Πόσο μετράει η ψήφος των πολιτών; – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Τα περισσότερα Συντάγματα στην Ευρώπη περιγράφουν την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας κάπως έτσι: Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται υπέρ αυτού και του έθνους. Είναι μια γενική αρχή, σεβαστή από τους περισσότερους, που προσφέρεται όμως για πολλές ερμηνείες.

Και εξηγούμαι: Όπως αναφέρεται, οι εξουσίες μπορεί να πηγάζουν από τον λαό, αλλά δεν ασκούνται απευθείας από τον λαό αφού, στις αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες, το σύστημα λειτουργεί διά των εκπροσώπων του λαού, δηλαδή εκείνων που ο λαός επιλέγει να τις ασκήσουν για λογαριασμό του.

Οι πολίτες στις αστικές δημοκρατίες εκφράζονται είτε μέσα από τις εκλογές, που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε σε έκτακτες περιπτώσεις μέσα από δημοψηφίσματα. Ωστόσο, τόσο τα αποτελέσματα των εκλογών όσο και αυτά των δημοψηφισμάτων παραβιάζονται με διάφορους τρόπους.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα κανένας δεν κάλεσε τους πολίτες να τοποθετηθούν, είτε με εκλογές, είτε με δημοψήφισμα, πάνω σε θέματα που επηρέασαν καθοριστικά την πορεία του τόπου. Ρωτήθηκε π.χ. ο ελληνικός λαός για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ; Όχι! Έκανε δημοψήφισμα ο Ανδρέας Παπανδρέου για μια ειδική σχέση της χώρας με την ΕΟΚ, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά; Όχι! Ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ; Όχι! Ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός για το πρώτο Μνημόνιο; Όχι! Όταν αργότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε πως σκέφτεται να κάνει δημοψήφισμα, χλευάστηκε και ανετράπη.

Γιατί δεν ρωτούν τους πολίτες; Μα γιατί φοβούνται ότι η κρίση τους μπορεί να είναι λανθασμένη, κατά τα δικά τους πάντα κριτήρια. Αλλά και στην περίπτωση που τους ρωτούν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, αν η ετυμηγορία των πολιτών δεν τους αρέσει, τότε με κάθε τρόπο, φανερό ή κρυφό, επιχειρούν να την υπονομεύσουν.

Στη γειτονική μας Ιταλία αυτό συμβαίνει: Ο Ιταλός πρόεδρος δεν άφησε να κυβερνήσουν τα δύο κόμματα που συγκέντρωσαν την πλειοψηφία γιατί είχαν… αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό. Οι πολίτες, λέει, παρασύρθηκαν από τη δημαγωγία των «Πέντε Αστέρων» και από τον έρποντα φασισμό της Λέγκας του Βορρά, οπότε δεν είχε άλλη λύση.

Προσέξτε! Ο μη αιρετός Ματαρέλα εμποδίζει να σχηματίσουν κυβέρνηση δύο κόμματα που απέσπασαν το 60% των ψήφων και αποθεώνεται. Ορθά έπραξε ο Ιταλός πρόεδρος, υποστηρίζουν πολλοί. Δεν είχε άλλη λύση. Μάλιστα, τις κινήσεις του Ματαρέλα χαιρέτισαν κορυφαίοι πολιτικοί της Ε.Ε..

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν υπέβαλε τα σέβη του στον Ματαρέλα, «ο οποίος έχει μια ουσιαστική αποστολή, αυτή της θεσμικής και δημοκρατικής σταθερότητας της χώρας, την οποία επιτελεί με πολύ θάρρος και μεγάλο πνεύμα υπευθυνότητας». Η αντιπρόεδρος της Ε.Ε., Ιταλίδα Φρεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της «στην ικανότητα των ιταλικών θεσμών και του Ιταλού προέδρου να εγγυηθεί τα συμφέροντα του ιταλικού λαού, τα οποία συμπίπτουν με αυτά της Ε.Ε».

Τι είδους δημοκρατία έχουμε όταν εκείνοι που έχουν καθήκον, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να την προστατεύουν και να την υπηρετούν, ακυρώνουν στην πράξη το εκλογικό αποτέλεσμα; Η απόφαση των πολιτών σε αυτού του τύπου τις δημοκρατίες δεν μετράει; Δεν είναι δεσμευτική; Έχουν σκεφτεί όσοι υποδύονται τους θεματοφύλακες της δημοκρατίας ότι οι ενέργειές τους είναι πιθανόν να φέρουν στις νέες κάλπες τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα (οργή αντί για φόβο);

Μήπως, λέω μήπως, θα ήταν προτιμότερο να βρουν τις αιτίες που σπρώχνουν τους πολίτες παντού στην Ευρώπη στα κόμματα του ευρωσκεπτικισμού, της Άκρας Δεξιάς και στην αποχή, και να επινοήσουν τα μέσα που θα αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα πριν να είναι πολύ αργά;

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.