Πόσο σωστή είναι η δημοκρατία μας;

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Γράφει ο Θανάσης Γερμανίδης

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η Δημοκρατία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Κοινοβουλευτική εξουσία, Εκτελεστική και Δικαστική εξουσία. Για να λειτουργεί σωστά το ελληνικό Κράτος θα πρέπει και οι τρεις εξουσίες να συνεργάζονται με μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του ελληνικού Λαού.

Αυτό μπορεί να είναι ευχή αλλά με ευχές δεν λύνονται τα προβλήματα. Πάντα αυτό που μετράει είναι η πράξη και μέσω αυτής το αποτέλεσμα. Η μεγάλη αδυναμία του Κοινοβουλίου είναι ότι πολύ σπάνια υπάρχει συνεννόηση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Δεν λέγω ότι μπορούν να συμφωνήσουν σε όλα.

Μπορούν να βρουν σημεία σύγκλησης. Αυτή η κατάσταση δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Σε πολλές χώρες, όχι και τόσο δημοκρατικές, οι καρέκλες έγιναν ιπτάμενες.

Αν με ρωτήσετε ποιά εξουσία θεωρώ πιό σημαντική θα απαντούσα η Δικαστική. Διότι αυτή απονέμει δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα περιπτώσεων παρανομιών. Και σε αυτην την περίπτωση πρέπει οι δικαστές να κρίνουν αμερόληπτα, να είναι έξω από κόμματα και μακριά από πολιτικά και θρησκευτικά πρόσωπα.

Η ανώτατη δικαστική βαθμίδα μπορεί να ακυρώσει Νόμο κρίνοντας τον αντισυνταγματικό. Νόμοι που μπορούν να ακυρωθούν είναι αυτοί που ψηφίζει η Κυβέρνηση. Κατά νόμου μπορεί να προσφύγει ακόμα και ένας πολίτης μόνος του. Βέβαια προσφεύγουν κυρίως συλλογικότητες που διαφωνούν με νόμους αλλά και με πράξεις της κρατικής διοίκησης. Επειδή αυτές τις μέρες ζούμε πάρτυ με τις υποκλοπές και τις διασυνδέσεις, όσα από αυτά έγιναν δεν συνάδουν καθόλου με τη δημοκρατία.

Αλλά και η συμπεριφορά ορισμένων πολιτών είναι αντιδημοκρατική (και ας είναι μικρές συμπεριφορές)… Οδηγοί δεν σέβονται τους πεζούς στις έγχρωμες διαβάσεις, κορνάρουν εκεί που δεν πρέπει, καπνίζουν στην ταβέρνα και δίπλα τους είναι ένα ζευγάρι με δυο μικρά παιδιά. Πόσο δημοκρατικό είναι να φτύνει κάποιος κινούμενος στο πεζοδρόμιο. Υπάρχουν και άλλα.

Ο Γέρων Παΐσιος έχει πει: “Θα μοιάζει με δημοκρατία αλλά δεν θα είναι”. “Η ελευθερία των οπαδών μιας κυβέρνησης δεν είναι αυτοδημοκρατία. Δημοκρατία είναι το δικαίωμα των αντιφρονούντων να σκέφτονται διαφορετικά”…

Γ.Θ.

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *