«Σενάρια επιστημονικής φαντασίας…;» – ΗΧΩλόγιο

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Γνωστή σοκολατοβιομηχανία, με μια εμπνευσμένη ομολογουμένως διαφήμιση, που σίγουρα έχετε δει όλοι σας, επιχειρεί να διαφημίσει το προϊόν της και ταυτόχρονα να απαντήσει σε ένα από τα κορυφαία ερωτήματα που έχουν απασχολήσει τον άνθρωπο: «Τι είναι η αγάπη;»

Πάνω σε αυτό το μοναδικό για την ανθρωπότητα ερώτημα κτίζει την επικοινωνία της και φέρνει στο προσκήνιο ένα από τα πιο επίκαιρα αντικείμενα συζήτησης παγκοσμίως: Την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τι είναι όμως, αγαπημένοι μου, αυτή η τεχνητή νοημοσύνη;

Κάποιοι θα σκεφτούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι πολύ μακρινό ακόμα από την καθημερινότητά μας. Την έχουμε συνδέσει με ρομπότ με κόκκινα μάτια ή με σενάρια επιστημονικής φαντασίας που τα βλέπουμε εδώ και χρόνια να υλοποιούνται στις αίθουσες των κινηματογράφων.

Η αλήθεια είναι ότι, πλέον, η τεχνητή νοημοσύνη είναι στη ζωή μας καθημερινά. Σε αυτήν βασίζεται π.χ. η Σίρι.
Ποια είναι η Σίρι; Σας βεβαιώνω, αγαπημένοι μου, πως την γνωρίζετε, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι. Συνομιλούμε μάλιστα μαζί της αρκετές φορές την ημέρα. Είναι η προσωπική ηλεκτρονική βοηθός που έχουν τα τηλέφωνα και τα tablet. Είναι εκείνη η φιλική φωνή που μας ενημερώνει για την κατάσταση του κινητού μας, είναι η φωνή του
GPS που μας βοηθάει να φτάσουμε στον προορισμό μας ή μας στέλνει μηνύματα ενώ οδηγούμε.

Ως εδώ καλά. Τόσο η τεχνητή νοημοσύνη στη διαφήμιση της σοκολάτας όσο και η τρυφερή φωνή στο κινητό μας, μόνο ευχάριστα μας προδιαθέτουν. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος που ούτε τρυφερή, ούτε ευχάριστη είναι…

Το γεγονός ότι αφήσαμε τα ρομπότ να εισβάλουν στη ζωή μας για να την κάνουν ευκολότερη κινδυνεύει να αποδειχθεί μια από τις πιο αυτοκαταστροφικές πράξεις του σύγχρονου ανθρώπου. Το είπε προ ημερών ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας: 150 εκατομμύρια άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους το 2022, ενώ 300 εκατ. που ετοιμάζονται να μπουν στο χώρο εργασίας, δυστυχώς δεν θα βρίσκουν.

Τα πράγματα δείχνουν πως ήδη, το 65% των νέων που έχουν σπουδάσει και έχουν πάρει το πρώτο πτυχίο, ζητάει αντικείμενα απασχόλησης που δεν υπάρχουν πια. Σήμερα στην Ευρώπη ζητούνται ψηφιακές δεξιότητες από 7 στους 10 που ζητούν δουλειά. Ένας στους τρεις δεν διαθέτει καμία… Οι προβλέψεις είναι τρομακτικές. Το 2030, με την επέλαση των ρομπότ στην αγορά εργασίας, θα χαθούν 800 εκατ. θέσεις! Είναι το 1/5 του σημερινού παγκόσμιου ερ-
γατικού δυναμικού.

Λένε ότι ο πλούτος που θα παραχθεί από την υψηλή παραγωγικότητα των ρομπότ θα είναι μεγαλύτερος και επίσης λένε πως τα ρομπότ υπερτερούν του ανθρώπου και συμφέρουν περισσότερο. Τα ρομπότ, λένε, «…δεν αντιδρούν στις εντολές του εργοδότη, δεν αυθαδιάζουν, δεν αργούν, δεν απεργούν, δεν παίρνουν άδεια, δεν θέτουν ζητήματα
διάκρισης φύλου, φυλής ή ηλικίας, δεν κουράζονται, δεν εγκυμονούν, δεν αρρωσταίνουν, δεν νυστάζουν και δεν τα απασχολεί το ωράριο, ούτε το συνταξιοδοτικό…».

Τα ρομπότ μένουν ανεπηρέαστα από τα βάναυσα σκαμπανεβάσματα της ζωής, δεν πληγώνονται από ό,τι άλυτο υπάρχει στις ανθρώπινες συγκρούσεις. Λένε, αγαπημένοι μου, πως η τεχνητή νοημοσύνη αφανίζει θέσεις χαμηλής
ειδίκευσης. Λένε, πως εκείνοι που θα έρθουν αντι- μέτωποι με την ανεργία θα είναι μόνο όσοι δεν έχουν μεγάλες δεξιότητες και εργάζονται στη βιομηχανία, τη μικροηλεκτρονική, την ενέργεια, τη μεταποίηση, το εμπόριο, τις μεταφορές, την αποθήκευση… (στη χαλυβουργία το 75% του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού χάθηκε λόγω του αυτοματισμού, στη μεταποίηση το 87%!)

Λάθος! Μέγα λάθος! Τα ρομπότ θα χρησιμοποιηθούν και σε θέσεις υψηλής ειδίκευσης, π.χ. σε διάφορες υπηρεσίες, στην εκπαίδευση, στην επικοινωνία, στην κοινωνική εργασία, στη φροντίδα ηλικιωμένων, στην υγεία. Τα ρομπότ ήδη προσφέρουν αυτοματοποιημένα το 45% της δουλειάς που άλλοτε έκαναν οι υπάλληλοι γραφείου, και όχι μόνο.

