Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φλώρινας: “Με το νέο ΕΣΠΑ μπορούμε να πετύχουμε πολλά, αρκεί να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνεννόησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να κινηθούν στη σωστή κατεύθυνση, χωρίς αγκυλώσεις και αποκλεισμούς”

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Την ανάγκη για ένα ορθολογικό, στοχευμένο, με σωστές κατευθύνσεις και χωρίς αγκυλώσεις πλαίσιο σχεδιασμού και αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, που θα συμβάλλει καίρια στην αλλαγή του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κατά τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “ηχώ” Φλώρινας, στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας». Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαπαλίδης ανέφερε τα εξής:

«Διαχρονικά, κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο είναι καλοδεχούμενο και μπορεί να συμβάλλει καίρια στην ανάπτυξη. Τα διάφορα προγράμματα -και ιδιαίτερα του ΕΣΠΑ- έδιναν ώθηση και κίνητρα στην επιχειρηματικότητα. Η χρηματοδότηση μιας επιχείρησης έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει, ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.

Στην Ελλάδα μπορώ να πω πως αξιοποιήθηκαν σε καλό βαθμό. Η αλήθεια όμως είναι ότι υπήρχαν -και συνεχίζουν να υπάρχουν- αρκετές αγκυλώσεις. Υπήρχε μεγάλη γραφειοκρατία αλλά και ειδικοί όροι που απέκλειαν μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, είχαμε προγράμματα στήριξης της εργασίας που είχαν ως προϋπόθεση οι μικρές επιχειρήσεις να απασχολούν τουλάχιστον έναν έως τρεις εργαζόμενους, με αποτέλεσμα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι να μην μπορούν να ενταχθούν σε αυτά. Όλα τα προγράμματα απαιτούσαν επίσης “θετικό” κύκλο εργασιών, κάτι που -ειδικά εν μέσω κρίσης- άφηνε εκτός μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το πρόγραμμα των εξαγωγών, όπου ωφελούμενες ήταν μόνο οι επιχειρήσεις που μπορούσαν να κάνουν εξαγωγές. Σύμφωνα με στοιχεία, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Φλώρινας αποτελούν μόνο το 1% του συνόλου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία, με την Καστοριά να αγγίζει το 87%! Πώς θα μπορούσαμε όμως να τις αυξήσουμε τη στιγμή που το χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των εξαγωγών απέκλειε επιχειρήσεις που ήθελαν να αποκτήσουν αλλά δεν είχαν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα;

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ποσοστό χρηματοδότησης ήταν πολύ χαμηλότερο για την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, γιατί εμφανιζόμασταν ως “πλούσιοι” λόγω των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το εργαλείο χρηματοδότησης είναι συνάρτηση της χρηματοδότησης και από τις τράπεζες. Αν εξαιρέσουμε λοιπόν τον τομέα της ενέργειας, χάθηκαν έτσι πολλές επενδύσεις για την περιοχή.

Για μας στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να είναι ωφελούμενες και να μην κόβονται. Η πολιτεία πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν της την οικονομική συγκυρία σε κάθε περιοχή, που μπορεί πολύ εύκολα να έρθει σε γνώση της διαχειριστικής αρχής και των σχεδιαστών. Αυτό που χρειάζεται είναι να σχεδιάσουμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε Περιφέρειας, που στη δική μας περίπτωση μπορεί να έχουν και διασυνοριακό χαρακτήρα.

Έχουν γίνει παραλήψεις και λάθη και επειδή ως χώρα είμαστε πάλι στα δύσκολα -μνημόνια, COVID, μεταλιγνιτική κτλ- πρέπει πλέον το κάθε ευρώ να πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται ένας σωστός, ορθολογικός σχεδιασμός, ο οποίος θα αναδείξει καταρχήν για ποιόν λόγο χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα θέλουμε για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας; Σωστά! Θέλουμε να κάνουμε κάτι για να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα; Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία δέκα χρόνια η επιχειρηματικότητα διαλύθηκε. Προ κρίσης το Επιμελητήριό μας είχε 3900 επιχειρήσεις και έφτασε στις 2600 μέσα στην περίοδο των μνημονίων. Μιλάμε για απώλεια 1300 επιχειρήσεων!

Διανύουμε ήδη τη μεταλιγνιτική περίοδο. Εμείς αυτήν τη μετάβαση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως ευκαιρία για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται το επόμενο διάστημα να σχεδιάσουμε μια οριζόντια αναδιανομή κονδυλίων και επιχειρηματικών δεξιοτήτων σε πολλά επίπεδα. Πρέπει τα χρηματοδοτικά εργαλεία να προσαρμοστούν σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι διασυνοριακές συνεργασίες, ο αγροδιατροφικός τομέας και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Και είναι απαραίτητο ο επιχειρηματικός κόσμος να συμμετέχει σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Αν θέλουμε να στηρίξουμε πραγματικά την οικονομία και να δώσουμε κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο στις μεγάλες, πρέπει να επανασχεδιάσουμε και να μπούμε σε σοβαρή διαβούλευση με τους επιχειρηματίες πριν βγουν τα προγράμματα. Ο επιχειρηματικός κόσμος χρειάζεται να καταθέτει προτάσεις, να έχει λόγο και ρόλο. Μόλις το τελευταίο διάστημα στη Δυτική Μακεδονία κάνουμε κάποιες συζητήσεις με τη διαχειριστική αρχή σε αυτήν την κατεύθυνση οι οποίες, πιστέψτε με, είναι σημαντικές.

Η στόχευση πρέπει να είναι συγκεκριμένη, να έχουμε συγκεκριμένες κατευθύνεις και να μην υπάρχουν αγκυλώσεις. Το επιμελητήριο Φλώρινας πιέζει, συμμετέχει στις διαβουλεύσεις και καταθέτει προτάσεις. Είναι σημαντικό να μιλάμε ώστε να καταστήσουμε τα προγράμματα περισσότερο ευέλικτα ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση αυτών περισσότεροι συνάδελφοί μας. Αυτοί είναι άλλωστε που θα κρατήσουν τις θέσεις εργασίας αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους.

Θεωρώ πως δεν υπήρχε μέχρι σήμερα για την περιοχή σωστή στόχευση και γι΄ αυτό βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε. Είμαστε πρωταθλητές της ανεργίας. Αυτό δείχνει ότι οι “μονοκαλλιέργειες” ποτέ δεν ήταν καλές. Έβγαιναν προγράμματα τα οποία δεν είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας ή δεν βοηθούσαν μια επιχείρηση να πάει σε άλλο μοντέλο και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά βγαίνοντας από τα στερεότυπα. Και αυτό είναι που λείπει. Επιβάλλεται αλλαγή μοντέλου. Αυτό είναι που προσπαθούμε να φτιάξουμε τώρα.

Πρέπει όμως να αναρωτηθούμε τι μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε. Θέλουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Να σημειώσω πως αυτές ήταν που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και οδήγησαν τη χώρα σε καλούς οικονομικούς δρόμους. Θέλουμε να συνεχίσει αυτό το μοντέλο; Ή θέλουμε να πάμε σε μοντέλο υπεραγορών; Σίγουρα δεν μπορείς να σταματήσεις τον ανταγωνισμό και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, ποια θα είναι όμως τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πχ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στις μεταποιήσεις, στις μικρές και τις ατομικές επιχειρήσεις) για να αντιδράσουμε σε αυτά που βρίσκουμε; Θα έχουμε τις σωστές κατευθύνσεις μέσω του ΕΣΠΑ και εναρμονισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία με την επιδότηση και την κατεύθυνση που θέλουμε στην περιοχή;

Εμείς επιθυμούμε ένα μοντέλο που θα δημιουργεί επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας, θέλουμε ανοίγματα και όχι κλεισίματα. Είναι ευθύνη όλων μας να γίνει ένας ορθολογικός σχεδιασμός, πάνω σε μια δίκαιη και προς τη σωστή κατεύθυνση διανομή κονδυλίων. Σε αυτό θα συμβάλλει και η ανάπτυξη περιφερειακής συνείδησης, ώστε να προχωρήσουμε συνεργατικά στο επόμενο βήμα. Έχουμε αποτύχει κάνοντας μόνοι μας ως Περιφερειακή Ενότητα μονομερείς κινήσεις.

Αν θέλουμε να υιοθετήσουμε επιθετική αναπτυξιακή πολιτική, σε έναν διασυνοριακό νομό που αποτελεί την πύλη των Δυτικών Βαλκανίων, πρέπει να κάνουμε πολλές διορθωτικές κινήσεις. Να κινηθούμε πάνω στο εμπόριο, τον αγροδιατροφικό τομέα, τη μεταποίηση, τις εξαγωγές, τον τουρισμό κα. Μπορούμε να εφαρμόσουμε και καλές πρακτικές άλλων περιοχών.

Η χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχει το ΕΣΠΑ είναι μονόδρομος για τη διάσωση της περιοχής. Θα επαναλάβω, όμως, πως τα διάφορα προγράμματα χρειάζεται να γίνουν περισσότερο ελαστικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προβληματική κατάσταση που δημιουργεί η μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Συμπερασματικά, βεβαίως το ΕΣΠΑ διαδραματίζει και πρέπει να διαδραματίζει σοβαρό αναπτυξιακό ρόλο, είναι βασικό εργαλείο και εκεί πρέπει να κινηθούμε. Δεν είναι όμως μόνο τα εργαλεία από μόνα τους που θα λύσουν το πρόβλημα. Χρειάζεται και σωστή οργάνωση. Πρέπει να σχεδιάσουμε και να κατευθύνουμε στους άξονες εκείνους που θα πιάσουν τόπο. Σε πραγματικά παραγωγικές δραστηριότητες και όχι σε επαγγέλματα με κύκλο εργασιών ενός, δύο ή τριών ετών. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά, αρκεί να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνεννόησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να κινηθούν στη σωστή κατεύθυνση, χωρίς αγκυλώσεις και αποκλεισμούς.

Κάποιες από τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Φλώρινας:

  • Οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα. Είμαστε η μόνη περιοχή που δεν συνδέεται άμεσα με την Εγνατία μέσω κάθετου άξονα. Ως προς το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο παρέχει ασφάλεια σε διεθνείς μεταφορές, είμαστε μπροστά γιατί είναι ήδη έτοιμο, δεν χρειάζεται μεγάλες παρεμβάσεις.
  • Υψηλότερο ποσοστό χρηματοδότησης των επιδοτούμενων προγραμμάτων ώστε να επανεκκινηθεί η επιχειρηματικότητα.
  • Πρόγραμμα για μεγάλες επενδύσεις το οποίο θα χρησιμοποιήσει η Περιφέρεια για την οργάνωση και διαμόρφωση των ΒΙ.ΠΕ. και τη δικτύωσή τους με το σιδηροδρομικό δίκτυο, ώστε να αποτελέσει, μαζί με την οργάνωση των εσωτερικών υποδομών, κίνητρο για τους επενδυτές (Στη ΒΙ.ΠΕ. Φλώρινας έχουν απομείνει επτά από τις 29 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν προ κρίσης).
  • Φορολογικά κίνητρα μέσω χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους για τους επενδυτές.
  • Πρόγραμμα για τις εξαγωγές και τις Διασυνοριακές συνεργασίες.
  • Αξιοποίηση της περιοχής ως διαμετακομιστικού κέντρου, με εκμετάλλευση των διασυνοριακών συνεργασιών. Συσκευασία, αποθήκευση, προώθηση. Σημεία αναφοράς που θα δυναμώσουν τον πρωτογενή τομέα και την καλλιέργεια.
  • Δημιουργία μεταποιητικών μονάδων.
  • Έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα με αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων.
  • Πρόγραμμα εναρμονισμένο με τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, που αποτελούν το 95% του Επιμελητηρίου Φλώρινας.
  • Πρόγραμμα επανεκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας έτσι ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί η τοπική οικονομία στις νέες συνθήκες.
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.