Π. Πέρκα: «Έχουμε χάσει πολλά ως ΠΕ Φλώρινας με κοντόφθαλμες προσεγγίσεις» (ηχητικό)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Ραδιοφωνική συνέντευξη της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα στον Περιφερειακό Σταθμό της ΕΡΤ Φλώρινας

Την Τετάρτη 03/11/21, η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, μίλησε στο περιφερειακό ραδιόφωνο της ΕΡΤ Φλώρινας.

Για την ακρίβεια, τις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα και τις λαϊκές αγορές:

 • Όταν ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων, ανεβαίνουν όλα τα προϊόντα. Η ακρίβεια είναι ήδη ορατή. Ψηφίστηκε από τη ΝΔ το Σ/Ν για τις λαϊκές αγορές. Είχαμε ένα εργαλείο για να ψωνίζουμε ποιοτικά προϊόντα σε καλές τιμές και πλέον κι αυτό διακυβεύεται. Έχουν κηρύξει πόλεμο στην κοινωνία.
 •  Έχω κάνει πλείστες παρεμβάσεις για τα ενεργειακά και τα ζητήματα θέρμανσης και των καυσίμων, δυστυχώς όμως δεν παίρνω απαντήσεις -ούτε βλέπω να ενεργεί η κυβέρνηση.

Για τα ζητήματα της περιοχής της ΠΕ Φλώρινας, τις σιδηροδρομικές συνδέσεις, τον κάθετο άξονα, το Πανεπιστήμιο:

 • Πρέπει να συνεννοηθούμε στην περιοχή μας. Να έχουμε όραμα, γιατί έχουμε μείνει πολύ πίσω και έχουμε χάσει πάρα πολλές ευκαιρίες ως ΠΕ Φλώρινας. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί αυτό με τόσο κοντόφθαλμες προσεγγίσεις.
 • Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η σιδηροδρομική σύνδεση της Φλώρινας και να λένε «μια κωμόπολη το Πόγραδετς…», όταν πρόκειται για διευρωπαϊκά δίκτυα που σου δίνουν έξοδο για Ευρώπη. Επισκέφθηκα τη ΒΙΠΕ Φλώρινας και διαπίστωσα πως οι εμπορευματικές μεταφορές είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα για τις επιχειρήσεις. Ο σιδηρόδρομος πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Είναι ένα έργο δρομολογημένο και έχει περάσει από το Interreg με μελέτη σκοπιμότητας. Να αφήσουν αυτά τα κόλπα οι ‘παράγοντες’ από γειτονικούς νομούς που θέλουν να αλλάξουν τη χάραξη και στο τέλος να μη γίνει τίποτα.
 • Ζητώ από τον κ. Αντωνιάδη, τον Δήμαρχο και όλους τους φορείς της πόλης να ενωθούν σε αυτόν τον στόχο. Και όχι μόνο σε αυτό. Σε όλα όσα αφορούν στην περιοχή μας. Θέλει συσπείρωση και να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο για τη Φλώρινα.
 • Φοβάμαι ότι θα χάσουμε άλλη μια ευκαιρία εν όψει απολιγνιτοποίησης. Δεν μπορώ να ακούω ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις. Ποια κυβέρνηση άφησε την περιοχή έξω από τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό;
 • Πάμε τώρα να πιέσουμε τον Περιφερειάρχη που προέκρινε το έργο της Κλεισούρας, αντί για τον Κάθετο Άξονα της Φλώρινας. Κάνω συνεχώς εκκλήσεις, έχω κάνει επιστολές για το ζήτημα, αλλά και για την απολιγνιτοποίηση προς όλους τους φορείς. Χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί σε ένα κοινό σχέδιο.
 • Δεν μας αξίζει να μεμψιμοιρούμε και πρέπει να βγούμε μπροστά. Καλώ όλο τον κόσμο να πάμε στην Περιφερειακή Αρχή, αλλά να βγούνε και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι εκλεγμένοι με τον κ. Κασαπίδη και να τον ‘στριμώξουν’.
 • Οι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν από πλευράς μου έγιναν σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν να τα βλέπουμε και να λέμε «τι να κάνουμε, έτσι είναι». Όχι, δεν είναι έτσι. Πρέπει ό,τι έχασε η Φλώρινα να κερδηθεί.
 • Χάθηκαν Τμήματα από τη Φλώρινα λόγω Κεραμέως (2o στη Γεωπονίας, 2o στην Καλών Τεχνών), έχουμε ένα Τμήμα διαμάντι (Ψυχολογίας) που ζωντανεύει την πόλη μας και ακούω φήμες και κουτσομπολιά για το πού θα στεγαστεί…να πάει παραδίπλα. Όχι! Καλώ τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη να βρουν οικόπεδο και να παραχωρηθεί ώστε να γίνουν κτίρια και να κάνουν ό,τι μπορούν για να λυθεί το στεγαστικό ζήτημα όλων των Τμημάτων της Φλώρινας.
 • Θέλει δουλειά και συνεννόηση. Είμαστε εκλεγμένοι και ο κόσμος μας ψήφισε για να δουλέψουμε και όχι μόνο για να κόβουμε βόλτες. Μας ψήφισε, γιατί κάτι πρέπει να αφήσουμε. Βλέπω συνεχώς προβλήματα και μόνο να χάνουμε. Θέλει μια συλλογική αντίδραση.

