Προχειρότητα, υπόγειες διαβουλεύσεις και μυστικισμός στην υπόθεση συνένωσης Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας – ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (του Σταμάτη Γαργαλιάνου)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Σταμάτης Γαργαλιάνος (β)
Σταμάτης Γαργαλιάνος (Ειδικός συνεργάτης Εφημερίδας ΗΧΩ Φλώρινας)

Όλοι οι καθηγητές, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αλλά και οι φοιτητές των δυο ιδρυμάτων (ΠΔΜ και ΤΕΙ ΔΜ) έχουν γίνει μάρτυρες μιας απίστευτης προσπάθειας να συγκαλυφθούν πολύ σημαντικές “υπόγειες” ενέργειες και αποφάσεις στην υπόθεση αυτή.

Όλες τους κανονικά θα έπρεπε να ληφθούν από ανώτατα θεσμικά όργανα, με πλήρη διαφάνεια και συχνή ενημέρωση προς κάθε ενδιαφερόμενο, ήτοι προς όλους τους πολίτες της περιοχής, τους πάσης φύσεως εργαζόμενους στα δυο ιδρύματα, καθώς και τους γονείς των φοιτητών.

Οι τεχνολόγοι φοιτητές του ΠΔΜ προχώρησαν σε κατάληψη του κεντρικού κτιρίου Διοίκησης από την 21-11-18 κρατώντας “όμηρους” όλους τους εργαζόμενους του ΠΔΜ, μια και από εκείνο το κτίριο ξεκινούν όλες οι ενέργειες για την σωστή λειτουργία του ιδρύματος.

Αφελής ερώτηση: Γιατί δεν έκαναν, ως συμπαράσταση, κατάληψη ΚΑΙ οι φοιτητές του ΤΕΙ στο δικό τους ίδρυμα; Μήπως αυτό σημαίνει ότι αυτοί ευνοούνται από την συγχώνευση; Μάλλον ΝΑΙ – άρα έχουν δίκιο οι φοιτητές του ΠΔΜ όταν μιλούν για υποβάθμιση των πτυχίων τους!

Γιατί δεν ακούσαμε ή διαβάσαμε την γνώμη των καθηγητών ή εργαζομένων του ΤΕΙ-ΔΜ με επιστολές ή αναρτήσεις κάθε είδους, όπως έκαναν οι αντίστοιχοι του ΠΔΜ; Μήπως δεν τους συμφέρει να μιλούν ΤΩΡΑ;

Γιατί, όμως, όλα να γίνονται εν κρυπτώ σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα; Τι θέλουν να πετύχουν όσοι (επιθυμούν να) λαμβάνουν τις αποφάσεις για την συγχώνευση; (βλ. άρθρο του κ. Γ. Ζιώγα στην Εφημερίδα Ηχώ της 5-12-18).

Γιατί δεν λειτούργησε ποτέ η περίφημη Επιτροπή Συγχώνευσης; Και αν λειτούργησε -έστω και για λίγες συνεδριάσεις- γιατί δεν μάθαμε τα πορίσματά της; Άφησαν, εντέχνως, όλο το προσωπικό των δυο ιδρυμάτων να νομίζει ότι η συνένωση θα κάνει καλό σε όλους, ΧΩΡΙΣ να αιτιολογήσουν με σοβαρά επιχειρήματα την άποψη αυτή.

Ποιος εξασφαλίζει ικανοποιητική χρηματοδότηση σε ένα μεγάλο ίδρυμα όπως αυτό που θα προκύψει μετά την συγχώνευση, σε μια χώρα που παντού περικόπτονται δαπάνες; Ποιος πιστεύει στα άρθρα που έγραψαν μερικοί εργαζόμενοι του ΠΔΜ στον ηλεκτρονικό τύπο της Φλώρινας και Κοζάνης κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2018, ότι δηλαδή ένα μεγάλο ίδρυμα σημαίνει και βιωσιμότητα ή μακροβιότητα -άρα εξασφάλιση των θέσεων εργασίας;

Δηλαδή όλοι αυτοί φοβούνται ότι αν το ΠΔΜ παραμείνει ως έχει, κινδυνεύει να κλείσει; Αν είναι έτσι γιατί δεν έκλεινε ως τώρα -και ειδικά στην αρχική περίοδο της μεγάλης ύφεσης στην Ελλάδα (2008-2016) όπου όλα κατέρρεαν;

Ταυτόχρονα μπήκε χωρίς λόγο το ζήτημα του αυτοδιοίκητου! Δηλαδή το αν το ΠΔΜ πορευθεί διοικητικά μέχρι την συνένωση με μια προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή. Αυτό μας βάζει όλους σε υποψίες, μια και μια προσωρινή Διοικούσα πιθανόν να “επιτρέψει” (βλ. “κάνει τα στραβά μάτια”) σε μερικούς καθηγητές να φύγουν από το ΠΔΜ για να διδάσκουν, πλέον, στο ΑΠΘ (διακαής πόθος πολλών εκ των διδασκόντων του, εδώ και πολλά χρόνια).

Άλλη αφελής ερώτηση: Ποιος νόμος λέει ότι όταν γίνεται συγχώνευση ανώτατων ιδρυμάτων πρέπει να ΜΗΝ υπάρχει το αυτοδιοίκητο; Σε αυτή τη χώρα, βέβαια, ο καθένας ερμηνεύει τους νόμους όπως θέλει, αλλά και οι υπόλοιποι αφελείς που τους ακούν, τους …πιστεύουν! Αλήθεια θα έχει Διοικούσα ΚΑΙ το ΤΕΙ-ΔΜ; Αν όχι, τότε οι υποψίες μας για φυγή καθηγητών στο ΑΠΘ είναι δικαιολογημένες….

Και ένα ψευδο-ζήτημα που προέκυψε: Ποιο από τα 2 ιδρύματα θα έχει το “πάνω χέρι”, τώρα αλλά και μελλοντικά;

Και ακούστε το γελοίο του πράγματος: Το μεν ΤΕΙ είναι πιο μεγάλο ποσοτικά (άρα δικαιούται να έχει το “πάνω χέρι”, π.χ. δικό του Πρύτανη) αλλά πολλοί καθηγητές του δεν έχουν τα τυπικά προσόντα (πτυχία, άρθρα, δημοσιεύσεις) να είναι καθηγητές Πανεπιστημίου!

Στην Ελλάδα λοιπόν μετράει η ποσότητα και όχι η ποιότητα! Και σημειώστε το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Οι καθηγητές των 2 ιδρυμάτων από τώρα “τσακώνονται” για τα αξιώματα !!! …Δηλαδή πριν ακόμη γίνει κάποιο -έστω μικρό- βήμα!

Σταμάτης Γαργαλιάνος

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *