“Σαν παραμύθι…” – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μια φορά και έναν καιρό, αγαπημένοι μου, εκεί στο μακρινό 1793, κατέφτασε στην Κίνα μια διπλωματική αποστολή από τη Μεγάλη Βρετανία με επικεφαλής έναν πανέξυπνο και πεπειραμένο πολιτικό: τον Τζορτζ Μακάρτνι. Ο σκοπός της αποστολής ήταν καίριας σημασίας για τη Μεγάλη Βρετανία: Η αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων, με προοπτική την κατάκτηση της αχανούς αγοράς της Κίνας.

Η αποστολή κουβαλούσε μαζί της δεκάδες κιβώτια γεμάτα με πλούσια δώρα που προορίζονταν για τον 4ο αυτοκράτορα της βασιλικής δυναστείας Κιανλόνγκ. Όλα τα δώρα ήταν βιομηχανικά προϊόντα, διαλεγμένα με προσοχή ένα προς ένα, για να αποδείξουν στον αυτοκράτορα ότι η Μεγάλη Βρετανία είχε κάνει τεράστια βήματα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Ανάμεσα στα δώρα ήταν και κάποια υπερσύγχρονα κανόνια που μπορούσαν να ρίξουν εφτά οβίδες το λεπτό. Τα κανόνια αυτά, για εκείνη την εποχή, ήταν ένα υπερόπλο που χρησιμοποιήθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία κατά κόρον για την απόκτηση νέων αποικιών.

Ο αυτοκράτορας Κιανλόνγκ δέχτηκε να δει την αποστολή, άκουσε τον Μακάρτνι με προσοχή, αλλά τελικά αρνήθηκε όχι μόνο όλα τα δώρα του αλλά και την εγκατάσταση μιας πρεσβείας στην Κίνα. «Η ουράνια αυτοκρατορία μας έχει τα πάντα σε αφθονία και δεν υπάρχει τίποτα που να μας λείπει. Δεν έχουμε ανάγκη να εισαγάγουμε τίποτα από αυτούς τους βαρβάρους με αντάλλαγμα τα δικά μας προϊόντα».

Αυτό είπε ο αυτοκράτορας χωρίς να μπορέσει να προβλέψει τι θα γινόταν πενήντα χρόνια αργότερα, με τον πρώτο Πόλεμο του Οπίου. Πράγματι, αγαπημένοι μου, εκείνη την περίοδο η Κίνα δεν είχε ανάγκη από τίποτε και αυτό γιατί είχε ανακαλύψει πολλά πράγματα πριν αυτά ακόμα φτάσουν στη Δύση. Ανάμεσά τους την πυξίδα, την τυπογραφία, το μηχανικό ρολόι, το χαρτί και το χαρτονόμισμα.

Ο Μακάρτνι γύρισε πίσω άπρακτος, αλλά η γηραιά Αλβιών ούτε ξεχνά ποτέ, ούτε συγχωρεί. Ο Κλαούζεβιτς, αγαπημένοι μου, πρώσος θεωρητικός του πολέμου, έγραψε: «Ο πόλεμος είναι ένα είδος διπλωματίας (ή η συνέχιση της πολιτικής) με άλλα μέσα…» Εάν είχε μελετήσει τους Πολέμους του Οπίου που διεξήγαγε η Μεγάλη Βρετανία και η Δύση εναντίον της Κίνας, ίσως να είχε προσθέσει ότι ο καταναγκασμός στη χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι μία εναλλακτική μορφή άσκησης πολιτικής και, σε πολλές περιπτώσεις, πιο αποτελεσματική από τον πόλεμο.

Το όπιο εισήχθη λαθραία από τους Άγγλους στην Κίνα επάνω στην πλάτη μιας καμήλας, έγραψε κάποιος ιστορικός, και κατέληξε να τσακίσει τη ραχοκοκαλιά ενός ολόκληρου έθνους! Η Μεγάλη Βρετανία, λοιπόν, με το πρόσχημα της ελεύθερης αγοράς, συμμαχεί με άλλα εφτά παντοδύναμα κράτη, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ρωσία, Ιαπωνία και ΗΠΑ,και μαζί καταπνίγουν στο αίμα τούς εξεγερμένους Μπόξερς,που ήταν σχεδόν άοπλοι.

Οι νικητές μοιράζονται τη λεία τους και τεμαχίζουν την Κίνα σε κομμάτια, σαν να ήταν πίτσα. Αλλά, μιας και πιάσαμε αυτά, ας θυμηθούμε και τα κατορθώματα του υιού Έλγιν, που γαλουχήθηκε στην κλεψιά από τον μπαμπά του (θυμηθείτε τα μάρμαρα του Παρθενώνα κ.α. που κοσμούν τώρα τα βρετανικά μουσεία). Ο γιος του Έλγιν κατάκλεψε όλους τους θησαυρούς της δυναστείας Μαντσού.

Εκτός από τα χρυσάφια, τα διαμάντια, τις πολύτιμες πέτρες, τα έργα τέχνης, έκλεψε και τα έπιπλα και τα χαλιά. Ξήλωσε ακόμα και πόρτες και παράθυρα. Μετά έβαλε φωτιά στην αυτοκρατορική πόλη, που καιγόταν για μέρες. Όλα αυτά τα έκανε για το χατίρι της αγαπημένης του βασίλισσας Βικτωρίας, που ήταν η μεγαλύτερη έμπορος ναρκωτικών όλων των εποχών!

Αξίζει να σημειώσουμε και τούτο, αγαπημένοι μου, πως η Κίνα νικήθηκε από τα ίδια κανόνια που αρνήθηκε να δεχτεί ως δώρο.Έτσι, λοιπόν, η… βάρβαρη Κίνα εκπολιτίστηκε με οβίδες. Σήμερα η Κίνα είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη. Και σίγουρα δεν έχει ξεχάσει το ένδοξο παρελθόν της. Έχει διεισδύσει βαθιά στην Αφρική, κυριαρχεί στο παγκόσμιο εμπόριο, κάνει κολοσσιαίες επενδύσεις παντού και ετοιμάζεται να κάνει φαραωνικά έργα.

Αλλά δεν πάει πίσω και στους εξοπλισμούς. Και θέλει να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον δυτικό Ειρηνικό. Αλλά εκεί υπάρχει άλλο αφεντικό. Οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους (Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Ταϊβάν) που εδώ και καιρό έχουν υπογράψει στρατιωτικές συμφωνίες και βρίσκονται υπό την προστασία της Αμερικής. Η Ιαπωνία αποκτά ξανά σύγχρονο στρατό και όλοι οι αμερικανικοί στόλοι του Ειρηνικού βρίσκονται γύρω από την Κίνα.

Πώς αντιδρά η Κίνα σε όλα αυτά; Θωρακίζει την άμυνά της χτίζοντας βάσεις σε τεχνητά νησιά που τα διεκδικούν και το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες. Πρόσφατα, οι Φιλιππίνες δικαιώθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά η Κίνα αγνόησε την απόφαση. Αν το δούμε αυτό σε συνδυασμό με την περικύκλωση της Ρωσίας από τους ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους, κάτι σημαίνει. Και η Γαλλία έγινε η δεύτερη, μετά τις ΗΠΑ, εξαγωγική δύναμη στον τομέα των εξοπλισμών.

Υπάρχει κίνδυνος ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου; Υπάρχουν πολλοί αναλυτές που το σκέφτονται και έχουν εκδώσει και σχετικές μελέτες. Στα καθ’ ημάς δεν υπάρχει αντίστοιχος προβληματισμός. Μας έχει φάει η μιζέρια των μνημονίων και η κενότητα του πολιτικού λόγου που στο τέλος θα μας αποβλακώσει όλους. Ακόμα και αυτούς που έπαψαν πια να παρακολουθούν τα πολιτικά. Η βλακεία ως γνωστόν είναι μεταδοτική αρρώστια.

Εντούτοις, ένα είναι σίγουρο. Πως η ειρήνη δεν ήρθε ποτέ στη Γη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Απλά ο πόλεμος μεταφέρθηκε στην περιφέρεια. Τι νοιάζει έναν Σύρο ή έναν Αφγανό αν ο δικός του πόλεμος είναι παγκόσμιος ή τοπικός; Σκοτώνεται εξίσου καλά και στον έναν, και στον άλλον… Και εδώ είναι που μας τελείωσε η Αριστερά…

Κάποτε, αγαπημένοι μου, υπήρχαν μαζικά και στιβαρά κινήματα ειρήνης που έπαιζαν έναν ρόλο και διαμόρφωναν μια κοινή γνώμη και στελεχώνονταν κυρίως από αριστερούς ακτιβιστές. Σήμερα, η Αριστερά, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει αφομοιωθεί από το σύστημα και το έχει ανανεώσει. Λες και πια δεν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις και η κακιά φράση «πάλη των τάξεων» δεν πρέπει να λέγεται.

Αυτό πια έχει γίνει ιδεολογικό γνώρισμα μικρών αριστερών ομάδων που έχουν μικρή ή ελάχιστη επίδραση στην κοινωνία. Οπότε… να ‘χαμε να λέγαμε… σαν παραμύθι…

Με αγάπη εύα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 956 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.