Πείθουν άνετα καταναλωτές που αμφιταλαντεύονται για το αν θα αγοράσουν ένα προϊόν, κάνουν πετυχημένες διαγνώσεις ασθενειών, φροντίζουν πολύ ικανοποιητικά ηλικιωμένους, γράφουν μυθιστορήματα και σενάρια ταινιών, χειρουργούν, βγάζουν νοκ άουτ παγκόσμιους πρωταθλητές στο σκάκι, δολοφονούν με τη χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου, χωρίς δεύτερη σκέψη, μάχιμο αλλά και άμαχο πληθυσμό στις εμπόλεμες περιοχές.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λέει πως στο άμεσο μέλλον το 47% των επαγγελμάτων στις ΗΠΑ θα αυτοματοποιηθεί. Το τι σημαίνει αυτό, αγαπημένοι μου, δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς υψηλό δείκτη νοημοσύνης για να το αντιληφθεί. Η ανεργία θα διογκωθεί, οι ανισότητες θα οξυνθούν, τις βεβαιότητες θα τις πάρει και θα τις σηκώσει ο άνεμος, το περιθώριο θα μεγαλώσει και ο εκπατρισμός στο πουθενά για μια θέση στον ήλιο, χωρίς επιστροφή, θα είναι απλή καθημερινότητα.

Μα θα μου πείτε, αγαπημένοι μου, γιατί τα βλέπεις όλα μαύρα; Δεν υπάρχει τίποτα θετικό; Δε θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας; Και βέβαια υπάρχουν θετικά. Και σίγουρα θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας για αυτούς που έχουν τα προσόντα. Στο άμεσο μέλλον μηχανές, συσκευές, αισθητήρες και άνθρωποι θα συνλειτουργούν, τα ρομπότ θα εκτελούν με άνεση και ευκολία όλα όσα μέχρι χθες εκτελούσε ο άνθρωπος και χρειαζόταν χρόνο, κόπο, ρίσκο και υψηλή δεξιοτεχνία και θα παίρνουν αυτόματα όλες τις απλές αποφάσεις.

Οι απλοϊκές μορφές τεχνητής νοημοσύνης που έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής έχουν όντως αποδειχτεί πολύ χρήσιμες, όμως επιστήμονες όπως ο Στίβεν Χόκινγκ εκφράζουν φόβους για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν, αν η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργήσει κάτι που θα ξεπεράσει τις ανθρώπινες ικανότητες. «Η πλήρης ανάπτυξη της
τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους», δήλωσε ο κορυφαίος επιστήμονας στο BBC.

Σε μια πολύ μακρινή εποχή, αγαπημένοι μου, ο άνθρωπος ανακάλυψε τον τρόπο να καλλιεργεί τη γη, έγινε γεωργός, έπαψε να περιπλανιέται και έτσι ήρθε το τέλος της νομαδικής ζωής. Πολύ αργότερα ανακάλυψε τον ατμό. Η παραγωγή έγινε μηχανική και έφερε την Πρώτη βιομηχανική επανάσταση. Έπειτα ήρθε ο ηλεκτρισμός! Η παραγωγή έγινε μαζική και η Δεύτερη βιομηχανική επανάσταση ήταν γεγονός. Ακολούθησε η Τρίτη επανάσταση όπου η ηλεκτρονική και η πληροφορική αυτοματοποίησαν την παραγωγή.

Τώρα θαρρώ, αγαπημένοι μου, ότι ζούμε την Τέταρτη, που βασίζεται πάνω στη ψηφιακή τεχνολογία, στους
αλγόριθμους, στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, στα Μεγάλα Δεδομένα και στην ανάλυσή τους σε πραγματικό χρόνο, πράγματα ακατανόητα για τον πολύ κόσμο. Και έχω τη βεβαιότητα ότι αυτή η τέταρτη επανάσταση ενώνει όλες τις τεχνολογίες, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, γενετική, βιοτεχνολογία, μοριακή βιολογία, νανοτεχνολογία,
τρισδιάστατη εκτύπωση, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα σε φυσικό, ψηφιακό και βιολογικό…

Αν η πρώτη και η δεύτερη επανάσταση, οι ατμομηχανές και οι ηλεκτρικές συσκευές, έσπασαν τα όρια που έβαζε στην εργασία η μυϊκή δύναμη του ανθρώπου, η τρίτη και η τέταρτη απογείωσαν τις πιο ισχυρές πτυχές της ανθρώπινης φύσης, την αντιληπτικότητα, την επινοητικότητα, τη δημιουργικότητα. Έδωσαν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να επεξεργαστεί έναν πρωτοφανή όγκο πληροφοριών, να εκτελέσει με μεγάλη ταχύτητα και σε πολλαπλά πεδία πολυσύνθετες εντολές.

Όλες αυτές οι τεράστιες αλλαγές μάλλον θα πυροδοτήσουν μια εργασιακή επανάσταση πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Μια επανάσταση που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή και την ταυτότητά μας. Θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο και την ανάπτυξη, την ιδιωτικότητα και την ιδιοκτησία. Μια επανάσταση που ή που θα ανυψώσει την ανθρωπότητα σε μια νέα συνείδηση με ένα κοινό πεπρωμένο ή που θα την συντρίψει ποδοπατώντας ανθρώπινες υπάρξεις, αξίες και όλα τα μέχρι τώρα ανθρώπινα επιτεύγματα.

Με αγάπη εύα

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *