Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) από τον ΟΑΕΔ – Συνέντευξη της κοινωνικής λειτουργού του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Φλώρινας Δέσποινας Τζέτζη στην εφημερίδα “ηχώ”

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Για το Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) του ΟΑΕΔ μίλησε στην εφημερίδα “ηχώ” Φλώρινας η κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Φλώρινας, κα Δέσποινα Τζέτζη.

  • Τί είναι το πρόγραμμα Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων του ΟΑΕΔ;

Ο ΟΑΕΔ στα πλαίσια της επανένταξης στην αγορά εργασίας υλοποιεί το Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ). Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες συγκαταλέγονται και οι γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Φλώρινας, από το 2014 έως σήμερα, ασχολούμαστε τόσο με το συγκεκριμένο πληθυσμό – στόχο όσο και με γυναίκες με οποιαδήποτε διάκριση (μονογονείς, ΑΜΕΑ, άνεργες κ.α.).

Στα πλαίσια του προγράμματος για την πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις και εργοδότες του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, και αποκλειστικά για γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, επιχορηγείται το 90% του συνολικού κόστους (μισθολογικού και μη μισθολογικού). Πιο συγκεκριμένα, για θέση πλήρους απασχόλησης έως τα 800€ μηνιαία και για θέση μερικής απασχόλησης έως 400€, για 12-24 μήνες. Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, όπου καταβάλλονται.

  • Ποια είναι η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθηθεί;

Οι γυναίκες οι οποίες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα έρχονται αρχικά σε επαφή με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και αιτούνται τη συμμετοχή τους. Στη συνέχεια ακολουθείται η απαραίτητη διαδικασία ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Να υπογραμμίσουμε ότι τα χαρακτηριστικά των γυναικών πρέπει να είναι η ανεργία και να έχουν υποστεί ή να υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας λόγω του φύλου τους (π.χ. ψυχολογική, λεκτική, σωματική, σεξουαλική βία κ.α.).

Προϋπόθεση λοιπόν για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η επαφή των γυναικών με το συμβουλευτικό κέντρο και ένας μικρός αριθμός συνεδριών εργασιακής συμβουλευτικής. Έπειτα ο εργοδότης του Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα, σε περίπτωση που προκηρύξει θέση απασχόλησης αξιοποιώντας το εν λόγω πρόγραμμα, λαμβάνει υπόψη τις γυναίκες που είναι καταγεγραμμένες στο σύστημα του ΟΑΕΔ.

  • Τί είναι η εργασιακή συμβουλευτική;

Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες θύματα έμφυλης βίας αδυνατούν να δουλέψουν και είναι κοινωνικά αποκλεισμένες αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου τη φροντίδα του νοικοκυριού και των παιδιών τους. Οπότε τους στερείται η οικονομική αυτονομία και ανεξαρτησία, στοιχεία απαραίτητα ώστε να αλλάξουν τη ζωή τους.

Η εργασιακή συμβουλευτική είναι μία διαδικασία όπου η γυναίκα κατανοεί και αναγνωρίζει την υφιστάμενη κατάσταση που αντιμετωπίζει. Με τη βοήθεια και τη συνεργασία του/της συμβούλου σχεδιάζεται, εκτός των άλλων, η διαχείριση της συναισθηματικής φόρτισης και των πραγματικών καταστάσεων που αντιμετωπίζει η συμβουλευόμενη.

Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του/της συμβούλου και της γυναίκας είναι καθοριστικής σημασίας. Μέσω της εργασιακής συμβουλευτικής δημιουργείται η αίσθηση ασφάλειας. Στόχος της είναι να βοηθήσει τη συμβουλευόμενη να καλλιεργήσει την αυτογνωσία και την εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Με απόλυτο σεβασμό προς τις εξυπηρετούμενες και όσα “κουβαλούν”, οι γυναίκες επανακτούν την αυτοπεποίθησή τους και βρίσκουν τη δύναμη να εμπιστευτούν και να αξιοποιήσουν τις προσωπικές τους ικανότητες.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου είναι μια δημόσια υπηρεσία ανοιχτή προς όλες τις γυναίκες και όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Φυσικά όλα αυτά σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και εχεμύθειας.

  • Υπάρχει ανισότητα στον εργασιακό χώρο μεταξύ ανδρών και γυναικών σήμερα;

Η άνιση μεταχείριση των δύο φύλων είναι κοινωνικό δεδομένο. Η κοινωνική θέση των γυναικών συνδέεται με το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερη πολιτική και οικονομική δύναμη. Έτσι οι κύριοι λόγοι των προβλημάτων της κοινωνικά αποκλεισμένης γυναίκας είναι κοινωνικοί και όχι προσωπικοί. Η ανισότητα αυτή εκφράζεται με χαμηλότερους μισθούς των γυναικών σε σχέση με αυτούς των ανδρών, ανισότητες στην επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών, τα στερεότυπα όσον αφορά γυναικεία και ανδρικά επαγγέλματα, ανισότητες των ρόλων στην οικογένεια εφόσον οι γυναίκες καλούνται να φροντίζουν το νοικοκυριό, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η ανάγκη να βγει η γυναίκα στην αγορά εργασίας παραβλέπεται. Επίσης ένας άλλος τρόπος έκφρασης της ανισότητας των φύλων είναι η ανασφάλιστη εργασία όπου η γυναίκα εγκλωβίζεται λόγω βιοπορισμού.

Απευθυνόμαστε σε κάθε γυναίκα θύμα βίας, καλώντας τη να βρει τη δύναμη που ήδη έχει και να αναζητήσει εργασιακές ευκαιρίες, που είναι στοιχείο πολύ σημαντικό για τον έλεγχο της ζωής της.

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.