδα (παλαιότερα λεγόταν «συμφωνία για τις βάσεις») ήδη είναι έτοιμη. Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ ικανοποιούνται και μένει να δούμε ποια ανταλλάγματα θα πάρει η Ελλάδα.

Οι πιο ρεαλιστικές προσδοκίες αφορούν -λένε όσοι γνωρίζουν- στρατιωτικό υλικό. Για ό,τι αφορά τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι. Ναι, το αμερικανικό κατεστημένο έχει εκνευριστεί με όσα λέει και όσα κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις σχέσεις του με τη Ρωσία και την πολιτική στη Συρία.

Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν υπερβολικά αισιόδοξο να πιστέψουμε πως, αν συμβεί κάτι απευκταίο στο Αιγαίο, ο Τραμπ θα εγκαταλείψει την Τουρκία και θα ταχθεί εμπράκτως στο πλευρό της Ελλάδας.

Από την άλλη, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν ήταν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τις συναντήσεις που είχαν όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί από το 2003 και μετά, με τον -μόνιμο από τότε- ηγέτη της γειτονικής χώρας.

Η «προτροπή» του κ. Μητσοτάκη «να κάνει περισσότερα η Τουρκία» στο προσφυγικό είναι σίγουρο ότι δεν θα αποφέρει κάτι. Η αύξηση των ροών προς τα ελληνικά νησιά τον τελευταίο καιρό δείχνει ότι δεν γίνεται τίποτα. Και, εν πάση περιπτώσει, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης στις διεκδικήσεις του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, δεν μάθαμε αν ο κ. Μητσοτάκης είπε κάτι για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Γνωρίζουμε, πάντως, την πάγια τουρκική θέση ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της επί του ενεργειακού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο.

Ούτε για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο ανακοινώθηκε κάτι σαφές από την ελληνική πλευρά. Είναι γνωστό πως τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών είναι παλιά και δυσεπίλυτα. Οι επαφές μεταξύ των ηγετών τους, έστω κι αν δεν οδηγούν σε λύσεις, είναι αναγκαίες.

Ο Ερντογάν, παρά τη διαφορετική εικόνα που υπάρχει, δεν είναι ο χειρότερος, για την Ελλάδα, ηγέτης που είχε η Τουρκία. Επί των ημερών του δεν είχαμε ούτε εισβολή στην Κύπρο ούτε επεισόδιο τύπου Ιμίων.

Και, παρά τα όσα λέγονται και εννοούνται, ο Ερντογάν έχει αλλού στραμμένη την προσοχή του και μάλλον δεν έχει προτεραιότητα να υλοποιήσει κάποια απειλή απέναντι στη χώρα μας.

Γνωρίζει, άλλωστε, ότι μπορεί και να μην τον συμφέρει. Συμπέρασμα: H επίσκεψη Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη ήταν μια από τα ίδια. Δεν έφερε κάτι που δεν το περιμέναμε και είναι αμφίβολο αν στο μέλλον θα αποδώσει κάτι χειροπιαστό…

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.