Πρόσκληση σε εκδήλωση για τη Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και μήνυμα του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε. Φλώρινας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Φλώρινας  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της χρήσης και της Παράνομης διακίνησης των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου), θα πραγματοποιήσει εκδήλωση το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 από τις 10:00 ως τις 13:30 στο ποτάμι απέναντι από το 3Ο Γυμνάσιο Φλώρινας.

Αρωγός στην δράση αυτή θα είναι το Τμήμα Νεότητας Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας μέσω διαδραστικών παιχνιδιών για νέους, εφήβους και μικρότερα παιδιά. Παράλληλα θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό.

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα πρόληψης της διάδοσης covid 19.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου

Αντωνιάδης Γεώργιος – Δημοτικός  Σύμβουλος


ΜΗΝΥΜΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Το 1987, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να τηρήσει την 26 Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης εμπορίας ως έκφραση της αποφασιστικότητάς του για την ενίσχυση της δράσης και της συνεργασίας για την επίτευξη του στόχου μιας διεθνούς κοινωνίας χωρίς ναρκωτικά“Illicit drugs destroy innumerable individual lives and undermine our societies. Confronting the illicit trade in drugs and its effects remains a major challenge for the international community.”

H Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών είναι μέρα περισυλλογής και συνειδητοποίησης του κοινωνικού φαινομένου αυτού. To πρόβλημα των εξαρτήσεων παραμένει, γιατί είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται με ψυχοκοινωνικούς παράγοντες και με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των χωρών και προστίθενται διαρκώς καινούρια προβλήματα και συνθήκες που επηρεάζουν το άτομο, την οικογένεια, το σχολείο και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο το άτομο αναπτύσσεται και ζει.

Πόσο μάλλον σήμερα που η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να βγει από μία οικονομική και κοινωνική κρίση που είχε δεκαετή διάρκεια, και την εμφάνιση της πανδημίας του Κορωνοϊού που είχε αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Με την εμφάνιση της πανδημίας και κατά την διάρκεια της καραντίνας τα στελέχη του Κέντρου προσαρμόστηκαν στις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους, παραμένοντας στη διάθεση των ανθρώπων που είχαν ανάγκη.

Από όλα αυτά γίνεται σαφές ότι η πρόληψη βρίσκεται μπροστά στην καταπολέμηση του φαινομένου. Οι παρεμβάσεις  της αφορούν την ενίσχυση προστατευτικών παραγόντων και την αντιμετώπιση επιβαρυντικών που συνδέονται με την χρήση ουσιών καθώς επίσης και προβλημάτων που συνδέονται με αυτήν. Παραμένουμε λοιπόν στην πρώτη γραμμή αφουγκραζόμενοι πάντα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας της Φλώρινας.

Το Κέντρο  Πρόληψης συνεργάστηκε με  το τμήμα Ασφάλειας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας και εφαρμόστηκε μία σειρά συναντήσεων σε 2 ομάδες, σύνολο 30 ατόμων: στο τμήμα ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας και στην Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής της  Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), του ιδίου τμήματος.

Τα θέματα που επεξεργαστήκαμε ήταν η γνωριμία μεταξύ των δύο φορέων, οι ανάγκες  και η φιλοσοφία τους, ζητήματα για την χρήση ουσιών νόμιμων και παράνομων, το προφίλ του εξαρτημένου, και η  νεανική παραβατικότητα (εκφοβισμός, χρήση ουσιών και άλλη συναφή παραβατικότητα).\

Με τις  παρεμβάσεις του στο σχολείο, στην οικογένεια, σε φορείς και συλλόγους το Κέντρο Πρόληψης προσπαθεί να ενισχύσει εκείνους τους παράγοντες που προστατεύουν τους νέους από τη χρήση και κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών και να περιορίσει όσους παράγοντες θέτουν τους νέους σε κίνδυνο.

Γι΄ αυτό θεωρούμε τόσο σημαντική την πρόληψη. Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων Π.Ε. Φλώρινας λειτουργεί και πραγματοποιεί τις δράσεις του όλα αυτά τα χρόνια, με συνέπεια και επιτυχία επειδή υπάρχει η στήριξη από όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Πραγματικά, και το Διοικητικό Συμβούλιο και το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους γιατί θεωρούν ότι η Πρόληψη είναι υπόθεση όλων.  Ας συνεχίσουμε λοιπόν όλοι οι φορείς  τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα Κέντρα Πρόληψης και την ίδια την φιλοσοφία της Πρόληψης γιατί μόνο μέσα από αυτή, τα μέτρα που υιοθετούνται από τις Αρχές ή τους Δημόσιους φορείς και την επιρροή της συμπεριφοράς και της στάσης του κοινού, μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στην υγεία και την ευημερία του πληθυσμού.

Ο πρόεδρος ΔΣ του Κέντρου
Αντωνιάδης Γεώργιος
Περιφερειακός Σύμβουλος

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.