Πότε θα γίνουν εκλογές; – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο παλιός) είχε πει κάποτε: «Στην πολιτική τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Αλλά καμιά φορά είναι!» Σήμερα, τα πράγματα ως προς τις πολιτικές εξελίξεις φαίνονται να είναι μπερδεμένα. Είναι όμως; Κατά την άποψή μου, όχι, δεν είναι. Μάλιστα, θα έλεγα πως είναι ολοκάθαρα, αρκεί να τα κοιτάζει κανείς αντικειμενικά και όχι με τον υποκειμενισμό του πώς θα ήθελε να εξελιχθούν.

Για να λέμε αλήθειες τώρα, οι περισσότεροι πιστεύουν πως οι πολιτικές εξελίξεις εξαρτώνται από την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θεωρούν πως θα γίνουν εκλογές πρόωρα εξαιτίας αυτής της συμφωνίας. Κατά τη άποψή μου πάντα, «όχι», δεν θα γίνουν πρόωρα. Εκτός αν το θέλουν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ. Και αυτήν τη στιγμή δεν το θέλουν.

Περνάει ή όχι η Συμφωνία από την ελληνική Βουλή; Περνάει. Με άνεση μάλιστα. Και το Ποτάμι να μην την υπερψηφίσει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πάλι θα περάσει. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως η κύρωση μιας διεθνούς σύμβασης δεν χρειάζεται καν την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Περνάει και με απλή πλειοψηφία και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες.

Το να πετύχει η κυβέρνηση την απόλυτη πλειοψηφία των 151, ναι, είναι ζήτημα πολιτικό. Αλλά και να μην το πετύχει, δεν πέφτει. Για να πέσει, πρέπει να γίνει και κάτι άλλο. Είτε ο Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να μην πάρει 151 ψήφους, είτε ο Μητσοτάκης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να πάρει 151 ψήφους. Και τα δύο είναι από πολύ δύσκολα έως απίθανα.

Για να πέσει η κυβέρνηση, πρέπει ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ του να την καταψηφίσουν, και να συμπλεύσουν με τη ΝΔ. Αυτό κι αν δεν μπορεί να συμβεί. Ούτε μια στο ένα εκατομμύριο. Από την άλλη, στο Ποτάμι (και όταν λέω Ποτάμι εξαιρώ τους Αμυράδες και τους Ψαριανούς που ξερογλύφονται στο κατώφλι της ΝΔ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τους πάρουν κιόλας), δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία μόνο σε μία περίπτωση. Αν ο Θεοδωράκης και οι δικοί του κοροϊδεύουν τον κόσμο που τους έχει απομείνει και κάποια στιγμή ανακοινώσουν ότι αυτοδιαλύονται και δεν θα κατεβούν αυτόνομα στις εκλογές.

Άλλωστε, αυτός είναι και ο όρος που έθεσε στο Ποτάμι ο Μητσοτάκης για να συνεργαστούν προεκλογικά. Όμως, ο Θεοδωράκης γνωρίζει ότι θα εξευτελιστεί πολιτικά αν πάει να εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ και δεν θα κάνει κάτι τέτοιο. Και, επειδή πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι, το έχει πει σε όλους τους τόνους.

Παρ’ όλα αυτά, για όσους αναρωτιούνται αν υπάρχει περίπτωση, αν δεν ψηφιστεί η Συμφωνία από την παρούσα Βουλή, να γίνουν υπερπρόωρες εκλογές, όπως ακούγεται, εκεί κατά τον Μάρτιο, θα έλεγα ότι υπάρχει, αλλά μόνον αν το επιλέξει ο Τσίπρας. Αν το κάνει, θα το κάνει επειδή (θα) θέλει να αφήσει το παλούκι της Συμφωνίας των Πρεσπών για την επόμενη κυβέρνηση και, πρωτίστως, επειδή θα υπολογίζει ότι η επίσπευση των εκλογών συμφέρει την κυβέρνησή του.

Και τα δύο όμως συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες. Πρώτον, διότι ο Τσίπρας έχει επενδύσει στη Συμφωνία. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι από τότε που υπεγράφη, ο ΣΥΡΙΖΑ όλο και ανεβάζει τα ποσοστά του, επομένως μια ακύρωσή της δεν θα του αποφέρει κέρδη, το αντίθετο. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ο Τσίπρας ήθελε να επισπεύσει τις εκλογές, μάλλον θα επέλεγε να το κάνει τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.

Εν τέλει, και πάντα κατά την άποψή μου, οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται ούτε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε από το Ποτάμι, ούτε από τον Καμμένο. Αυτά δεν είναι ικανά να οδηγήσουν σε άμεσες εκλογές, αν δεν το θέλει ο Τσίπρας. Όλα τα άλλα κινούνται στη σφαίρα των επιθυμιών. «Η επιθυμία» όμως, «δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που φαντάζεσαι». Και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά ο γνωστός συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο…

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *