«Σας νιώθω…» ή “…στο τέλος ξουρίζον το γαμπρό” – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Καθημερινά και μετά την εισβολή τω Ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αγαπημένοι μου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντόμιρ Ζελένσκι, εμφανίζεται στις οθόνες της τηλεόρασής πολλές φορές την ημέρα. Η εικόνα του αξύριστου ηγέτη, του ταλαιπωρημένου με το απλό κοντομάνικο μακό μπλουζάκι, μάς είναι πλέον πολύ οικεία . Ο Ζελένσκι έχει πόλεμο, βρίσκεται σε απόγνωση, ποιον να ενοχλήσει η αξυρισιά του και το ατημέλητο της εμφάνισής του, ακόμα κι αν χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό εύρημα; Απολύτως κανέναν. 

Συνέβη όμως ξαφνικά μια ωραία πρωία και είδαμε και το πρόσωπο του δικού μας πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, να γεμίζει τις οθόνες μας, ατημέλητος, ταλαιπωρημένος, αξύριστος με ένα απλό γκρι μπλουζάκι

Εντάξει, δεν μπορώ να πω, τα νέα κυκλοφόρησαν γρήγορα: Ο πρωθυπουργός μετά το ταξίδι του στην Τουρκία προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό. Παραμένει λοιπόν στο σπίτι του και… «εργάζεται από εκεί», περιμένοντας να περάσουν οι μέρες για να επιστρέψει στο γραφείο του.

Όμως, αγαπημένοι μου, υπήρξε τόσο μεγάλη ανάγκη, άρρωστος άνθρωπος, να εκπέμψει άρον άρον άλλο ένα μήνυμα, μέσα στα τόσα άλλα που έχει εκπέμψει και τα έχει πάρει ο άνεμος; Και άιντε, αφού ήθελε σώνει και καλά να το εκπέμψει, καλά έκανε και το εξέπεμψε. Μπορεί όμως να μου πει κανείς γιατί έπρεπε να το εκπέμψει αξύριστος και τεθλιμμένος; 

Για την αξυρισιά σας έχω την απάντηση και είναι απλή, απλούστατη: είναι καλό και δοκιμασμένο επικοινωνιακό τρικ. Εκτός από τον Ζελένσκι, το χρησιμοποίησε τις προάλλες και ο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτός, λόγω του ότι βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το προχώρησε και λίγο παραπέρα. Εκτός από αξύριστος, εμφανίστηκε με τζιν παντελόνι και φούτερ και οι φωτογραφίες δόθηκαν (σχεδόν) επίσημα από τη προσωπική του φωτογράφο. Η αποθέωση της εικόνας.

Ο Μητσοτάκης, λοιπόν, μετά τον Ζελένσκι και τον Μακρόν έρχεται τρίτος στη σειρά. Το βασικό όμως ερώτημα, αγαπημένοι μου, είναι άλλο: Τι ήταν αυτό που καθιστούσε τόσο επείγον το μήνυμα, ώστε να βγει άρον άρον, κορωνοχτυπημένος στη TV; Η εξαγγελία αυτή καθαυτή, δηλαδή τα 10-15 ευρώ το μήνα που θα δώσει σε κάθε δικαιούχο για βενζίνη)είναι μάλλον «αχαμνή», για να μην πω και τίποτα χειρότερο. Μόνο όσοι έχουν το αυτοκίνητο για να κάνουν καμιά μια βόλτα μπορούν να καλυφθούν. Οι άλλοι, αυτοί δηλαδή που το χρησιμοποιούν ως εργαλείο δουλειάς, κλαύτα Χαράλαμπε.

Η εξαγγελία αυτή, μέσα στο τσουνάμι των αυξήσεων που μας έχει κατακλύσει, είναι ο ορισμός της έννοιας «ψίχουλα», άλλωστε τη χρησιμοποίησε και ο ίδιος, για να προλάβει την αντιπολίτευση, όπως είπε. Αν δεν είναι, λοιπόν, τα λίγα ευρώ που υποχρέωσαν τον κ. Μητσοτάκη να εμφανιστεί αξύριστος και ελαφρώς ταλαιπωρημένος, για να ανακοινώσει ένα μέτρο που είναι αρμοδιότητας ενός, άντε δύο υπουργών, τότε τι είναι;

Και σε αυτό έχω απάντηση, αγαπημένοι και είναι και αυτή απλή απλούστατη: Είναι η, κατά το κοινώς λεγόμενον, «κωλοπιλάλα» που έχει πιάσει τον ίδιο και τους υπουργούς του, που βλέπουν ότι οι τιμές πετάνε, οι άνθρωποι αγκομαχάνε και η δυσαρέσκεια διογκώνεται. Διότι μπορεί η ακρίβεια να είναι εισαγόμενη, όπως είπε ο πρωθυπουργός για να ψέξει τους «λαϊκιστές», αλλά ο καταναλωτής στην Ελλάδα δεν θα τα βάλει με τον εισβολέα Πούτιν. Δεν ψωνίζει στη Ρωσία, ούτε στην Ουκρανία. Σε ελληνικά σούπερ μάρκετ μπαίνει και τον πιάνει σύγκρυο. Το λογαριασμό της ΔΕΗ παίρνει και του έρχεται το εγκεφαλικό. 

