Πρόταση για δυό βιβλία (του Θανάση Γερμανίδη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ – “Σκοτεινός Βαρδάρης, βαλκανική μυθιστορία έρωτα και απώλειας”

Η συγγραφέας γράφει ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Τέσσερις νέοι τοποθετούνται στο ιστορικό πλαίσιο των αρχών του 20ου αιώνα και στις πόλεις Μελένικο (σημερινό Μέλνικ στη Βουλγαρία), στη Σόφια, στο Βουκουρέστι, στο Παρίσι και κυρίως στη Θεσσαλονίκη των δυό βαλκανικών πολέμων.

Η οθωμανική αυτοκρατορία διαλύεται και οι εθνικές βλέψεις φουντώνουν. Σέρβοι-Βούλγαροι-Έλληνες. Βαλκάνια πολυπολιτισμικά, πολυεθνικά, πολύγλωσσα, πολυθρησκευτικά. Μετακινήσεις πληθυσμών, πρόσφυγες (όπως σήμερα). Δεν λείπουν και οι έρωτες.

Χρήσιμο βιβλίο για να μη σηκώνουμε άστοχα λάβαρα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

(σελ 255: “Τούρκοι, Βούλγαροι, Τσιγγάνοι. Αδειάζουν ολόκληρες περιοχές, εγκαταλείπονται πόλεις, η Στρωμνίτσα και το Μελένικο είναι δυό πόλεις που μου έρχονται πρόχειρα στον νου. Όλος ο ελληνικός πληθυσμός τις εγκατέλειψε μόλις παραχωρήθηκαν στη Βουλγαρία, και οι μουσουλμάνοι το ίδιο. Αυτούς τους τελευταίους τους συνάντησα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Απερίγραπτες εικόνες εξαθλίωσης, αγαπητέ μου. Ωραία άρχισε ο εικοστός αιώνας! Μήπως πρέπει να ντρεπόμαστε λιγάκι;” Αφηγείται στον Αλσατό μεγαλοτραπεζίτη και εξίσταται ένας από τους εμπορικούς πράκτορες της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη…)

Το δεύτερο βιβλίο, καθαρά ιστορικό: “Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος”.

Μαρτυρίες πρωταγωνιστών, άγνωστα έγγραφα και ντοκουμέντα. Ο συγγραφέας γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: “Στην ιστορία του Μακεδονικού ζητήματος υπάρχουν λευκές σελίδες που έμειναν ασυμπλήρωτες για πολλές δεκαετίες εξαιτίας πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων ή παρέμειναν άγραφες λόγω των ανώμαλων καταστάσεων που ταλάνισαν το ελληνικό κράτος από τις αρχές του αιώνα έως τη μεταπολίτευση…

Δεν προτείνω προς ανάγνωση βιβλία, για να κάνω τον έξυπνο, αλλά για να σας πείσω ότι αν τα διαβάσετε έχετε μόνο να κερδίσετε. Αν μάλιστα το βιβλίο είναι καθαρά ιστορικό, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερη γνώμη για το ιστορικό πλαίσιο του βιβλίου.

Θανάσης Γερμανίδης


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 954 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.