Π. Πέρκα: Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, αφού η διεθνής πρακτική δείχνει ότι αποτελεί επένδυση και σημείο ανάπτυξης για τον τόπο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Την Τετάρτη 08/07/2020, η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Π. Πέρκα, έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Περιφερειακό Σταθμό της ΕΡΤ Φλώρινας.  

Η κ. Πέρκα τοποθετήθηκε αρχικά για τα ενεργειακά ζητήματα και την δίχως σχέδιο και βίαιη απολιγνιτοποίηση της περιοχής, ως εξής:

 • Δυστυχώς για την Φλώρινα επιλέχθηκε να κοπεί το έργο της τηλεθέρμανσης και έτσι να χαθεί ένα ήδη επενδυμένο κεφάλαιο και η προμήθεια των υλικών. Είναι απαράδεκτο την ώρα που όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις με ΑΠΕ και άλλα θερμικά φορτία και μεις εδώ να μην έχουμε τηλεθέρμανση. Εγώ θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την τηλεθέρμανση και δεν θα τα παρατήσω. 
 • Προβλέπω ότι το 2023-2025 δεν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο του Φ.Α. και ακόμα, την δεκαετία του 2030 θα συζητάμε πως θα αντικαταστήσουμε το Φ.Α. διότι είναι ορυκτό καύσιμο και ο χρόνος χρήσης του περιορίζεται μέχρι το 2050. Αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, γιατί αυτές οι επιλογές θα οδηγήσουν την περιοχή μας σε ένα ακόμα τραγικό λάθος.
 • Η περιοχή στήριξε το μεγαλύτερο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα της χώρας. Δεν μπορεί σε αυτή τη μετάβαση να μην της αποδοθεί αυτό που της αξίζει. Λυπάμαι πολύ για τις μεθοδεύσεις και τις ενέργειες αυτής της κυβέρνησης, η οποία δεν καταλαβαίνει σε τι φτώχεια και ανεργία οδηγεί την περιοχή, αφού δεν μας έχει παρουσιάσει ακόμα ένα Master Plan γι αυτό που πάει να κάνει.
 • Θα πρέπει να έχουμε έναν οδικό χάρτη για το που πάμε, να ξέρουμε πως μπορούμε να συνεισφέρουμε ως φορείς και να καταθέσουμε τις απόψεις μας για να γίνει κάτι καλό για την περιοχή μας. Εξαγγέλθηκε μια απολιγνιτοποίηση και από κει και πέρα τίποτα.
 • Τις επόμενες μέρες θα ζητήσω ραντεβού από τον κ. Μουσουρούλη για να ενημερωθώ και για να δω πως μπορώ να βοηθήσω. Δεν μας ικανοποιούν οι εκθέσεις ιδεών και αυτά τα επικοινωνιακά που ακούμε.
 • Πέρασε ένας χρόνος δίχως να γίνει τίποτα. Το 2023 είναι πολύ κοντά και μόλις τώρα άρχισαν να αξιοποιούν τα διαθέσιμα χρήματα που αφήσαμε στο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
 • Η εξυπηρέτηση συμφερόντων του Φ.Α. έχει κοντά ποδάρια. Δεν μπορείς να ‘κάψεις’ μια ολόκληρη περιοχή επειδή θέλεις να εξυπηρετήσεις τους εμπόρους του Φ.Α.   

Έπειτα, η κ. Πέρκα παρατήρησε σχετικά με την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων:

 • Επί τη ευκαιρία του ενός χρόνου κυβέρνησης ΝΔ προχώρησα σε μία αξιολόγηση της δράσης της κυβέρνησης για τις σιδηροδρομικές συνδέσεις. Δυστυχώς δεν προχώρησαν τίποτα.
 • Όσον αφορά στην σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινα – Σκόπια αναμένουμε ακόμα τον Σταθμό του Ν. Καύκασου. Απορώ γιατί το καθυστερούν και δεν προχωρά. Περιμένω απαντήσεις από το Υπουργείο και θα επιδιώξω ραντεβού για να ενημερώσω τους πολίτες.
 • Σε σχέση με το μακροπρόθεσμο έργο Θεσσαλονίκη – Φλώρινα – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς αναμένουμε τη μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας αλλά δυστυχώς δεν το έχουν προχωρήσει καθώς από την ώρα που ανέλαβαν δεν έκαναν καμία συνάντηση για το θέμα.
 • Είναι θλιβερό διότι παρατηρούμε πως είχαμε έναν χαμένο χρόνο για την ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο σχεδιασμός για την αλλαγή του οικονομικού προφίλ μιας περιοχής. Οι μεταφορές είναι πολύ σοβαρό κομμάτι αφού είμαστε περιοχή που συνορεύει με ακόμα δύο κράτη.

Ακόμη, σχολίασε για τα ζητήματα της πανδημίας στην γειτονική Βόρεια Μακεδονία και την διασπορά του κορονοϊού:

 • Απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μας να θυμηθούν ότι θυσιαστήκαμε και μείναμε τόσο καιρό στο σπίτι, καταστράφηκε η οικονομία μας για να αποφύγουμε έναν ιό ο οποίος είναι ακόμα εκεί. Δεν έχει τελειώσει.
 • Είναι κρίμα ένας νομός που απέφυγε να έχει κρούσματα και τώρα από αβλεψία κάποιων λίγων να κινδυνέψει.
 • Δυστυχώς δεν έχει γίνει καλή διαχείριση στο θέμα του τουρισμού και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Επίσης, για την κεντρική πολιτική σκηνή, τα σενάρια πρόωρων εκλογών, σχολίασε:

 • Οι πρόωρες εκλογές είναι θέμα πρωθυπουργού άλλα δεν είναι συνετό να κάνεις εκλογές όταν μπροστά σου έχεις μία πανδημία. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και δεν είναι αυτό που μας απασχολεί.
 • Το γενικότερο μήνυμα όμως είναι τα θέματα κακοδιαχείρισης που προκύπτουν καθημερινά. Προσφάτως δόθηκε επιτέλους στην δημοσιότητα η περίφημη Λίστα Πέτσα, η οποία άργησε διότι πιθανόν να «μαγειρεύτηκε». Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα με ανύπαρκτα site και υπέρογκα ποσά σε επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και ακόμα σε ραδιόφωνα που έχουν κλείσει τα προηγούμενα χρόνια.
 • Όλο αυτό μας οδηγεί να συμπεραίνουμε ότι υπάρχει έλλειμα δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έλλειψη σάτιρας απέναντι στην κυβέρνηση και η κριτική που μπορεί να ασκήσει η δημοσιογραφία.
 • Παρατηρήσαμε λοιπόν πως όλο το διάστημα της πανδημίας, έφυγε πολύ δημόσιο χρήμα προς ημέτερους και φίλους. Αυτά τα πράγματα τα έχει ζήσει ο τόπος μας και τα έχει πληρώσει ακριβά με την οικονομική κρίση. Τώρα ξαναγυρίζουμε δυστυχώς στην ίδια κατάσταση.
 • Σήμερα συζητείται στην Βουλή το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις συναθροίσεις και τις πορείες. Δεν μπορεί ο Έλληνας πολίτης να θεωρείται εν δυνάμει εγκληματίας όταν συμμετέχει σε μία διαδήλωση.
 • Έχει χυθεί αίμα για το δημοκρατικό δικαίωμα διακίνησης ιδεών και της συνάθροισης. Αυτή η περιστολή δικαιώματος γίνεται διότι η κυβέρνηση γνωρίζει τι πρόκειται να επακολουθήσει λόγω της κακής διαχείρισης της χώρας και της οικονομικής πολιτικής που έχει ασκήσει το τελευταίο διάστημα.
 • Η πανδημία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας. Παραδώσαμε μία οικονομία με ανάπτυξη της τάξης του 2,8% και το τελευταίο τρίμηνο του 2019 την έφτασαν περίπου στο 0% και αμέσως πριν την πανδημία είχαμε ύφεση.
 • Η οικονομία της χώρας δεν πάει καλά για τον ίδιο λόγο που μας οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια στα μνημόνια. Αν δεν προτάξεις ένα παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα παράξει και θα διανείμει σωστά το νέο πλούτο, δεν μπορείς να οδηγήσεις τη χώρα σε ανάκαμψη.
 • Λίγο έως πολύ, οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Είτε βλέπουν τα περίφημα «Σκόιλ Ελικίκου», είτε βλέπουν ότι έχουν παγώσει όλα τα μεγάλα έργα. Κάποιες τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε εγρήγορση, το σύνολο όμως των πολιτών είναι ακόμα μουδιασμένο.

Τέλος, ερωτήθηκε για την «υπόθεση Παππά», όπου σημείωσε:

 • Σε παράνομα αποκτηθέν υλικό γενικώς δεν πρέπει να απαντάμε γιατί το νομιμοποιούμε. Είναι επίσης κακό για τη δημοκρατία το να πέφτει τόσο χαμηλά ο πολιτικός διάλογος.
 • Με τι ακριβώς κατηγορούν τον Ν. Παππά; Υπονοούν ότι χρηματίστηκε; Ούτε ο ίδιος ο Μυωνή είπε ότι χρηματίστηκε ή ότι εκβίασε. Το αντίθετο μάλιστα. Άρα τι συζητάμε;
 • Αυτό μήπως γίνεται για να μην βγουν στην επιφάνεια οι νόμιμες ηχογραφήσεις της Ε.Υ.Π. για το κύκλωμα με εμπλεκόμενα στελέχη της ΝΔ, διευθυντές γραφείων Υπουργών κ.α. με θέματα παιδεραστίας και παραδικαστικά.
 • Αυτός είναι ο πολιτικός διάλογος σήμερα. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα στον κόσμο για να είναι αυτά στην πολιτική μας ατζέντα σήμερα. Βεβαίως πρέπει να δίνουμε σημασία στα σκάνδαλα, όπως αυτό της Novartis, που σήμερα πληρώνει 310 εκ. δολάρια στις ΗΠΑ για το ζήτημα που προκάλεσε στην Ελλάδα. 
 • Η Novartis χρημάτιζε Έλληνες αξιωματούχους για να παίρνει καλές τιμές και εδώ επιμένουν να λένε ότι ήταν σκευωρία. Αυτοί που πήγαν να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο ελέγχονται και όλα τα άλλα κουκουλώνονται. Δεν είναι υγιή πράγματα αυτά και δεν σημαίνουν καλό μέλλον για μία χώρα. Πρέπει κάποτε να σταματήσουν όλα αυτά και να μιλήσουν με ειλικρίνεια όσοι είναι έντιμοι από κάθε κόμμα και να πάψουμε να τους καλύπτουμε.  

Ακούστε εδώ το ηχητικό:

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Φλώρινας – Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.