Ο πρωθυπουργός και οι επί της προπαγάνδας σύμβουλοί του συναποφάσισαν ότι έπρεπε να εκπεμφθεί το μήνυμα «σας νιώθω». Ναι μεν, όπως έχει πει κάποτε  «δεν έχω ζήσει με 800 ευρώ και εύχομαι να μην αναγκαστώ να το κάνω αλλά σας νιώθω». Γι’ αυτό και αντιγράφοντας τον Ζελένσκι και τον Μακρόν διάβασε με το ανάλογο ύφος  την εξής παράγραφο: «Νιώθω τις δυσκολίες γύρω μας. Την αγωνία όταν ανοίγει ο λογαριασμός ρεύματος στο σπίτι, όταν το βλέμμα κοιτά το ράφι του σούπερ μάρκετ ή τον μετρητή της βενζίνης». 

Πώς τις νιώθει δηλαδή τις δυσκολίες και την αγωνία μας μπροστά στις τιμές των σούπερ μάρκετ που ανεβαίνουν με ταχύτητες εξωπραγματικές; Εξ επιδράσεως; Γιατί εξ επαφής αποκλείεται. Η τύχη του τον θέλησε γόνο Πορφυρογέννητο. Οπότε δεν του έτυχε και ευχήθηκε να μην του τύχει να ζήσει κάτι ανάλογο.  

Προσωπικά θα πρότεινα, αγαπημένοι μου, στον πρωθυπουργό και στον κάθε εν δυνάμει πρωθυπουργό να το δοκιμάσει να ζήσει για ένα διάστημα όχι με οχτακόσια αλλά με 600 και 500 και 420 για δει τη γλύκα. Διαφορετικά ας μην περιμένει να γίνει πιστευτός.  

Έπειτα είναι κάτι άλλο που έπρεπε να περάσει ο πρωθυπουργός με το μήνυμά του το οποίο εξέπεμψε μέσα από το κρεβάτι του πόνου. Έπρεπε, να δείξει ότι δεν είναι στάσιμος αλλά σκοπεύει να κάνει μια φυγή προς τα εμπρός. Πως θα πραγματοποιηθεί αυτή η φυγή; Με εξαγγελίες για «ενεργειακή αυτάρκεια». 

Τώρα, αν αναρωτιέστε πώς θα έλθει αυτή η αυτάρκεια; Κατά τον πρωθυπουργό, απλά, απλούστατα: με «επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο», με «ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος» και με «μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου». 

Αν και πάλι αναρωτιέστε, αγαπημένοι μου, πότε θα γίνουν αυτά; Θα σας απαντήσω με την γνωστή λαϊκή ρήση: «Ζήσε μαύρε μου να φας το Μάη τριφύλλι και το Αύγουστο σταφύλι». Μέχρι να βάλουμε ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ θα πούμε «το ρεύμα ρευματάκι» και το «ψωμί ψωμάκι». 

Όσο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αν είναι να μας έρχεται «ο κούκος αηδόνι», καλύτερα να αφήσουμε ανοιχτά τα εργοστάσια λιγνίτη, που βιάστηκε να τα κλείσει. Το μοντέλο Μακρόν αντιγράφει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και ως προς την πυκνότητα των τηλεοπτικών… διαγγελμάτων και ως προς την αισθητική. Οχι όμως επί της ουσίας. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «το κράτος θα χρειαστεί να αναλάβει πολλές πτυχές του ενεργειακού τομέα. Θα χρειαστεί να έχουμε την κυριότητα πολλών βιομηχανικών παικτών».

Ο δικός μας ούτε που το σκέφτεται. Αυτό δα έλειπε, να υποκύψει στον… ακροαριστερό λαϊκισμό που σηκώνει ξανά κεφάλι. Μεταξύ μας τώρα, αγαπημένοι μου, όσα μηνύματα κι αν εκπέμψει ο πρωθυπουργός, ξυρισμένος ή αξύριστος, χαμογελαστός ή θλιμμένος, με πουλοβεράκι ή γραβάτα, με κουστούμι ή ιδρωμένο τι-σερτ, ό,τι κι αν πει για τους «λαϊκιστές» που χαρακτηρίζουν τα μέτρα του «ψίχουλα», η πραγματικότητα είναι ζοφερή. 

Το μόνο που απομένει είναι όσο βρίσκεται εκεί στην απομόνωση να κάνει καμία προσευχή στον Ύψιστο, μπας και τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος, για να γλιτώσουμε τα χειρότερα που είναι καθ’ οδόν. Αμήν

Με αγάπη εύα

Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 958 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.