Πως πληρώνεται η ζήλεια (της Αντιγόνης Λ. Τσάμη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν… ήταν δύο αδέλφια. Ο ένας ήταν πολύ πλούσιος και ο άλλος πολύ φτωχός. Ζούσαν σε διαφορετικά χωριά. Ο φτωχός είχε ένα αγόρι που καθημερινά ανέβαινε στο βουνό με τα λίγα
πρόβατα που είχαν για να τα βοσκήσει.

Μια μέρα ήρθε στο χωριό ο πλούσιος αδελφός να τους επισκεφτεί, να δει τι κάνουν, πώς τα περνάνε. Πάνω του είχε κι ένα κιμέρι λίρες. Κατά το έθιμο, τον κέρασαν γλυκό από τριαντάφυλλα. Στα παλιά χρόνια υπήρχαν πολλές τριανταφυλλιές στους κήπους του κάθε σπιτιού, οπότε όλες οι νοικοκυρές εξοικονομούσαν ζάχαρη κι έκαναν γλυκό από τριαντάφυλλο και από σμέουρα, που αφθονούσαν στο Ρούγκου (έτσι λέγονταν οι τοποθεσίες που είχαν σμέουρα και φράουλες).

Η γυναίκα πρόσεξε το κιμέρι στην τσέπη του γιλέκου του, ενώ κοίταζε την ώρα. Τα παλιά χρόνια τα ωρολόγια τα κρεμούσαν με αλυσίδα στα γιλέκα. Χωρίς να χάσει καιρό κάνει νόημα στον άντρα της να πάει στο άλλο δωμάτιο. Του λέει λοιπόν ψιθυριστά:

-Άντρα, είμαστε φτωχοί…δεν σκοτώνουμε τον αδελφό σου να του πάρουμε τις λίρες , να νιώσουμε κι εμείς λίγη ανακούφιση;
-Σώπα βρε γυναίκα, τι είναι αυτά που λες; Τρελάθηκες; Θα σκοτώσω τον αδελφό μου για λίγες λίρες;

Εκείνη η σατανική και άπληστη γυναίκα δεν ησύχασε. Σκέφτονταν τι τρόπο να βρει για να τον σκοτώσει και σιγομουρμούριζε:

-Μη στενοχωριέσαι, θα βρω κάτι, αλλά τις λίρες θα τις πάρω οπωσδήποτε, κι ας μη το θέλεις εσύ.

Έτσι κάθισε και ζύμωσε μια μπουγάτσα, την έψησε γρήγορα – γρήγορα στο ταψί με τη γάστρα και μέχρι να αποτελειώσουν την κουβέντα τους τα δύο αδέλφια, ήταν έτοιμο ένα πολύ καλοζυμωμένο ψωμί. Μέσα στην ψίχα είχε βάλει δηλητήριο.

Εκείνο το κομμάτι έδωσε στον ταλαίπωρο αδελφό, που δεν ήθελε να το πάρει, λέγοντάς του «πάρτο και φάε στο δρόμο. Είναι ζεστό – ζεστό και πολύ νόστιμο…». -Μα σπίτι μου θα πάω καλή μου, δεν χρειάζεται, απάντησε εκείνος. Μετά από πολλά, αναγκάστηκε να το πάρει και της είπε: -Αν είναι για καλό, καλό να βρει, αν είναι για κακό, κακό να έχεις…

Έφυγε εκείνος κι η γυναίκα ήταν γεμάτη χαρά που θα έπαιρνε τις λίρες από τον αδελφό που σε λίγο θα ήταν νεκρός… Την κατέτρωγε όμως κάποια ανησυχία, αγωνία μέχρι να έρθει η στιγμή που περίμενε.

Εκείνος, καθώς βάδιζε σιγά-σιγά πηγαίνοντας στο χωριό του είδε μπροστά του τον ανιψιό του, γιο του φτωχού αδελφού του, που είχε κατέβει από το βουνό.

-Πού πας παιδί μου; Λέει ο θείος του.
-Γειά σου θείε! Απάντησε. «Πηγαίνω στο χωριό να πάρω λίγο ψωμί γιατί τα σκυλιά έφαγαν αυτό που είχα μαζί μου και μέχρι το βράδυ θα είμαι χωρίς ψωμί εκεί πάνω…».
-Μην κουράζεσαι παιδί μου. Είπε ο θείος του. «Για λίγο ψωμί τώρα, να κάνεις τόσο δρόμο… Έχω στον τορβά μου ζεστό ψωμί που μου έδωσε η μητέρα σου για μένα, αλλά εγώ θα πάω στο σπίτι μου, θα βρω ψωμί… Παρ’το και γύρνα στα ζωντανά σου, μην τυχόν σου χαθεί κανένα…».

Εντελώς ανυποψίαστος ο θείος για το δηλητήριο που είχε βάλει η κακιά εκείνη γυναίκα, έδωσε το ψωμί στον ανιψιό του κι εκείνος, χαρούμενος που θα γλίτωνε τόσο δρόμο, γύρισε στα πρόβατά του. Κρατούσε στα χέρια του το θάνατο που του ετοίμασε η ίδια η μάνα του, ανυποψίαστη κι αυτή για το κακό που του έκανε, πληρώνοντας έτσι την απληστία και την κακία της.

Το παιδί πεινούσε πάρα πολύ. Στο δρόμο έφαγε το ζεστό ψωμί πριν ανέβει στο βουνό. Μόλις το έφαγε όμως, τον έπιασε φοβερός πόνος στην κοιλιά του, στο στομάχι, σε όλο του το σώμα. Σέρνοντας τα πόδια του γύρισε από το δρόμο και μπήκε στο σπίτι του κατακίτρινος, με φοβερούς πόνους. Σωριάστηκε σε μια γωνιά και διηγήθηκε με κόπο τι είχε συμβεί, ότι δηλαδή έφαγε το ζεστό ψωμί που του έδωσε ο θείος του….

Η μητέρα του δαγκώθηκε και πριν συνειδητοποιήσει τι είχε κάνει, βλέπει να σωριάζεται νεκρό το μονάκριβο παιδί τους μέσα σε φρικτούς πόνους. Έτρεξε ο πατέρας από το χαγιάτι μόλις άκουσε φωνές, κλάματα, και τι να δει…;

Τ’ αγαπημένο του παιδί, σωριασμένο στην άκρη νεκρό… Μέσα απ’ τα αναφιλητά του ταρακούνησε τη γυναίκα του. -Είδες τι έκανες αχόρταγη; Τώρα δεν έχουμε ούτε παιδί, ούτε λίρες… Είδες τι έκανες; Είδες; Να τι κάνει η ζήλια, η κακία, η απληστία», μονολογούσε πάνω απ’ το νεκρό γιο του απελπισμένα….

(Από τη Συλλογή μου των 50 παραμυθιών της περιοχής μας)

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *