Σε βάθος χρόνου! (ο διαμελισμός των Σκοπίων) – του Σπύρου Ηλιάδη

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

Μετά την συμφωνία (17/06/2018) στις Πρέσπες μεταξύ Τσίπρα – Ζάεφ (περί ονόματος Βόρεια Μακεδονία) η φωτιά άναψε και η σκοπιανή πλευρά στο μέλλον θα οδηγηθεί σε αναταραχές, συγκρούσεις και έντονες πολιτικές διαφωνίες.

Η αστάθεια θα γίνει εμφανής με μεγάλη πιθανότητα τον κατακερματισμό του κρατιδίου, θα συγκρουστεί η πληθυσμιακή και κοινωνική δομή του, θα εμπλακεί σε ανεξέλεγκτες πολιτικές εξεγέρσεις.

Οι παραπάνω πιθανές εξελίξεις δεν θα έρθουν έτσι ξαφνικά αλλά μετά από επίμονα αποτελέσματα εσωτερικών και κυρίως εξωτερικών παραγόντων, διεργασίες που δρομολογήθηκαν δεκαετίες πριν από ξένα κέντρα αποφάσεων.

Σε περίπτωση που η εκτίμηση μου επαληθευτεί τότε θα έχουμε την εξής γεωγραφική ανακατανομή:

Το ανατολικό τμήμα των Σκοπίων θα προσαρτηθεί στην Βουλγαρία, οι Σέρβοι θα διεκδικήσουν το βόρειο τμήμα των Σκοπίων, εκεί που κατοικούν σερβικοί πληθυσμοί. Για την Αλβανία δεν γνωρίζω τι κομμάτι θα πάρει και αν, μέχρι τώρα ταλαντεύεται μεταξύ δύο αποφάσεων που το αποτέλεσμά του δεν έχει κριθεί ακόμη.

Η Ελλάδα δικαιωματικά θα διεκδικήσει την πεδιάδα της Πελαγονίας (περιοχή Μοναστηρίου) επίσης την περιοχή Γευγελής-Δοϊράνης νοτίως της νοητής γραμμής Αχρίδα-Περλεπές – Στρώμνιτσα μέχρι τα σημερινά ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, εξ αιτίας της ύπαρξης ελληνικών πληθυσμών.-

Σημ. Η γεωπολιτική εκτίμηση μου δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή, αλλά πάντα υπάρχει κάτι που δεν πιστεύουμε μέχρι να το ζήσουμε.

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος Εκδότης
iliadisspiros@hotmail.com


Φανή Ρίζου - Δικηγόρος
Ρίζου Αικατερίνη - Ωτορυνολαρυγγολόγος - Φλώρινα Αθηνά Ιωσήφ - Σύμβουλος Σταδιοδρομίας mapyourpath.gr

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 953 αξιολογήσεις)
Τέλειο80%
Πολύ καλό10%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.