Πόσο σημαντική είναι η εργασία για τον άνθρωπο; (της Μαρίας Σκαμπαρδώνη)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Η συνεισφορά της εργασίας στην αυταξία του ατόμου τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Η τόσο μεγάλη και ψυχοφθόρα οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ανέβασε την εργασία ως μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας ενός ατόμου, απαραίτητη για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά του. Οι άνθρωποι μεγαλώνουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής που επιβάλλει αυτή τη σειρά: σχολείο, σπουδές, εργασία, δημιουργία οικογένειας, θάνατος.

Ο Αβραάμ Μάσλοου, μεγάλος ψυχαναλυτής, όρισε στην Πυραμίδα των Αναγκών τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου. Στις πρώτες τοποθέτησε τις ανάγκες εκείνες που αφορούν το βιοποριστικό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου, πιο συγκεκριμένα την καθημερινή του τροφή, τη στέγη και την προστασία της ζωής του.

Και είναι γεγονός πως η κάλυψη των βασικών αναγκών που εξυπηρετούν τη ζωή είναι απαραίτητο βήμα για την ευόδωση και των υπόλοιπων πτυχών της πολυσχιδούς οντότητας που λέγεται άνθρωπος.

Αν ρωτήσουμε πολλούς ανθρώπους την απλή ερώτηση ‘’γιατί εργάζονται’’, θα σου απαντήσουν το εξής: πως εργάζονται για βιοποριστικούς λόγους και την κάλυψη των βασικών αναγκών, όπως και για την κατάκτηση του αισθήματος της αυταξίας και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Είναι γεγονός πως η εργασία συντελεί στην αυτοεκτίμηση, δυναμώνει την αυτοεκτίμηση του ανθρώπου και τον ωθεί να αισθάνεται χρήσιμος και σημαντικός. Αυτό εξηγεί και το γεγονός πως πολλοί συνταξιούχοι επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται; διότι αισθάνονται ένα εσωτερικό κενό, βιώνουν μία προσωπική αδράνεια και επιθυμούν να δημιουργήσουν και να μεταμορφώσουν το κομμάτι της προσωπικότητάς τους το οποίο διψά για δημιουργία.

Μπορούμε να συμπεράνουμε λοιπόν από τα παραπάνω, πως η εργασία θεωρείται όντως μία σημαντική δραστηριότητα για τον κάθε άνθρωπο.

Μήπως όμως, στην εποχή μας, πήγαμε στο άλλο άκρο; Μήπως ζούμε για να δουλεύουμε και δε δουλεύουμε για να ζούμε; Μήπως εργαζόμαστε για να καλύψουμε πλαστές ανάγκες που μας έχουν δημιουργήσει και οι οποίες δεν είναι τελικά απαραίτητες για τη ζωή μας;

Ζούμε για να καταναλώνουμε, χαθήκαμε από τους άλλους ανθρώπους στην προσπάθειά μας να εκπληρώσουμε το κοινωνικό πρότυπο της εργασίας-κατανάλωσης μέσα σε μία υλιστική κοινωνία η οποία μας βομβαρδίζει καθημερινά με ανάγκες και υλικά αγαθά. Άνθρωποι σε οικογένειες απομακρύνθηκαν ο ένας από τον άλλον επειδή δεν υπάρχει πλέον χρόνος για ανθρώπινη αλληλεπίδραση και επικοινωνία; υπάρχει μόνο εργασία και κούραση, σωματική και πνευματική.

Είναι ένα συχνό λάθος των περισσότερων ανθρώπων να υπερτιμούν την εργασία και να αφοσιώνονται τόσο πολύ σε αυτή, ώστε να εγκαταλείπουν εντελώς όλες τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής τους.

Η υλιστική κοινωνία που ζούμε, δυστυχώς, έχει αναγάγει την απόκτηση χρημάτων ως πρωταρχική και απόλυτη ανάγκη του ανθρώπου. Αυτό δημιούργησε σε πολλούς ανθρώπους την πεποίθηση πως αν αποκτήσουν χρήματα, δε χρειάζονται να εμβαθύνουν σε άλλες ανάγκες τους με αποτέλεσμα να τις παραμελήσουν. Επικρατεί η πεποίθηση πως η εργασία είναι εκείνη που αναγεννά τον άνθρωπο, του καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση και τον κοινωνικοποιεί.

Και η άλλη πλευρά της άποψης αυτής είναι πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι παρά τη μεγάλη κοινωνική τους θέση και τη σπουδαία εργασία τους, αισθάνονται μοναξιά και βιώνουν εσωτερικά κενά τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν. Διότι ο άνθρωπος έχει και άλλες ανάγκες και η εργασία δεν εξασφαλίζει πάντοτε την αγάπη, την αγκαλιά, τη φιλία, τη στοργή. Και τα χρήματα δεν μπορούν, δυστυχώς, να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Στην Ψυχιατρική χρησιμοποιείται η φράση ‘’work-alcoholic’’, η οποία περιγράφει την προσκόλληση στην εργασία η οποία μπορεί να αποβεί και αρνητική για την υγεία του ανθρώπου.

Ο Έριχ Φρομ θεωρούσε πως πολλοί άνθρωποι αποζητούν την ευτυχία και καταλήγουν σε διάφορα στάδια, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται η εργασία, η μόδα και η προσκόλληση στο κοινωνικό σύνολο. Ο Έριχ Φρομ συνεχίζει θεωρώντας πως μόνο όταν ο άνθρωπος αισθανθεί και βιώσει την Αγάπη θα αισθανθεί ουσιαστική ευτυχία.

 Η εργασία είναι πράγματι μία σημαντική πτυχή της ζωής ενός ανθρώπου, αλλά όχι η μοναδική. Κράτησε τη δουλειά σου στις ώρες που την ασκείς και μην παραλείψεις παράλληλα να εμβαθύνεις και στις άλλες ανάγκες σου. Γιατί η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.