Για την απολιγνιτοποίηση, την έλευση φυσικού αερίου, την τηλεθέρμανση και την πράσινη μετάβαση:

 • Η απολιγνιτοποίηση εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, έχουν περάσει 2,5 χρόνια και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να στηριχτεί η κοινωνία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες.
 • Εξήγγειλε πράγματα που δεν τα ήξεραν ούτε οι Υπουργοί της κυβέρνησης. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης επανεξαγγέλλει στη Γλασκόβη την πράσινη μετάβαση, ενώ αυτό που κάνει στην πραγματικότητα, είναι να σταματά τον λιγνίτη για να βάλει το φυσικό αέριο. Αυτό έχει καταγγελθεί στην Ευρώπη και μας κατατάσσει στις χώρες που δεν κάνουν απανθρακοποίηση, γιατί βάζουν φυσικό αέριο, το οποίο δεν χρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.
 • Τα νέα σχέδια της Ευρώπης αποκλείουν τα έργα φυσικού αερίου. Εμείς εδώ τι κάνουμε; Κόψαμε την τηλεθέρμανση για να βάλουμε φυσικό αέριο. Ο Δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση κλπ. Κάτι πήγε να κερδίσει γιατί κατάλαβε ότι αυτό όλο ήταν ένα λάθος. Μακάρι να γίνει, πότε, πώς και για πόσο όμως δεν ξέρουμε.
 • Η κλιματική κρίση είναι γεγονός. Δεν μπορούμε να την αμφισβητούμε καθώς τη βιώνουμε. Βεβαίως πρέπει να παρθούν μέτρα, να απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη και όλα τα ορυκτά καύσιμα. Το μέτρα για την πράσινη μετάβαση στοιχίζουν πάρα πολύ για τις τοπικές κοινωνίες. Για να γίνει μια μετάβαση δίκαιη, η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει την κοινωνία, να επιδοτεί την εργασία, να καταπολεμά την ανεργία. Πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα με ένα πολύ σοβαρό σχέδιο. 

Για τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας:

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% σε 6%. Το 2019 έκαναν αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αυτή η μείωση δεν φάνηκε. Έπειτα άρχισαν τα χρηματιστηριακά ‘παιχνίδια’, όπου η ΔΕΗ απώλεσε πλήρως τον κοινωνικό της χαρακτήρα, αφού κερδοσκόπησε στις πλάτες των καταναλωτών. Πλέον έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, επειδή δεν υπάρχει εποπτικός ρόλος της ΡΑΕ να επιβλέπει τις τιμές. Αυτό έχει αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη.
 • Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πάνε και ιδιωτικοποιούν και ξεπουλάνε τα εργαλεία που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση. Η ΔΕΗ θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές και να συμπαρασύρει την αγορά. Με την ΑΜΚ η ΔΕΗ χάνει τον δημόσιο χαρακτήρα της. Με ποιο εργαλείο θα κάνει αυτή την πολιτική; Το ίδιο έγινε και με τον ΔΕΔΔΗΕ. Εμείς τα αναδεικνύουμε και είμαστε απέναντι. 
 • Φοβάμαι ότι αυτό μπορεί να μας οδηγήσει ξανά σε ανθρωπιστική κρίση. Ο Α. Τσίπρας κατέθεσε Αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή, ελπίζουμε να συζητηθεί σύντομα, για το πώς ένα κράτος σύγχρονο και ευρωπαϊκό πρέπει να στηρίξει τους πολίτες.
 • Επειδή βλέπαμε μπροστά μας την απολιγνιτοποίηση, είχαμε φροντίσει στο Αμύνταιο και κάναμε μονάδα Βιομάζας. Όπως και κάναμε το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Είχαμε φροντίσει το 6% από την αγορά ρύπων να πηγαίνει στις λιγνιτικές περιοχές και τώρα με κυβέρνηση ΝΔ έγινε 1%. Τώρα μας λέει ο κ. Σκρέκας για 45 εκ., όμως αυτά αντιστοιχούν σε ποσοστό 4%, υπολείπεται δηλαδή του 6% το οποίο ούτως η άλλως έπρεπε να αυξηθεί.

Για την εξέλιξη της πανδημίας:

 • Δυστυχώς και με τον ιό δεν πάμε καλά. Θα καλέσω για μια ακόμα φορά τους συμπολίτες μας να πάνε να εμβολιαστούν. Είναι θέμα ζωής και υγείας. Χθες χάσαμε 38 χρονών έγκυο γυναίκα. Εγώ λέω ότι αυτή την κοπέλα κάποιος την «σκότωσε» γιατί της είπε ότι το εμβόλιο θα την βλάψει. 

Ακούστε εδώ το ηχητικό:


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.