Πως θέλουμε να είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας; – ΥπερΗΧΩγράφημα

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Καθώς πλησιάζει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όλο και μεγαλώνει η ουρά των υποψήφιων που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τον νυν. Κάτω από το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είναι, εκ των πραγμάτων, υποψήφιος για μια ακόμα θητεία στο προεδρικό μέγαρο, προστίθενται ονόματα που, μεταξύ μας, προκαλούν έκπληξη.

Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για άεργους της πολιτικής ή ακόμη και για πρόσωπα αμφίβολης εντιμότητας. Είναι απορίας άξιον ποιος από όλους θα προκριθεί. Εμείς μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, αφού τελικά ο Πρωθυπουργός έχει την πρωτοβουλία σ’ αυτό το θέμα.

Πριν αναζητήσουμε όμως τον επικρατέστερο, καλό θα ήταν να συμφωνήσουμε στο εξής: Τι είδους πρόεδρο θέλουμε. Η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν προσφέρεται για να συνεχίσει κάποιος την πολιτική του καριέρα, να ικανοποιήσει την κενοδοξία του, να εκπροσωπήσει συμφέροντα και μηχανισμούς, να δώσει λύσεις σε εσωκομματικά αδιέξοδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο αρχηγός του κράτους, εκφράζει την ενότητα του έθνους και είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος. Συνεπώς, πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σ’ αυτούς τους ρόλους.

Γι’ αυτό ο συνταγματικός νομοθέτης προβλέπει ο υποψήφιος πρόεδρος να έχει αυξημένη πολιτική αποδοχή στην εκλογή του. Και επειδή αυτό προβλέπεται να αλλάξει, αν αλλάξει, κακώς θα αλλάξει!

Όλοι όσοι υπηρέτησαν αυτήν τη θέση, μπορούμε να πούμε ότι, ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση, ανταποκρίθηκαν στον ρόλο. Ο Κωστής Στεφανόπουλος, παραδείγματος χάριν, υπήρξε ένας σκληρός δεξιός πολιτικός, όμως στα προεδρικά του καθήκοντα αποδείχθηκε εξαίρετος πρόεδρος.

Το ίδιο και ο Κάρολος Παπούλιας που, ως γνωστόν, προερχόταν από τον κλειστό κομματικό κύκλο του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, ο Χρήστος Σαρτζετάκης μπορεί να ήταν, ας πούμε, κάπως ιδιαίτερος, αλλά παρ’ όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομομάθειά του.

Και φυσικά δεν μπορεί να γίνει λόγος για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ιδρυτή της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Ειδικά για τον κ. Παυλόπουλο, όταν το 2015 προτάθηκε για τη θέση του ανώτατου άρχοντα, υπήρχε το κριτήριο της κομματικής του ταυτότητας και το γεγονός ότι είχε ασκήσει ρόλο σημαντικό στη ΝΔ.

Αυτό οδήγησε κάποιους στο να μην τον ψηφίσουν, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Πρωθυπουργός. Σήμερα αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν. Ο κ. Παυλόπουλος, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη υπερεπαρκής. Τις όποιες αμφιβολίες τις επικάλυψε η επιτυχία στον ρόλο του.

Με λίγα λόγια, όλοι οι έως τώρα ανώτατοι άρχοντες απέδειξαν με τους χειρισμούς που έκαναν σε δύσκολες στιγμές της θητείας τους ότι καλώς αναδείχθηκαν στο αξίωμα αυτό.

Ο Καραμανλής εγγυήθηκε την πολιτική μετάβαση του 1981, που δεν ήταν τόσο εύκολη όσο νομίζουν πολλοί. Ο Σαρτζετάκης διαχειρίστηκε τη δύσκολη περίοδο 1989-90. Ο Παπούλιας τη ρευστότητα του 2012 με τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Ο Παυλόπουλος το θερμό καλοκαίρι του 2015 οπότε και αναδείχθηκε εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, χωρίς να παραβιάσει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

Στο σημαντικό ερώτημα, λοιπόν, «Τι πρόεδρο θέλουμε για να είναι ο πρόεδρος που μας αξίζει;», την απάντηση τη δίνει αυτή η ιστορική αναδρομή: Ο πρόεδρος που μας αξίζει πρέπει να είναι κάποιος σαν τους προηγούμενους.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, αυτό μάλλον οδηγεί στην επανεκλογή Παυλόπουλου, μιας και ο νυν πρόεδρος διασφαλίζει και την πρώτη και βασική προϋπόθεση: Έχει την ευρεία πολιτική πλειοψηφία. Καμιά άλλη υποψηφιότητα δεν συγκεντρώνει τουλάχιστον 244 ψήφους.

Η χώρα και το πολίτευμα δεν έχουν περιθώριο για πειραματισμούς και μονοκομματικούς προέδρους. Επιπλέον, το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια κάτω από το τραπέζι. Γιατί στο πρόσωπο του Προέδρου μπαίνει κάθε φορά το στοίχημα της ενότητας ή του διχασμού, άρα και της πολιτικής σταθερότητας.

Εφημερίδα ΗΧΩ Φλώρινας - λογότυπο

ΗΧΩ


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.