Σε σακούλα νεογνό (Π.Βότσης)

Κοινοποίησε στους φίλους σου ή στο κοινό σου...:

“Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω”ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ

“Φοιτήτρια 22 χρονών γέννησε μόνη της στη μπανιέρα του σπιτιού της, έκοψε μόνη της τον ομφάλιο λώρο, τύλιξε το νεογνό σ’ένα σεντόνι, το’βαλε σε μια πλαστική σακούλα και το πέταξε στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας που ζούσε. Το νεογνό έζησε 11 ώρες, αν και δεν είχε καμία βοήθεια…”ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Βρέθηκε νεογνό στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας και η είδηση αυτή συντάραξε την κοινή αθηναϊκή γνώμη και όχι μόνο. Άτομα προικισμένα από περιέργεια, πέραν εκείνης που είναι χρήσιμη για τη γνώση και την έρευνα, δημοσιογράφοι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, νομικοί και τόσοι άλλοι ειδικοί που “περί του πλήθους των ουκ έστι αριθμός” εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), άλλοι γράφοντας, άλλοι σχολιάζοντας κι άλλοι συνεντευξιαζόμενοι, είπαν τη βαρύγδουπη γνώμη τους κι όλοι με στόμφο αυστηρώς ειδικού και “αναμφισβήτητου επιστήμονα”.

Όλοι τους περιορίζονταν σε κουτσομπολίστικες λεπτομέρειες και κανένας δεν αναζητούσε τον πραγματικό ένοχο της υπόθεσης κι αυτός δεν είναι ο νέος και η νέα, γιατί η πράξη των νέων ήταν αυτό που προστάζει η φύση κι έχει φροντίσει να εξοπλίσει την τεκνοποίηση με ακατανίκητη επιθυμία. Είναι η αυτόματη παρόρμηση που καθοδηγείται από το ισχυρό ένστικτο της αναπαραγωγής, όμως η ψυχοφθόρα κοινωνία με την καθιερωμένη ηθική που έχει επιβάλλει έκανε τη νεαρή φοιτήτρια να πανικοβληθεί και να πραγματοποιήσει το ακατανόητο και πολύ σκληρό έγκλημα της.

Το ένστικτο της μητρότητας νικήθηκε από την ηθική της κοινωνίας και τον πανικό της σίγουρης κατακραυγής για την “απατρόπαια” πράξη της ανύπαντρης μάνας, που θα αντιμετώπιζε από τον περίγυρο της. Γνωρίστηκαν ένας νέος και μια νέα, τι πιο φυσιολογικό ν’αγαπηθούν και τι πιο ωραίο! Πάντα μαζί χωρίς να προφυλάξουν ούτε τα αισθήματα τους ούτε το σωματικό πόθο που ένιωθαν να ενωθούν κι αυτό έγινε. Τι πιο φυσιολογικό για έναν νέο και μια νέα! Έτυχε η ένωση τους να καρποφορήσει.

Όταν η νέα πληροφόρησε το νέο για την καρποφορία της ένωσης τους, ο νέος την “έκανε με ελαφρά πηδηματάκια”. Τι θαυμαστή και κοινωνικά καλλιεργημένη υπευθυνότητα! Η νέα πήρε την τύχη της στα δικά της χέρια, όμως όχι για να υπερασπιστεί το δικαίωμα της στη μητρότητα αλλά μηχανεύονταν τεχνάσματα και σχεδίαζε τρόπους το πως θα την προφύλαγαν από όσα φοβόταν. “Οποία αξιοζήλευτη οικογενειακή αγωγή”!

Φρόντιζε να καλύπτει την εγκυμοσύνη της με φαρδιά ρούχα, σκούρα χρώματα και άλλα τερτίπια. Μέχρι την ημέρα του τοκετού τους κανένας δεν παρατήρησε, ούτε και η ίδια η μάνα της, πως ήταν έγκυος. Την έζωσαν οι πόνοι του τοκετού, η μάνα της έλειπε. – “ευτυχώς” για τη πανικοβλημένη νέα. Μπήκε στο μπάνιο. Η μπανιέρα έκρινε πως ήταν η κατάλληλη κλίνη τοκετού. Δεν άρχισε να φανεί το έμβρυο και το οποίο εύκολα ελευθερώθηκε κι άρχισε να ζει τα πρώτα λεπτά της εξωμήτριας ζωής του.

Μόνη της έκοψε τον ομφάλιο λώρο με ψαλίδι, τύλιξε το νεογνό σ’ένα σεντόνι, το’βαλε σε μια πλαστική σακούλα του εμπορίου και πάνω στον πανικό της ν’απαλλαγεί από το νεογνό, το πέταξε από το δεύτερο όροφο στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας. Το νεογνό δεν έκλαψε αλλά ούτε κι έπαθε κάποια κάκωση από τη πτώση. Έζησε το πιθανότερο έντεκα ώρες εντελώς αβοήθητο με μοναδική τροφική στήριξη τα συστατικά του πλακούντα. Όταν επέστρεψε η μάνα της κοπέλας δε βρήκε τίποτα διαφορετικό. Η κόρη ήταν στο πόδι και είχε εξαφανίσει κάθε ίχνος του τοκετού της, έτσι η μάνα ζούσε ικανοποιημένη στην άγνοια της.

Η σακούλα με το νεογνό βρέθηκε από ένοικο της πολυκατοικίας και ξέσπασε το “σκάνδαλο”, έτσι το ονόμασε η κοινωνία για να καλύψει τη δική της ενοχή. Παρενέβει η αστυνομία για να εξακριβώσει το τι συνέβη, βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία της πανικοβλημένης και δακτυλοδεικτούμενης κοπέλας που την αφόρισε από το ενάρετο, ηθικό και χρηστό σώμα της κοινωνίας. Κανένας όμως δεν έδειξε τον ηθικό αυτουργό της νεογνοκτονίας.

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, Μάης 2018

ΗΧΩΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Αικατερίνη Ρίζου

Βαθμολόγησε την ΗΧΩ:


Συνολική βαθμολογία:

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 από 5 αστέρια (βασισμένο σε 969 αξιολογήσεις)
Τέλειο81%
Πολύ καλό9%
Μέτριο2%
Φτωχό1%
Κακό7%


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *